2010: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


ΕΛΛΑΔΑ

Ακρωτήρι (Κορακιές, Χανιά), 25 Ιουλίου: Βραδιά αφιερωμένη στα ταξιδιωτικά του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ακρωτηρίου.


Άμφισσα, 19 Απριλίου: Διαλέξεις της Χριστίνας Αργυροπούλου, της Γεωργίας Κουντούρη, της Γεωργίας Μάνιου και του Γιώργου Στασινάκη. Συνδιοργανωτές: Σύλλογος Φιλολόγων και ΔΕΦΝΚ.




Αριδαία, 28 Νοεμβρίου 2010: Ταξιδεύοντας με το Νίκο Καζαντζάκη. Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία. Θέμα της εκδήλωσης ήταν τα ταξιδιωτικά κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη. Οι εισηγητές, εκπαιδευτικοί του Νομού Πέλλας, προσέγγισαν τα ταξιδιωτικά κείμενα αναδεικνύοντας την πολιτική σκέψη και την κοσμοθεώρηση του συγγραφέα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη, από τα ταξίδια που πραγματοποίησε στις διάφορες χώρες, καθώς και από τα διάφορα ιστορικά γεγονότα που επηρέασαν τη σκέψη του συγγραφέα, όπως ήταν η Οκτωβριανή επανάσταση και ο Ισπανικός εμφύλιος πόλεμος. Στο φουαγιέ του χώρου, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, εκτέθηκαν όλοι οι τόμοι με τα ταξιδιωτικά κείμενα του συγγραφέα.
Το κοινό παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον όλη την εκδήλωση, ενώ η πολυπληθής συμμετοχή φανερώνει ότι ο Νίκος Καζαντζάκης εξακολουθεί να ερεθίζει πνευματικά τους αναγνώστες.


Ηράκλειο, 5 Ιανουαρίου. Παρουσίαση από την Ευαγγελία Πετρουγάκη, φιλόλογο, του έργου «Τραγωδία-Κωμωδία», ενός σχεδόν άγνωστου μονόπρακτου του Νίκου Καζαντζάκη. Οργανωτής: Τοπική επιτροπή της ΔΕΦΝΚ.

Ηράκλειο, 11 Ιουνίου. Διάλεξη της Τασούλας Μαρκομιχελάκη, φιλόλογος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου Καζαντζάκη, με θέμα: Ο Νίκος Καζαντζάκης στον Ισπανικό Εμφύλιο. Διοργανωτής: Τοπική Επιτροπή της ΔΕΦΝΚ.

Ηράκλειο, 30 Οκτωβρίου. Τρισάγιο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη στην Ντάπια Μαρτινέγκο.

Θεσσαλονίκη, 22-26 Απριλίου, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου.


Ιωάννινα, 24 Φεβρουαρίου. Τιμητική εκδήλωση για το Νίκο Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων Νομού Ιωαννίνων, Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων Δ/θμιας Εκπ/σης Ιωαννίνων, Σύνδεσμος Φιλολόγων Ιωαννίνων, Γενικό Λύκειο Πεδινής και ΔΕΦΝΚ.


Κράσι (Ηράκλειο Κρήτης), 1η Αυγούστου: “Ταξιδεύοντας με το Νίκο Καζαντζάκη” και διάλεξη της Γιούλης Ιεραπιτριτάκη για τη “Φύση στο έργο του Καζαντζάκη”. Οργανωτής: ΔΕΦΝΚ.




Μέγαρα, 3 Μαρτίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη. Συνδιοργανωτές: Ευκλείδιο Λαϊκό Πανεπιστήμιο και ΔΕΦΝΚ.


Ορχομενός, 20 Απριλίου: Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη για την Επικαιρότητα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: Δήμος Ορχομενού και ΔΕΦΝΚ.



Από την εκδήλωση στον Ορχομενό

Πρέβεζα, 23 Φεβρουαρίου.


