2009: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


ΕΛΛΑΔΑ

Συνέδρια / Στρογγυλές τράπεζες / Ημερίδες

Έδεσσα, 22 Φεβρουαρίου 2009, Ημερίδα, ομιλητές: Γιώργος Στασινάκης, Η ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη˙ Κωνσταντίνος Σταλίδης, φιλόλογος, Ιστορικές και υπερβατικές στιγμές χρέους στον ελληνικό πολιτισμό. Μάθημα συνειδήσεως από τον Σιμωνίδη τον Κείο (556-468π.Χ.) στον Νίκο Καζαντζάκη (1883-1957)˙ Αντωνία Παπαδάκη, δρ. αρχαιολογίας, φιλόλογος, Η συμβολή του Νίκου Καζαντζάκη στην αποκατάσταση των προσφύγων˙ Μαλαματή Δουλαδίρη, φιλόλογος, Η εικόνα των προσφύγων στο "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται" του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Έδεσσας


Αθήνα, 4 Μαρτίου 2009

Ξάνθη, 16 Μαρτίου 2009, Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, Σύλλογος Φιλολόγων, Σύλλογος Κρητών. Ομιλητές: Αθανάσιος Μουσόπουλος, φιλόλογος-συγγραφέας, Ο Νίκος Καζαντζάκης φιλόσοφος του μεταίχμιου˙ Γιώργος Φρατζολάς, φιλόλογος-τραγουδοποιός, Νίκος Καζαντζάκης, πέρα από τη λογοτεχνία και την αισθητική˙ Μιχάλης Μαλαμίδης, εκπρόσωπος της Εταιρείας, σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Νομού Ξάνθης, Πολλαπλές αναγνώσεις στον Καπετάν Μιχάλη του Νίκου Καζαντζάκη


Μυρτιά, 10 Ιουλίου 2009: Εκδήλωση "Ελευθέριος Βενιζέλος - Νίκος Καζαντζάκης". Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", Ίδρυμα "Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη", Δήμος "Νίκος Καζαντζάκης"


Ηράκλειο, Κρήτη, 26 Οκτωβρίου 2009, Ημερίδα: Οι σχέσεις του Καζαντζάκη με την Έλλη, την Γαλάτεια και το Λευτέρη Αλεξίου, με τη συμμετοχή των Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασιλική Τσακάλη, φιλόλογος και Γιώργος Στεφανάκης, δικηγόρος-συγγραφέας. Συντονίστρια: Σοφία Κανάκη, φιλόλογος.



Μνημόσυνο στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη


Βασιλική Τσακάλη, Κλεοπάτρα Πρίφτη, συγγραφέας,
πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ,
η οποία ανέγνωσε την εισήγηση του Γιώργου Στεφανάκη,
Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή και Σοφία Κανάκη

Άλλες εκδηλώσεις


Δράμα, 23 Φεβρουαρίου 2009: Ταξιδεύοντας με τον Νίκο Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Σύλλογος Ποντίων Κυρίων Δράμας





Από την εκδήλωση στη Δράμα

Σέρρες, 24 Φεβρουαρίου 2009: Ομιλητές: Χριστίνα Αργυροπούλου, Νίκος Καζαντζάκης. Από τα ανθολογημένα αποσπάσματα στο όλον: οι πολιτισμικοί κώδικες στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά"˙ Γιώργος Στασινάκης, Η επικαιρότητα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ, Σύλλογος Φιλολόγων Νομού Σερρών και ΕΛΜΕ Σερρών


Μήλος, 28 Φεβρουαρίου 2009: Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα: Το έργο και η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Επιτροπή Πολιτισμού του Δήμου Μήλου

Εκδήλωση στη Μήλο, η κα Σταματία Αρμένη, Πρόεδρος του Πνευματικού
Κέντρου Δήμου Μήλου, ο κος Γιώργος Τσαΐνης, Δήμαρχος Μήλου, και ο ομιλητής


Θεσσαλονίκη, 1 Απριλίου 2009: "Ο Νίκος Καζαντζάκης χωρίς σύνορα", Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ, Σύλλογος Φίλων Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης. Ομιλητές: Δημήτρης Γουνελάς, Καθηγητής Φιλολογίας, Α.Π.Θ., Ο Νίκος Καζαντζάκης πάντα επίκαιρος˙γιατί;, Ρένα Αραμπατζίδου, λέκτορας Τμ. Φιλολογίας, Α.Π.Θ., Οι βάρβαροι στον Καζαντζάκη και οι βάρβαροι στον Καβάφη: Η νομαδικότητα ως στοιχείο ποιητικής. Προβλήθηκε αρχειακό υλικό.


