ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 1
Γενεύη, 6 Φεβρουαρίου 2008

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ: 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
Συμπληρώνονται εφέτος 20 χρόνια από την ίδρυση στη Γενεύη, με την ενεργό συμμετοχή της Ελένης Καζαντζάκη και του Γιώργου Ανεμογιάννη, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) ενός παγκοσμίου πολιτιστικού φορέα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Η Συντονιστική Επιτροπή (Κεντρικό όργανο της ΔΕΦΝΚ) αποφάσισε να δώσει προτεραιότητα σε εκδηλώσεις - συζητήσεις στα σχολεία και να οργανώσει δυο στρογγυλές τράπεζες στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου (29 Μαΐου -1 Ιουνίου 2008) και στο Ηράκλειο, γενέτειρα του Νίκου Καζαντζάκη (13 Δεκεμβρίου 2008).
Για την προετοιμασία των εκδηλώσεων η ΔΕΦΝΚ προγραμματίζει συναντήσεις με τα μέλη της και τους συμπαθούντες στην Κρήτη, Θεσσαλία, Μακεδονία και Πελοπόννησο (και άλλες συναντήσεις θα λάβουν χώρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο στην Αττική, τη Θράκη, την Ήπειρο και τα Νησιά):
- Χανιά, 13 Φεβρουαρίου
- Λάρισα, 22 Φεβρουαρίου
- Ρέθυμνο, 14 Φεβρουαρίου
- Θεσσαλονίκη, 23 Φεβρουαρίου
- Άγιος Νικόλαος, 15 Φεβρουαρίου
- Καλαμάτα, 24 Φεβρουαρίου
- Ηράκλειο, 16 Φεβρουαρίου
- Πάτρα, 25 Φεβρουαρίου.
Στις 16 Φεβρουαρίου, όπως κάθε χρόνο, η ΔΕΦΝΚ θα τελέσει μνημόσυνο στον τάφο της Ελένης Καζαντζάκη στο Ηράκλειο (Τάπια Μαρτινέγκο).


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2
Γενεύη, 2 Απριλίου 2008

ΙΔΡΥΣΗ ΙΤΑΛΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Με την συμμετοχή εκλεκτών διανοουμένων, ιδρύθηκε στις 29 Μαρτίου 2008 στη Βερόνα Ιταλικά Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να ενεργοποιηθούν για την μετάφραση στα ιταλικά των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, να οργανώσουν εκδηλώσεις με την ευκαιρία συμπλήρωσης 20 ετών από την ίδρυση της Εταιρείας και να δημοσιεύσουν ένα ενημερωτικό δελτίο.
Ο Νίκος Καζαντζάκης γνώριζε και αγαπούσε την ιστορία και τον πολιτισμό της Ιταλίας. Την επισκέ¬φτηκε 9 φορές (από το 1907 έως το 1955), μετέφρασε τη Θεία Κωμωδία του Δάντη, τον Μανδραγόρα και τον Ηγεμόνα του Μακιαβέλι, καθώς και τα θεατρικά έργα Απόψε αυτοσχεδιάζουμε του Πιραντέλλο και Καλάνδρα του Καρδινάλιου Μπιμπιένα. Έγραψε τρία έργα εμπνευσμένα από την Ιταλία: το μυθιστόρημα Ο Φτωχούλης του Θεού, το θεατρικό Χριστόφορος Κολόμβος και ένα ταξιδιωτικό. Τέλος δύο από τα 21 ποιήματα του Τερτσίνες τα αφιέρωσε στον Δάντη και στον Λεονάρντο Ντα Βίντσι.
Στο τέλος της ζωής του δήλωσε: Έκαμε η Ιταλία κατοχή στην ψυχή μου, έκαμε κατοχή η ψυχή μου στην Ιταλία, πια δε χωρίζουμε, γίναμε ένα.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 3
Γενεύη, 20 Ιουνίου 2008

ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ ΖΟΡΜΠΑΣ
Εκπρόσωποι της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη συναντήθηκαν στις 31 Μαΐου 2008 στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου, με εκπροσώπους του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
των Δήμων που συνδέονται άμεσα με το υπό διαμόρφωση Δίκτυο Πόλεων που έχουν σχέση με
τον Καζαντζάκη και τον Ζορμπά:
- Δήμος Νίκου Καζαντζάκη, νομός Ηρακλείου Κρήτης, όπου υπάρχει το ομώνυμο Μουσείο (Βαρβάροι-Μυρτιά)
- Δήμος Ηρακλείου, όπου γεννήθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης
- Δήμος Ακρωτηρίου Χανίων, όπου γυρίστηκε η ταινία “Zorba the Greek”
- Δήμος Λεύκτρου Μεσσηνίας, όπου έζησαν (στη Στούπα ειδικότερα) ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Γιώργης («Αλέξης») Ζορμπάς εκμεταλλευόμενοι το λιγνιτωρυχείο της Πραστοβάς
- Δήμος Αίγινας, όπου ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε το “Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”
- Δήμος Βελβεντού Κοζάνης, όπου γεννήθηκε ο Ζορμπάς (στην κοινότητα Καταφύγι)
- Δήμος Αρναίας Χαλκιδικής. Ο Ζορμπάς έζησε στο Παλαιοχώρι, αλλά και πρωτογνώρισε
τον Καζαντζάκη στο γειτονικό Άγιον Όρος.
Στόχος της συνάντησης ήταν η προβολή και η ανάδειξη προς το ευρύ κοινό της σχέσης των παραπάνω τόπων με τον Καζαντζάκη και τον Ζορμπά, γεγονός κεφαλαιώδους σημασίας για μια ενδογενή ανάπτυξη των περιοχών αυτών, στηριζόμενη στα πολιτισμικά στοιχεία και την τοπική παράδοση. Προς την κατεύθυνση αυτή θεωρείται απαραίτητη η συγκέντρωση υλικού και η δημιουργία, στη συνέχεια, «Πολιτισμικού Άτλαντα Πόλεων», όπου θα καταγράφονται τα ίχνη αυτής της σχέσης-πορείας. Κρίνεται, λοιπόν, σκόπιμο, ως πρώτο βήμα, να συγκεντρωθούν διάφορα ντοκουμέντα –χειρόγραφα, βιβλία, φωτογραφίες, ντοκιμαντέρ, μαγνητοταινίες κλπ.- και να οργανωθεί μία οπτικοακουστική έκθεση που θα περιφέρεται στους ενδιαφερόμενους Δήμους. Θα ακολουθήσουν ή έκδοση και διανομή πληροφοριακού υλικού –ιστορικών σημειωμάτων, τουριστικών φυλλαδίων κλπ.-, καθώς η διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων –ημερίδων, διαλέξεων κλπ.-, πάντοτε με γνώμονα τη διαμόρφωση του επιθυμητού «δικτύου πόλεων» που θα μπορεί να λειτουργεί ευέλικτα, και ως ενιαίο σύνολο, αλλά και μεμονωμένα, ανάλογα με τις κατά τόπους ανάγκες.
Τονίστηκε επίσης η ανάγκη εξεύρεσης πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού τα οικονομικά των Δήμων δεν επαρκούν για την πραγματοποίηση του επιδιωκόμενου σκοπού.
Έχει, λοιπόν, άμεση προτεραιότητα η κατάθεση σαφών και ολοκληρωμένων προτάσεων από τους εν λόγω φορείς. Για το σκοπό αυτό, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας με συντονιστή το μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Αστέριο Ρίμπα (Θεσσαλονίκη) και ορίστηκε νέα συνάντηση για τις 4 Οκτωβρίου 2008, στο Ηράκλειο Κρήτης.
Παρόντες:
- Κυπριωτάκης Ρούσσος - Δ/ρχος “Ν. Καζαντζάκη” Ηρακλείου
- Στεργίου Μανώλης - Δ/ρχος Βελβεντού Κοζάνης
- Μαραμπέας Γιάννης - Δ/ρχος Λεύκτρου Μεσσηνίας
- Αλεξάκης Μανώλης - Α/δήμ. Ηρακλείου
- Παπαναγιώτου Στέλλα - Δημ. Συμ. Ακρωτηρίου Χανίων
- Μπόγρης Γεώργιος - Δημ. Συμ. Αίγινας
- Φωτιάδης Κών/νος - Καθ/της Παν. Δυτ. Μακεδονίας
- Βαλαβανίδου - Κατσάγγελου Αναστασία - Αρχιτέκτονας
- Στασινάκης Γιώργος - Πρόεδρος της Δ.Ε.Φ. “N.Καζαντζάκη”
- Ιεραπετριτάκη Γιούλη - Εκπρόσωπος Τοπικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής Δ.Ε.Φ. “N.K.”
- Ρίμπας Αστέριος - Μέλος Δ.Ε.Φ. “N.K.” Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής
- Ταμιωλάκης Γιάννης - Μέλος Δ.Ε.Φ. “N.K.” Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής
- Κεχαγιά - Βαρελά Ευαγγελία (Εβίτα) - Δισέγγονη Ζορμπά (Άβδηρα Ξάνθης)