Πύργος (Ηλεία), 14-16 Μαΐου 2010. Στο πλαίσιο ενός Διεθνούς Συνεδρίου για τη νεοελληνική λογοτεχνία του μεσοπολέμου, η Ευαγγελία Δαμουλή-Φίλια, διδάκτωρ φιλολογίας και λέκτωρ νεοελληνικής λογοτεχνίας στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μέλος της ΔΕΦΝΚ, έδωσε διάλεξη, με θέμα Κοινωνική και ιστορική πραγματικότητα, φιλοσοφική σκέψη και πορεία προς τη λογοτεχνική ωριμότητα του Νίκου Καζαντζάκη.

Σίφνος, 18 Ιουλίου: “Ταξιδεύοντας με το Νίκο Καζαντζάκη”. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Δήμος.


Χαλκίδα, 1 Μαρτίου. Συνδιοργανωτές: Σύνδεσμος φιλολόγων Εύβοιας και ΔΕΦΝΚ.




ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Αίγυπτος, Αλεξάνδρεια, 21 Ιανουαρίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Το έργο, η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και οι σχέσεις μου με τη Γαλλία και τον αραβικό-μουσουλμανικό κόσμο. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο.




Αίγυπτος, Αλεξάνδρεια, 22 Ιανουαρίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Η ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ, Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού και Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού.


Από αριστερά προς δεξιά: Μανόλης Μαραγκούλης, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (Παράρτημα Αλεξάνδρειας), Λιλίκα Θλυβίτου, Πρόεδρος του Τμήματος Αιγύπτου της ΔΕΦΝΚ, ο ομιλητής και ο Μιχάλης Αρσλανίδης, ιδρυτικό μέλος του Τμήματος Αιγύπτου της ΔΕΦΝΚ και Ταμίας του Τμήματος

Από αριστερά προς δεξιά: Γιώργος Φωτεινός, επίτιμο μέλος της ΔΕΦΝΚ, Ιωάννης Σιόκας, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, Μιχάλης Αρσλανίδης, Γιώργος Στασινάκης, Γιώργος Διακοφωτάκης, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, Στέφανος Ταμβάκης, Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Λιλίκα Θλυβίτου και η Α.Θ.Μ., ο Παπάς και Πατριάρχης Αλεξάνδρειας κ. Θεόδωρος Β'

Αίγυπτος, Κάιρο, 24 Ιανουαρίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Η ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής.



Λιλίκα Θλυβίτου, ο ομιλητής και η Μπίλλη Πολίτου, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής

Ο καθηγητής Ahmed Etman και ο Μιχάλης Αρσλανίδης


Αλβανία, Αργυρόκαστρο, 13 Μαΐου: διάλεξη για το μεγάλο Κρητικό του μεταφραστή του στα αλβανικά Leonard Mero.


Αργεντινή, Μπουένος Άιρες, 19 Μαΐου 2010: παρουσίαση του έργου του Καζαντζάκη και εκλογή της νέας προσωρινής επιτροπής του τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ.


Γιώργος Παππάς, Συντονιστής εκπαίδευσης
και Γιώργος Στασινάκης
Ένα μέρος των μελών
και συμπαθούντων της ΔΕΦΝΚ


Αυστραλία, Μελβούρνη, 18 Απριλίου: διάλεξη του καθηγητή Κώστα Βίτκου, με θέμα «Η Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη: μία προσέγγιση». Διοργανωτής: Τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ.