Από την εκδήλωση της Θεσσαλονίκης

Κερατέα, 7-11 Απριλίου 2009: Αφιέρωμα στο Νίκο Καζαντζάκη.



Η κα Κλεοπάτρα Πρίφτη και ο κος Σταμάτιος Παπαθανασίου,
Πρόεδρος του συλλόγου "Χρυσή Τομή"

Βλ. ομιλία από την εκδήλωση με θέμα: Η σχέση του Γιώργου Ζορμπά και του Νίκου Καζαντζάκη με την Κερατέα, του Γιώργου Ιατρού στην στήλη Σχόλια-Σημειώσεις της Ιστοσελίδας μας.

Πάρος, 23 Μαΐου 2009: Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα: Το έργο και η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και ΚΔΕΠΑΠ (Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου)


Θεσσαλονίκη, 28-31 Μαΐου 2009: Διεθνής Έκθεση Βιβλίου, περίπτερο 13, stand 2


Καλαμάτα, 19 Οκτωβρίου: διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Η Ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Οργανώνεται από τη ΔΕΦΝΚ.

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2009: διάλεξη του Δημοσθένη Αγραφιώτη, ποιητή, καλλιτέχνη διαμέσων και Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνιολογίας, με θέμα Ο Καζαντζάκης, η Κίνα και η Ιαπωνία.


Ρέθυμνο, 25 Οκτωβρίου 2009: Υπό την αιγίδα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου και του Δήμου Ρεθύμνου, διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Η ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Λύκειο Ελληνίδων.

Ερμούπολη, Σύρος, 29 Οκτωβρίου 2009: Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Ο Καζαντζάκης και η Κρήτη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ, Σύλλογος Κρητών Σύρου και Εθνικό Κέντρο Βιβλίου.




ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Αυστραλία, Σύδνεϊ, 15 Φεβρουαρίου 2009: Ο Καζαντζάκης και ο έρωτας˙ 25 Μαρτίου 2009, Ο Καζαντζάκης και η ελευθερία. Καμπέρρα, 5 Μαρτίου 2009, διάλεξη του Alfred Vincent με θέμα: Από τον Ζήνωνα στον Ζορμπά: Ο Καζαντζάκης και η αρχαία ελληνική κληρονομιά. Συνδιοργανωτές: The Anu (Canberra), Friends of the Australian Archaeological Institute at Athens και ΔΕΦΝΚ

Από την εκδήλωση στη Καμπέρρα
Ο ομιλητής

Πρώτος δεξιά ο John Kalokerinos,
μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής
της ΔΕΦΝΚ

Σύδνεϊ, 29 Απριλίου 2009. Ενδιαφέρουσα διάλεξη του Αδριανού Καζά, Προέδρου του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, με θέμα: Ο Καζαντζάκης ήταν άθεος;.

Μελβούρνη, 4 Μαΐου 2009: πάνω από 200 ακροατές, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Σαλαμάνης, παρέστησαν στην πρώτη εκδήλωση του νεοσύστατου Τμήματος της Μελβούρνης της ΔΕΦΝΚ. Προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τίτλο: Ο Καζαντζάκης που γνώρισα και ακολούθησε αξιόλογη διάλεξη του καθηγητή Κώστα Βίτκου, Ο Θεός του Καζαντζάκη: Μια φιλοσοφική προσέγγιση.


Μέρος του ακροατηρίου κατά τη διάλεξη

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη σε αναμνηστική φωτογραφία με το Γενικό Πρόξενο κ. Χρήστο Σαλαμάνη. Από αριστερά: Χαράλαμπος Κανδηλιώτης, Στρατής Βακράς, Χρήστος Φίφης, ο Γενικός Πρόξενος κ. Σαλαμάνης, ο τελετάρχης της εκδήλωσης κ. Θωμάς Ηλιόπουλος, ο ομιλητής Δρ Κώστας Βίτκος, η κ. Σόνια Κας, και ο κ. Πλούταρχος Δεληγιάννης.