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4
Γενεύη, 24 Ιουλίου 2008

ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ: ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ
ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον του κοινού σε διεθνές επίπεδο. Έτσι, πολλοί διανοούμενοι σε τρεις ηπείρους οργάνωσαν διάφορες συγκεντρώσεις τους δύο τελευταίους μήνες και αποφάσισαν να ιδρύσουν νέα Τμήματα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη:
-10 Ιουνίου 2008: Περθ (Δυτική Αυστραλία), Πρόεδρος Κατερίνα Ρεκλίτη, φιλόλογος.
-10 Ιουλίου 2008: Σεούλ (Ν. Κορέα), Πρόεδρος Jaewon Yu, καθηγητής πανεπιστημίου.
-16 Ιουλίου 2008: Γκρατς (Αυστρία), Πρόεδρος Basilius Groen, καθηγητής πανεπιστημίου.
Τα νέα Τμήματα θα διοργανώσουν εκδηλώσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο 2008 με την ευκαιρία του εορτασμού της 20ής επετείου από την ίδρυση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 5
Γενεύη, 13 Οκτωβρίου 2008

20 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΕΧΟΥΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ
Στο πλαίσιο του εορτασμού της 20ής επετείου από την ίδρυση της Εταιρείας μας, ανακοινώνουμε δύο γεγονότα που αποτελούν ορόσημο στην ανάπτυξή μας:

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ
Η Εταιρεία μας δημιούργησε τη δική της ιστοσελίδα στο διαδίκτυο: www.amis-kazantzaki.gr Στόχος της είναι να κατατοπίσει με πληρότητα και υπευθυνότητα το κοινό σε ό,τι αφορά τη ζωή και το έργο του Καζαντζάκη, τη μέχρι σήμερα βιβλιογραφία, τις προσεγγίσεις ειδικών μελετητών, τη δράση της Εταιρείας μας, κλπ.

ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Στις 30 Οκτωβρίου 2008, στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας Σεούλ, η Εταιρεία μας, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία και διάφορα κορεατικά πανεπιστήμια, διοργανώνει συνέδριο, με γενικό θέμα «Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη». Σημειώνουμε ότι είναι το πρώτο συνέδριο για τον Καζαντζάκη που πραγματοποιείται στη χώρα αυτή. Ομιλητές θα είναι οι ακόλουθοι καθηγητές πανεπιστημίου και συγγραφείς: Uh Hanyong, Lee Yunkee, Yu Jaewon, Jeon Chan, Jeong Hyunkee, Choi Jayoung, Ahn Jeongyo.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 6
Γενεύη, 23 Οκτωβρίου 2008