Αυστραλία Σύδνεϋ.
- 20 Φεβρουαρίου 2010: Ο Πολιτικός Καζαντζάκης, από τον καθηγητή Alfred Vincent
- 13 Μαρτίου 2010: Μυστράς και Ελληνική Αναγέννηση, από τον καθηγητή Zdenko Zlatar
- 17 Απριλίου 2010: Γιορτή με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την ίδρυση του Τμήματος Σύδνεϋ της ΔΕΦΝΚ
- 9 Οκτωβρίου: διάλεξη του καθηγητή Alfred Vincent για το Μουσείο του Νίκου Καζαντζάκη
- 28 Νοεμβρίου: εκδρομή Ο Καζαντζάκης κοντά στη θάλασσα

Βουλγαρία, Σόφια, 4 Δεκεμβρίου 2010: Απότιση φόρου τιμής στον Gueorgi Koufov, μεταφραστή του έργου του Καζαντζάκη και ιδρυτή του Βουλγαρικού Τμήματος της Εταιρείας.


Βραζιλία, Σάο Πάολο, 13 Μαρτίου: Ανάγνωση αποσπασμάτων της τραγωδίας Πρωτομάστορας για τον εορτασμό της 100ής επετείου από τη δημοσίευση αυτού του έργου. Διοργανωτής: ΔΕΦΝΚ.

Βραζιλία, Σάο Πάολο, 27 Μαρτίου: Προβολή της κινηματογραφικής ταινίας “Celui qui doit mourir”, με εισαγωγή και ανάλυση του μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη Ο Χριστός ξανασταυρώνεται. Διοργανωτής: ΔΕΦΝΚ (βλ. την παρακάτω αφίσα).


Βραζιλία, Σάο Πάολο, 27 Μαΐου, Κέντρο Καβάφη: Ανάγνωση αποσπασμάτων ταξιδιωτικών έργων του Νίκου Καζαντζάκη.


Βραζιλία, Σάο Πάολο, 28 Μαΐου, Ινστιτούτο Fernand Braudel: Παρουσίαση και ανάλυση από τους νέους του έργου του Καζαντζάκη Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.


Βραζιλία, Σάο Πάολο, 19 Αυγούστου, Biennale du livre: Ανάγνωση αποσπασμάτων έργων του Νίκου Καζαντζάκη από τις κυρίες Tereza Jardini, Marisa Donatiello, Monique Loutsch-Bouffis, μέλη του τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ.

Βραζιλία, Σάο Πάολο, 18 Σεπτεμβρίου: Διάλεξη της Lucilia Soares Brandao, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Rio de Janeiro, μέλος της ΔΕΦΝΚ, με θέμα Ο ρόλος του μύθου στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Βραζιλία, Σάο Πάολο, Νοέμβριος: Διάλεξη της καθηγήτριας Πανεπιστημίου Carolina Dônega.

Γαλλία, Παρίσι, 2 Νοεμβρίου: Ανάγνωση αποσπασμάτων έργων του Νίκου Καζαντζάκη από τον Zygmunt Blazynsky, διευθυντή θεάτρου, Πρόεδρο του Γαλλικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ (βλ. την παρακάτω αφίσα).


Ελβετία, Γενεύη, 29 Ιανουαρίου. Προσκεκλημένος από τη Λέσχη Βιβλιόφιλων Κυριών, διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Η ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη.

Ελβετία, Γενεύη, 4 Μαΐου: Ελεύθερη συζήτηση για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Διοργανωτής: ΔΕΦΝΚ.

Ελβετία, Γενεύη, 2 Νοεμβρίου: Ενδιαφέρουσα διάλεξη του William Griffiths, μέλους της επιτροπής του Ελβετικού Τμήματος, με θέμα Η ελευθερία να είσαι Ζορμπάς. Ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από την ηθοποιό Anne-Lise Fritsch.

Εσθονία, Ταλίν, 17 Μαρτίου: Διάλεξη του Kalle Kasemaa, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Tartu, με θέμα “Ισλάμ και το έργο του Καζαντζάκη”. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Alliance francaise.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ντουμπάι
- 13 Μαρτίου. Ανάγνωση ταξιδιωτικών κειμένων του Καζαντζάκη με τη συμμετοχή Ελλήνων και Ελληνίδων του Ντουμπάι. Συνδιοργανωτές: Εταιρεία Πολιτιστικών Ανταλλαγών Ελλάδος Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Εξεταστικό Κέντρο για την Πιστοποποίηση της Ελληνικής γλώσσας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ΔΕΦΝΚ.