Σύδνεϊ, 24 Ιουνίου. Βραδιά Καζαντζάκη με ανάγνωση αποσπασμάτων της Ασκητικής και συζήτηση πάνω στο έργο. Η βραδιά οργανώθηκε στα πλαίσια της ενδιαφέρουσας ιδέας που είχε ο Πρόεδρος του τοπικού Τμήματος Adrian Kazas να συγκαλεί τακτικά τα μέλη για να διαβάζουν και να σχολιάζουν όλοι μαζί έργα του μεγάλου Κρητικού.

Σύδνεϊ, 5 Σεπτεμβρίου: διάλεξη του Κώστα Βίτκου με θέμα : Ο Θεός του Καζαντζάκη, μια φιλοσοφική προσέγγιση.


Ο ομιλητής

Σύδνεϊ, 26 Σεπτεμβρίου: διάλεξη της Ερασμίας Παπαγεωργίου με θέμα : Τα συμπόσια του Καζαντζάκη και του Πλάτωνα

Brisbane, 2 Οκτωβρίου: διάλεξη του Βρασίδα Καραλή, καθηγητή νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, με θέμα: Αλέξης Ζορμπάς, διαφορά από το βιβλίο και την κινηματογραφική ταινία.
Συνδιοργανωτές: Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, Ελληνική Κοινότητα και Αδελφότητα Κρητών.

Μελβούρνη, 22 Οκτωβρίου: 46 άτομα, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, έλαβαν μέρος στην Γενική Συνέλευση του Τοπικού Τμήματος της Εταιρείας. Ο Δρ Κώστας Βίτκος παρουσίασε την Αναφορά στον Γκρέκο. Ακολούθησε ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο αυτό, καθώς και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Αυστρία, Βιέννη, 18 Ιουνίου 2009: Παρουσία πολλών πρεσβευτών, διανοούμενων (μεταξύ των οποίων και καθηγητών πανεπιστημίου), καθώς και μελών της ελληνικής ομογένειας, ο καθηγητής Bert Groen, Πρόεδρος του Αυστριακού Τμήματος τη Εταιρείας, παρουσίασε με συναρπαστικό τρόπο το έργο του Καζαντζάκη και ιδιαίτερα την Ασκητική. Προηγουμένως, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Ζωγράφος είχε ευχηθεί στους παριστάμενους το καλωσόρισες. Η βραδιά έκλεισε με ενδιαφέρουσα συζήτηση. Συνδιοργανωτές: Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., Ελληνική Πρεσβεία και Αυστριακό Κέντρο Λογοτεχνίας. Την όλη εκδήλωση επιμελήθηκε η Κατερίνα Πετράκη, υπεύθυνη πολιτιστικών υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας. Της απευθύνουμε τα συγχαρητήριά μας.


Βέλγιο, 22 Ιουνίου 2009: Παρουσία εκλεκτού ακροατηρίου, ο Γεώργιος Στασινάκης έδωσε διάλεξη με θέμα Η ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., Cercle hellénique d’études modernes (Kyklos) et Périple, Arts et lettres helléniques.


Βραζιλία, Σάο Πάολο, 21 Μαρτίου 2009. Διάλεξη της καθηγήτριας Carolina Donega Bernardes με θέμα: Σκέψεις γύρω από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη "Οδύσσεια"


Από την εκδήλωση στο Σάο Πάολο

Σάο Πάολο, 7 Ιουνίου: προβολή της όπερας του Bohuslav Martinu, The Greek Passion


Γαλλία, Βρετάνη (Νήσος d'Ouessant): 19-23 Αυγούστου, συμμετοχή της ΔΕΦΝΚ στη Διεθνή Έκθεση νησιώτικου βιβλίου με διαλέξεις, έκθεση, αναγνώσεις


Zigmunt Blazinsky, ηθοποιός, πρόεδρος του γαλλικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, Yvette Renoux-Herbert, πρώην συνεργάτης του Καζαντζάκη στην Ουνέσκο και Γιώργος Στασινάκης


Από τις εκδηλώσεις στη νήσο d'Ouessant

Γαλλία, Παρίσι, 18 Νοεμβρίου: διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα με θέμα Ο Καζαντζάκης και η φύση


Γερμανία, Βερολίνο : 14 Μαρτίου 2009, Ταξιδιωτικά του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ, Ελληνική Κοινότητα, Σύλλογος Ελλήνων Επιστημόνων, Σύλλογος Κρητών, Σύλλογος Μακεδόνων, Σύλλογος Προώθησης των Ελληνογερμανικών Κρατικών Σχολείων


Ευαγγελία Γναφάκη, Γιώργος Στασινάκης, Ελένη Winkel, Αθηνά Μανόλια, Κωνσταντίνος Μανολάκης

Μουσικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου Μαλίων

Γερμανία, Μόναχο, 13 Δεκεμβρίου 2009: διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Η ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: Σύλλογος Κρητών Μονάχου και ΔΕΦΝΚ.



Ελβετία, Νυών: 10 Μαρτίου 2009, διάλεξη, στο σύλλογο των αγγλόφωνων κυρίων, της Janine Yates˙ Γενεύη, 6 Απριλίου 2009, προβολή της ταινίας O Χριστός ξανασταυρώνεται

Εσθονία, Ταλίν, 17 Μαρτίου 2009: Ραδιοφωνική ομιλία του καθηγητού Kalle Kasemaa για τον Τελευταίο πειρασμό.

Εσθονία, Ταλίν, 21 Οκτωβρίου 2009. Διάλεξη της Anne Kalling, μεταφράστριας, διερμηνέας και ξεναγός, με θέμα τον Καζαντζάκη, βασισμένη στο βιβλίο του Γεώργιου Παναγιωτάκη: Νίκος Καζαντζάκης, η μορφή και το έργο του.

Εσθονία, Ταλίν, 25 Νοεμβρίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Η επικαιρότητα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Ελληνική Πρεσβεία.



Ο κύριος Πολύδωρος Κοκονάς, πρέσβης της Ελλάδος, σχολιάζει την έκθεση που ετοίμασε η Ελληνική Πρεσβεία

Οι πρέσβεις της Ελλάδος, Τουρκίας, ο Γιώργος Στασινάκης και οι Πρέσβεις της Αυστρίας, Ιρλανδίας, Πορτογαλλίας και Βελγίου

Η.Π.Α, Σικάγο, 24 Σεπτεμβρίου: διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Ο Καζαντζάκης και η Κρήτη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Σύλλογος Κρητών.


ο Δρ. Γεώργιος Παπαδαντωνάκης, ο κ. Γιώργος Στασινάκης και ο πρόεδρος της Κρητικής αδελφότητας κ. Ιωάν. Μάνος.
(Ελληνική Φωνή, Οκτώβριος 2009)

Η.Π.Α., Stamford (Connecticut), 4 Οκτωβρίου: διάλεξη στην Episcopelian Church του καθηγητή Χρήστου Γαλανόπουλου, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής, με θέμα: Η έννοια της Ελευθερίας στον Άγιο Φραγκίσκο του Νίκου Καζαντζάκη.
Ο ομιλητής επιχείρησε να επιλύσει την αντίθεση μεταξύ ελευθερίας της βούλησης και αιτιοκρατίας, τοποθετώντας τον Άγιο Φραγκίσκο του Καζαντζάκη ως πρότυπο μιας ελευθερίας και ολικής υποταγής στον Αγωνιζόμενο Θεό, που έχει ανάγκη τον Άνθρωπο για να σωθεί (ως γνωστόν από την Ασκητική του Καζαντζάκη). Με τούτο τον τρόπο, ο Άγιος Φραγκίσκος του μεγάλου Κρητικού είναι η τελική του σύνθεση, η τελική λύση του μηδενιστικού προβληματισμού, που απασχόλησε τον Καζαντζάκη σε όλη του τη ζωή: η σύνθεση που επιφέρει την κατάφαση της ζωής, ενάντια στη μηδενιστική άρνηση της Ζωής που είναι αποτέλεσμα της αφελούς εμπιστοσύνης σε ψεύτικα, δηλαδή μηδενιστικά, ιδεολογικά και ηθικολογικά απόλυτα.