- 14 Μαρτίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη και προβολή του film «Zorba The Greek» στην Alliance francaise.



Ιράκ, Κουρδιστάν. Από τις 10 έως τις 14 Νοεμβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε στη Sulaimanya (μία πόλη στα ανατολικά του Κουρδιστάν) η 14η εκδήλωση του Φεστιβάλ Galawezh. Περιελάμβανε εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής και καλλιγραφίας, μουσικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και παραδοσιακά κουρδικά τραγούδια, καθώς και έναν εντυπωσιακό αριθμό διαλέξεων για τη λογοτεχνία. Το Φεστιβάλ εγκαινίασε η κυρία Hero Talabani, σύζυγος του Προέδρου της Ιρακινής Δημοκρατίας, παρουσία μεγάλου αριθμού προσωπικοτήτων του πολιτισμού και της πολιτικής. Η επιτυχία ήταν μεγάλη (βλ. φωτογραφία).



Προσκεκλημένος ήταν και ο Γεώργιος Στασινάκης, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), ο οποίος εγκαινίασε, στις 10 Νοεμβρίου, την έκθεση βιβλίου (βλ. φωτογραφία).


Στη συνέχεια, στις 12 Νοεμβρίου, έδωσε διάλεξη με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο κόσμος. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις σχέσεις του Καζαντζάκη με τη φύση, την πολιτική, την πνευματικότητα, τη γυναίκα και τη θέση που πήρε στο ζήτημα των Κούρδων (βλ. φωτογραφία).


Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ συνάντησε πολλούς συγγραφείς, ποιητές και μεταφραστές, Κούρδους, Άραβες, Ιρανούς και Ευρωπαίους. Διαπίστωσε με μεγάλη ικανοποίηση την τέλεια γνώση τους και τον θαυμασμό τους για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Υπενθυμίζουμε ότι έχουν μεταφραστεί στα κουρδικά (από τα περσικά ή τα αραβικά) οχτώ μυθιστορήματά του: Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Ο Καπετάν Μιχάλης, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Ο τελευταίος πειρασμός, Αναφορά στον Γκρέκο, Ο φτωχούλης του Θεού, Ο βραχόκηπος και Οι αδερφοφάδες (βλ. το εξώφυλλο των μεταφράσεων του Αλέξη Ζορμπά και του Ο Χριστός ξανασταυρώνεται).


Οι δύο πιο συγκινητικές στιγμές του Φεστιβάλ ήταν η επίσκεψη της φυλακής της Sulaimanya, όπου βασανίστηκαν χιλιάδες Κούρδοι πατριώτες, καθώς και το προσκύνημα στο μουσείο-μνημείο του μαρτυρικού χωριού Halabja, που βομβαρδίστηκε με χημικά αέρια.
Ύστερα από εποικοδομητικές συναντήσεις, ο κ. Mohsen Ahmad Omer, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ερμπίλ (πρωτεύουσας του Κουρδιστάν) πρόκειται να ιδρύσει στο Κουρδιστάν, εντός των προσεχών μηνών, Τμήμα της ΔΕΦΝΚ.


Ισραήλ, Τελ Αβίβ, 20 Φεβρουαρίου. Συζήτηση γύρω από τον Καζαντζάκη και τον "Τούρκο" στα έργα του Καπετάν Μιχάλη και Αναφορά στον Γκρέκο, με τη συμμετοχή δύο μεταφραστών στα εβραϊκά, Despina Liosidou Schiermeister (μεταφράστρια του έργου Όφις και κρίνο) και Yechiel Kimchi (μεταφραστής του έργου Αδερφοφάδες)


Καζαχστάν, Αστάνα, 18-20 Οκτωβρίου 2010

Με πρωτοβουλία των αρχών του Καζαχστάν, πραγματοποιήθηκε έκθεση με θέμα “Great Persons of the Past with us”. Περιελάμβανε εκθέσεις βιβλίων, φωτογραφίες και κάθε άλλο υλικό (αφίσες, αποσπάσματα έργων κλπ.). Η έκθεση έλαβε χώρα στα πλαίσια του “World Forum of Spiritual Culture” που εγκαινίασε ο Πρόεδρος του Καζαχστάν. Η Ινδία παρουσίασε τον Γκάντι, η Κίνα τον Κομφούκιο, η Ρωσία τον Τολστόι, το Καζαχστάν τον εθνικό του ποιητή Abay και ούτω καθεξής. Χάρη στην Ελληνική Πρεσβεία, ο Νίκος Καζαντζάκης επελέγη γι’αυτή την εκδήλωση ως πνευματική προσωπικότητα παγκόσμιας σημασίας. Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η ΔΕΦΝΚ συνέδραμαν αυτή την εξαίρετη πρωτοβουλία.



Καναδάς, Μόντρεαλ, 16 Απριλίου. Διάλεξη για τον “Zorba” από την Kerstin Jentsch-Mancor, νέα πρόεδρο του Τμήματος Μόντρεαλ της ΔΕΦΝΚ.



Κάτω Χώρες, Άμστερνταμ, Δεκέμβριος 2010: Ταξιδεύοντας με το Νίκο Καζαντζάκη. Οργανωτής: τοπικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ.


Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ, 17 Φεβρουαρίου και 14 Απριλίου: παρουσίαση από τη Theodoroa Tjihli, υπεύθυνη της ΔΕΦΝΚ σε αυτή τη χώρα, των μυθιστορημάτων και της ποίησης του Νίκου Καζαντζάκη.


Κούβα, Χαβάνα, Οκτώβριος: προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή του Νίκου Καζαντζάκη και της κινηματογραφικής ταινίας Ζορμπάς


Κούβα, Χαβάνα, Νοέμβριος: εισαγωγή στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη και προβολή της κινηματογραφικής ταινίας Ο τελευταίος πειρασμός του Χριστού


Μεξικό, 17-20 Νοεμβρίου: προβολή των κινιματογραφικών ταινιών “Αυτός που πρέπει να πεθάνει”, “Ζορμπάς”, και “Ο τελευταίος Πειρασμός του Χριστού”.


Μεξικό, 18 Νοεμβρίου: λογοτεχνικό καφενείο γύρω από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.


Μπαχρέιν, 11 Μαρτίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο.



Νορβηγία, Όσλο, 5 Μαρτίου. Εκδήλωση με τίτλο Κείμενα και Τραγούδια από την Κρήτη. Διοργανώθηκε από το Νορβηγικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ σε συνεργασία με τον Ελληνο-νορβηγικό πολιτιστικό σύλλογο. Διαβιβάστηκαν αποσπάσματα από το Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, τον Ερωτόκριτο του Βιντσέζου Κορνάρου και Άξιον εστί του Οδυσσέα Ελύτη. Συμμετείχαν οι γνωστοί φιλέλληνες καθηγητές φιλοσοφίας Tore Frost και Egil A. Wyller. Η mezzo-soprano Nikol Konstante τραγούδησε τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκη από τη θεατρική παράσταση του Καπετάν Μιχάλη. Τη συνόδευσε ο πιανίστας Gaute A.Birklund.