Από αριστερά προς τα δεξιά: Jamiss Sebert, τμηματάρχης στο Υπουργείο Μετανάστευσης των Ηνωμένων Πολιτειών και θεολόγος, Ralph Nazareth, καθηγητής φιλολογίας και Χρήστος Γαλανόπουλος, καθηγητής ιστορίας και φιλοσοφίας

Ισπανία, Βαρκελώνη: 20 Ιανουαρίου, παρουσίαση της Εταιρίας από την Blanca Vila Costa, πρόεδρο του τμήματος της Βαρκελώνης και διάλεξη της Helena Gonzalez Vaquerizo με θέμα: Η Οδύσσεια στην "Οδύσσεια": Ο Νίκος Καζαντζάκης ξαναγράφει τον Όμηρο

Ισπανία, Μαδρίτη, 20 Νοεμβρίου, 27 Νοεμβρίου και 4 Δεκεμβρίου 2009: παρουσίαση της ΔΕΦΝΚ, προβολή των κινηματογραφικών ταινιών Ζορμπά και Ο Τελευταίος πειρασμός του Χριστού. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Σύλλογος Νέα Γενιά. Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν αυτές οι εκδηλώσεις: συμμετοχή του κοινού, παρουσίαση από την τοπική τηλεόραση και το περιοδικό “Siete Dias”.


H Helena Gonzalez Vaquerizo,
πρόεδρος του Τμήματος Μαδρίτης της ΔΕΦΝΚ.


Ισραήλ : Τελ-Αβίβ, 28 Μαρτίου 2009. Προβολή documentaire και διάλεξη της Devora Rotbart, δημοσιογράφου, με θέμα: Η Κρήτη και ο Καζαντζάκης. Συμμετείχαν αρκετά μέλη του ισραηλινού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, καθώς και ο Yechiel Kimchi, μεταφραστής του μυθιστορήματος Οι αδερφοφάδες.


Από την εκδήλωση στο Τελ-Αβίβ

Τελ Αβίβ, 10 Ιουλίου: Μια πολύ συμπαθητική εκδήλωση στην κατοικία του Πρεσβευτή της Ελλάδος. Ο Daniel Daliot, Πρόεδρος του Ισραηλινού Τμήματος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., μίλησε για τον Επαναπατρισμό από τον Καζαντζάκη των Ελλήνων του Καυκάσου και η Despina Schirmeister, μεταφράστρια στα εβραϊκά του μυθιστορήματος Όφις και Κρίνο, εξήγησε με ποιον τρόπο εργάστηκε για τη μετάφραση. Η βραδιά έκλεισε με ανάγνωση από την προαναφερόμενη και τον εκδότη της Chaim Pessah αποσπασμάτων της μετάφρασης.

Καναδάς, Τορόντο: 7 Ιουνίου, πολύ επιτυχημένη διάλεξη του καθηγητή Ανδρέα Πουλακίδα, από την Αριζόνα (Η.Π.Α.), γύρω από τα μυθιστορήματα του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: Τμήμα Τορόντο της ΔΕΦΝΚ, Πανμακεδονικός Σύλλογος του Οντάριο και Σύλλογος Κρητών του Τορόντο.


Τορόντο, 20 Σεπτεμβρίου, διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη


Οτάβα, 21 Σεπτεμβρίου: διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ, Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας και Πολιτιστικός Σύλλογος "Παρνασσός".

Granby: 25, 27 και 30 Σεπτεμβρίου, Richelieu: 29 Σεπτεμβρίου: Ημερίδες Καζαντζάκη με διαλέξεις και αναγνώσεις από τους καλλιτέχνες: Jo-Ann Quérel, Diane Saint-Jacques, Gilbert Comtois, Gilles Marsolais, Yves Roy, Luc Senay kai France Arbour και το Γιώργο Στασινάκη. Συντονίστρια: Monique Arbour, πρόεδρος του Τοπικού Τμήματος της Εταιρείας.



Μόντρεαλ, 1 Οκτωβρίου: Συνάντηση με την Ένωση Συγγραφέων του Κεμπέκ


Γιώργος Στασινάκης, France Arbour, καθηγήτρια θεάτρου και σκηνοθέτης,
Stanley Pean, πρόεδρος της Ένωσης Συγγραφέων του Κεμπέκ


Μόντρεαλ, 2 Οκτωβρίου: διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη. Συνδιοργανωτές - υπό την αιγίδα του Ελληνικού Γενικού Προξενίου -, ΔΕΦΝΚ, Ελληνική Κοινότητα, Σύλλογος Κρητών.

Μόντρεαλ, 3 Οκτωβρίου: ομιλία του Γιώργου Στασινάκη σε ελληνικό σχολείο.

Λεττονία, Ρίγα, 30 Νοεμβρίου. Παρουσίαση του ποιητικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη από το Γιώργο Στασινάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ, Ελληνική Πρεσβεία και Πανεπιστήμιο Ρίγας.


Από αριστερά προς δεξιά: δεύτερη η κυρία Ilze Ruminiece, καθηγήτρια Πανεπιστημίου, και η κυρία Χρυσάνθη Παναγιοτοπούλου, Πρέσβης

Λεττονία, Ρίγα, 30 Νοεμβρίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Το έργο, η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και οι σχέσεις του με τη Γαλλία. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Γαλλικό μορφωτικό κέντρο.


Ο ομιλητής και ο Jean-Pierre Pretre, Μορφωτικός,
ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας


Λιθουανία, Vilnius, 23 Νοεμβρίου 2009. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Γαλλικό μορφωτικό κέντρο.


Μεξικό, Πόλις του Μεξικού. Πολύ επιτυχημένες ημερίδες οργάνωσαν το Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο, το Κέντρο Ξένων Γλωσσών, η Ελληνική Κοινότητα και το Τμήμα Μεξικού της ΔΕΦΝΚ.


17-20 Νοεμβρίου 2009: έκθεση βιβλίου και φωτογραφιών του Νίκου Καζαντζάκη.


19 Νοεμβρίου 2009: διάλεξη της καθηγήτριας νεοελληνικών Larissa Guzman γύρω από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και ανάγνωση από την καθηγήτρια νεοελληνικών Λαμπρίνα Κολιούση αποσπασμάτων του Καπετάν Μιχάλη, Αλέξη Ζορμπά και Όφις και Κρίνο.

22 Νοεμβρίου 2009: προβολή της ταινίας “Ζορμπάς ο Έλληνας”.


Νορβηγία, Όσλο, 20 Φεβρουαρίου: συζήτηση των μελών και συμπαθούντων γύρω από το έργο του Νίκου Καζαντζάκη

Νορβηγια, Όσλο, 16 Οκτωβρίου 2009: διάλεξη της Χριστίνας Αργυροπούλου, επιτίμου μέλους του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου του Ελληνικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Συνδιοργανωτές: νορβηγικό τμήμα της Εταιρείας, σε συνεργασία με τον Ελληνο-νορβηγικό πολιτιστικό σύλλογο του Όσλο. Τίτλος της διάλεξης: Τhe cultural codes in the work of Nikos Kazantzakis: Alexis Zorbas/ Zorba the Greek.
Η Δρ Αργυροπούλου ανέπτυξε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα τη σημασία των πολιτιστικών στοιχείων του έργου και η διάλεξή της συνέβαλε στη μεγαλύτερη κατανόηση και του έργου και της εποχής την οποία περιγράφει. Η παρουσίαση ήταν διανθισμένη με πλήθος αποσπασμάτων από το έργο που ζωντάνεψαν στα μάτια των ακροατών τους χαρακτήρες του έργου και μετέδωσαν τα διαχρονικά του μηνύματα.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο κ. Φοίβος Αγγελέτος, σύμβουλος της Ελληνικής πρεσβείας στο Όσλο, μέλη της Εταιρείας και του Ελληνο-νορβηγικού πολιτιστικού συλλόγου καθώς και άλλα άτομα, ΄Ελληνες και Νορβηγοί που ενδιαφέρονται για το έργο του Καζαντζάκη.


Η ομιλήτρια και η Κυριακή Samuelsen,
πρόεδρος του νορβηγικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ

Σουηδία, Στοκχόλμη, 31 Μαΐου 2009: διάλεξη του Ξενοφώντος Παγκαλιά, Προέδρου του Τοπικού Τμήματος της Εταιρείας, με θέμα: Οι Σουηδικές μεταφράσεις των έργων του Νίκου Καζαντζάκη




Από την εκδήλωση στη Στοκχόλμη

Τσέχικη Δημοκρατία, Πράγα : 31 Ιανουαρίου και 30 Νοεμβρίου 2009 : συναντήσεις μελών και συμπαθούντων·
23 Μαΐου 2009 : διάλεξη της προέδρου του Τσέχικου τμήματος της ΔΕΦΝΚ Dita Vorechovska για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, προβολή φωτογραφιών από το Bozi Dar (όπου έζησε ο μεγάλος Κρητικός) και ανάγνωση της αλληλογραφίας με τον Τσέχο συνθέτη Bohuslav Martinu.