Ο καθηγητής Tore Frost

Ο καθηγητής Egil A. Wyller
Η mezzo-soprano Nikol Konstante


Νορβηγία, Όσλο, 26 Νοεμβρίου: Το τοπικό Τμήμα της Εταιρείας και ο Ελληνο-νορβηγικός Πολιτιστικός Σύλλογος διοργάνωσαν διάλεξη του Ξενοφώντα Παγκαλιά, Προέδρου του Σουηδικού Τμήματος της Εταιρείας, με θέμα Ο «αφορισμός» και η ταφή του Νίκου Καζαντζάκη.
Ο ομιλητής μας επισκέφτηκε στο ΄Οσλο και ζωντάνεψε με γλαφυρό λόγο και προσεκτικά επιλεγμένες εικόνες και ντοκουμέντα της εποχής, τα περιστατικά της κηδείας του Καζαντζάκη. 53 χρόνια μετά νιώσαμε τη βαθιά συγκίνηση και θλίψη του κρητικού λαού για το χαμό του συγγραφέα που όσο κανείς άλλος μετέτρεψε σε τέχνη τα βιώματα των απλών ανθρώπων της Κρήτης. Στο τέλος της παρουσίασης νιώσαμε ανακουφισμένοι που τελικά ο φωτισμένος πατριάρχης Αθηναγόρας δεν υπέγραψε τον αφορισμό του Νίκου Καζαντζάκη.
Η πρόεδρος του Νορβηγικού τμήματος Κυριακή Παπαδοπούλου Σάμουελσεν διάβασε τις εντυπώσεις του Νορβηγού εκδότη Max Tau από την κηδεία του Καζαντζάκη, όπως τις περιγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του: På forsoningens vei, που είναι η νορβηγική μετάφραση του βιβλίου Auf dem Wege zur Versöhnung.


Ο Ξενοφών Παγκαλιάς στη διάλεξη του
Η πρόεδρος του νορβηγικού τμήματος
Κυριακή Π। Σάμουελσεν ευχαριστεί τον
Ξενοφώντα Παγκαλιά για τη διάλεξη
χαρίζοντάς του ένα βιβλίο


Νότιος Κορέα, Σεούλ, 2 Οκτωβρίου 2010

Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Διεθνών Μελετών Hankuk, ο νεοσύστατος κορεατικο-ελληνικός σύλλογος και το τοπικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το 2ο Συνέδριο αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη।
Εξαιρετικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, ερευνητές, φοιτητές, παρουσίασαν πολλαπλές πτυχές του έργου του, ιδιαίτερα του μυθιστορήματος Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά: σημασία της ελευθερίας, Βούδας, γυναίκες... Ακολούθησαν προβολή του φιλμ “Zorba the Greek” και ελληνικοί χοροί.
Παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος Πέτρος Αυγερινός, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νοτίου Κορέας Αμβρόσιος, ο καθηγητής νεοελληνικών Υu Jaewon, η καθηγήτρια νεοελληνικών Αργυρώ Κασοτάκη-Γατοπούλου και πλήθος φοιτητών και διανοουμένων.
Επισημαίνουμε ότι όλα τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη έχουν μεταφραστεί στα κορεάτικα.


Ο καθηγητής Υu Jaewon

Η καθηγήτρια Αργυρώ Κασοτάκη-Γατοπούλου


Ουρουγουάη, Μοντεβιδέο, 17-22 Μαΐου. Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος», μαζί με τη διεθνή λογοτεχνική εταιρία «Οι Αναγνώστες του Ομήρου» (με έδρα στις πόλεις του Σακραμέντο και της Νέας Υορκης, ΗΠΑ,) παρουσίασαν στο Μοντεβιδέο μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων πάνω στις παγκόσμιες κλασσικές αξίες των Ομηρικών κειμένων της Ιλιάδας και της Οδύσσειας. Αυτές οι εκδηλώσεις συμπεριέλαβαν μαραθώνιες αναγνώσεις αποσπασμάτων των ανωτέρω ομηρικών κειμένων από εκατοντάδες αναγνώστες και τραγουδιστές, επίσης μουσικές, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, εκθέσεις, διαλέξεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης με θέματα σχετικά με τον Όμηρο και την εποχή του. Επιπλέον οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν γεύσεις από Ομηρική κουζίνα. Η σειρά εκδηλώσεων έκλεισε με την ανάγνωση αποσπασμάτων της Οδύσσειας του Νίκου Καζαντζάκη

Εξασφαλίστηκε η συμμετοχή καθηγητών, μαθητών, φοιτητών, πολιτικών, δημοσιογράφων και κάθε ενδιαφερομένου, όχι μόνο από το Μοντεβιδέο, αλλά και από όλη την Ουρουγουάη και την Λατινική Αμερική. Η παρουσία και η συμμετοχή Ουρουγουανών και επισκεπτών από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου ήταν ελεύθερη και χωρίς κανένα κόστος.

Οι εκδηλώσεις τέθηκαν υπό την αιγίδα του Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού και του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουρουγουάης, του Δημαρχείου Μοντεβιδέο, του Πανεπιστημίου της Δημοκρατίας, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οργανισμού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της Πρεσβείας της Ελλάδος, του Υπουργείου Παιδείας της Ελλάδος και του Γραφείου του Συντονιστή Εκπαίδευσης στη Λατινική Αμερική, της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, του Προξενείου της Κύπρου, της Εθνικής Βιβλιοθήκης, της Εθνικής Ακαδημίας Γραμμάτων, του Συλλόγου Καθηγητών Λογοτεχνίας, του Γραφείου για Ουρουγουάη της UNESCO, και της Ελληνικής Κοινότητας Μοντεβιδέο.



Οι πρεσβευτές Ελληνισμού που συμμετείχαν στις Ημερίδες.
Από αριστερά προς τα δεξιά:
Γιάννης Σιμωνίδης (Η।Π.Α.), Margarita Larriera (Ουρουγουάη), Elina Miranda Cancela (Κούβα),
Γιώργος Στασινάκης (Ελβετία) και Miguel Castillo Didier (Χιλή)

Περού, Λίμα, 18 Μαΐου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα: Το έργο, η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και οι σχέσεις του με τη Γαλλία. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ, Alliance française και Ελληνική Πρεσβεία.



Ο ομιλητής με τον κ। Γιάννη Παπαδόπουλο,
Πρέσβη της Ελλάδος
Ένα μέρος του κοινού


Βράιλα, 6 Δεκεμβρίου: Ο Πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας Χαράλαμπος Καραβίας μας πληροφορεί οτι ένα δημοτικό σχολείο ονομάστηκε "Νίκος Καζαντζάκης".


Ρωσία, Μόσχα, 30 Νοεμβρίου. Το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού και η ΔΕΦΝΚ διοργάνωσαν από κοινού μια ιδιαιτέρως επιτυχημένη εκδήλωση για το μεγάλο στοχαστή και συγγραφέα.
Το πρωί ο καθηγητής Μιχάλης Πάτσης παρουσίασε τους τεταρτοετείς φοιτητές του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ το βιβλίο του Νίκου Καζαντζάκη «Ιστορία της ρωσικής λογοτεχνίας».
Το βράδυ προβλήθηκε στα ρωσικά, ντοκιμαντέρ του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη, ενώ διάλεξη με θέμα τις «Σχέσεις του Κρητικού συγγραφέα με τη Ρωσία» έδωσε ο Γιώργος Στασινάκης.
Ιδιαίτερη εντύπωση έκαναν οι φοιτήτριες του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου Μόσχας Αναστάσια Σουρότσεβα και Όλγα Γκούσεβα, οι οποίες διάβασαν αποσπάσματα της Ασκητικής στα ρωσικά και σε άπταιστα ελληνικά.




Το κοινό και οι φοιτήτριες του
Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου Μόσχας

Ο ομιλητής και η Θεοδώρα Γιαννίτση,
διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού


Σουδάν, Χαρτούμ, 17 Ιανουαρίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Το έργο και η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Ελληνική Κοινότητα Χαρτούμ.


Ο ομιλητής με τον κ. Ξενοφώντα Καραπαναγιώτη, Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας


Σουδάν, Χαρτούμ, 19 Ιανουαρίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Το έργο, η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και οι σχέσεις μου με τη Γαλλία και τον αραβικό-μουσουλμανικό κόσμο. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Γαλλικό Πολιτιστικό Κέντρο


Iman K. Satti, Υπεύθυνη των Πολιτιστικών εκδηλώσεων, Emmanuel Labrande, Διευθυντής του Γαλλικού Πολιτιστικού Κέντρου, ο ομιλητής

Δεύτερος από αριστερά ο Πρέσβης της Ελλάδας, κος Χρήστος Καραπάνος

Σουηδία, Στοκχόλμη, 20 Νοεμβρίου: Ταξιδεύοντας, Ιαπωνία-Κίνα. Ήταν το θέμα της βραδιάς που διοργάνωσε με επιτυχία το Σουηδικό Τμήμα της Εταιρείας. Προηγήθηκε σύντομη εισαγωγή από τον Ξενοφώντα Παγκαλιά και κατόπιν η Μέμη Μελισσαράτου-Mattson, καθηγήτρια φιλολογίας και ερευνήτρια, μίλησε για τα ταξίδια του Καζαντζάκη. Η Ann-Margaret Mellberg, μορφωτική ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας, και ο γνωστός ηθοποιός Helge Skog διάβασαν αποσπάσματα από τα ταξιδιωτικά του Καζαντζάκη.


Μέμη Μελισσαράτου-Mattson
Ann-Margaret Mellberg
Helge Skog


Τσεχία, Πράγα, 5 Φεβρουαρίου. Προβολή της ταινίας “Zorba the Greek”


Χιλή, Σαντιάγκο. Το Χιλιανό τμήμα της εταιρείας κυκλοφόρησε CD-Rom, το οποίο περιλαμβάνει 10 διαλέξεις για τον Καζαντζάκη και άλλους συγγραφείς που διοργάνωσαν η εταιρεία μας και άλλοι φορείς τα δέκα τελευταία χρόνια.



Χιλή, Σαντιάγκο, 9 Αυγούστου: παρουσίαση της επανέκδοσης της Οδύσσειας, μετάφραση του καθηγητή Miguel Castillo Didier και παρουσίαση CD Rom διαλέξεων της ΔΕΦΝΚ και του Κέντρου Αρχαίων Ελληνικών, Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών τα τελευταία δέκα χρόνια



Η συγγραφέας-δημοσιογράφος Virginia Vidal
και ο Αντώνης Βασιλειάδης,
Πρόεδρος του Τμήματος Χιλής και μέλος της
Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ

Χιλή, Σαντιάγκο, 19 Αυγούστου, διαλέξεις των καθηγητριών Πανεπιστημίου: Carolina Brncic με θέμα Παράδοση και παγκοσμιότητα: τα έργα του Καζαντζάκη σαν ποιητικό σύνολο, και Carolina Bernardes Donega με θέμα Η Οδύσσεια και η παράδοση του τελευταίου ταξιδιού. Διοργανωτής: Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου.


Από αριστερά προς δεξιά: Αντώνης Βασιλειάδης, Καθηγητής Hugo F. Bauza, Buenos Aires, Χριστίνα Χάσκα, attachee culturelle, Ελληνική πρεσβεία στο Σαντιάγκο, Καθηγήτρια Maria Anegelica Jofre, διευθύντρια του Κέντρου κλασικών σπουδών Πανεπιστήμιο του Σαντιάγκο, Miguel Castillo Didier, Καθηγητής και μεταφραστής, Σαντιάγκο.


Χιλή, Σαντιάγκο, 20-21 Οκτωβρίου 2010: προβολή των κινηματογραφικών ταινιών El Greco, ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Ζορμπά και Τελευταίος πειρασμός. Συνδιοργανωτές: υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας, το Κέντρο Νεοελληνικών Σπουδών και το τοπικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ.

Τσεχία, Πράγα, 5 Φεβρουαρίου. Προβολή της ταινίας “Zorba the Greek”