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΙΡΑΚ

Έγινε πρόσφατα μέλος της Εταιρείας μας ο καθηγητής κ. Mohsen Ahmad Omer, ο οποίος προΐσταται του Τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Salahaddin στην πόλη Ερμπίλ (Ιρακινό Κουρδιστάν).
Έτσι αυξάνεται σε 107 ο αριθμός των χωρών όπου λειτουργεί η Εταιρεία μας. Ο καθηγητής Omar μας πληροφόρησε ότι είναι θαυμαστής του έργου του Καζαντζάκη, αποστέλλοντας ταυτόχρονα έναν κατάλογο μεταφράσεων έργων του στα κουρδικά που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα στο Ιράκ :
- Οι αδερφοφάδες, 1989
- Ελευθερία ή θάνατος, 2002
- Αναφορά στον Γκρέκο, 2005
- Αλέξης Ζορμπάς, 2005
- Ο βραχόκηπος, 2005
- Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, 2005
- Ο τελευταίος πειρασμός, 2006
- Ο φτωχούλης του Θεού, 2006



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 7
Γενεύη, 15 Νοεμβρίου 2008

ΣΥΝΕ∆ΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΗ ΚΟΡΕΑ

Στις 30 Οκτωβρίου 2008, ο Jaewon Yu, καθηγητής του Πανεπιστημίου Hankuk (Τμήμα Ελληνικών Σπουδών) και πρόεδρος του Τμήματος μας (ιδρύθηκε από τον ίδιο στις 10 Ιουλίου 2008), διοργάνωσε ένα σημαντικό συνέδριο στη Σεούλ (Νότια Κορέα). Πολλοί παρεμβαίνοντες μίλησαν για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και για την επίδραση του στην κορεατική λογοτεχνία. Συμμετείχαν πάνω από 126 άτομα, μεταξύ των οποίων ο Πρέσβης και ο Πρόξενος της Ελλάδος, ο ορθόδοξος Μητροπολίτης της Κορέας, πολλοί καθηγητές πανεπιστημίου, συγγραφείς, ποιητές, κριτικοί λογοτεχνίας, άνθρωποι του θεάτρου, εκδότες και όλοι οι φοιτητές νέων ελληνικών του προαναφερόμενου πανεπιστημίου. Το επόμενο έτος θα διοργανωθεί και νέα εκδήλωση. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι, βγαίνοντας από την αίθουσα του συνεδρίου, είχαμε την ευκαιρία να ξεφυλλίσουμε βιβλία του Καζαντζάκη μεταφρασμένα στα κορεατικά και συγκεντρωμένα σε 30 ολόκληρους τόμους (μυθιστορήματα, θεατρικά έργα, ταξιδιωτικά και Οδύσσεια σε τρεις τόμους, σε σχήμα βιβλίου τσέπης). Και οι 30 τόμοι έχουν εκδοθεί εφέτος, το 2008, από έναν εκδοτικό οίκο της Κορέας που ανέλαβε τη δαπάνη και το ρίσκο για τη μνημειώδη αυτή εργασία. Ύστερα από μια τέτοια πρωτοβουλία στη μακρινή αυτή χώρα, τι περιμένει άραγε ο κύριος Πάτροκλος Σταύρου για να εκδώσει επιτέλους τα Άπαντα του Νίκου Καζαντζάκη στην Ελλάδα και στα ελληνικά;


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 8
Γενεύη, 1 Δεκεμβρίου 2008

ΝΕΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Η ίδρυση πέντε νέων Τμημάτων της Εταιρείας μας κατά τη διάρκεια του τελευταίου τετράμηνου δείχνει πόσο μεγάλο εξακολουθεί να είναι το ενδιαφέρον, σε ολόκληρο τον κόσμο, για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και τις δραστηριότητές μας.

Τα νέα Τμήματα:

- Κολομβία, Μπογκοτά: 17 Σεπτεμβρίου
- Καναδάς, Γκράνμπυ: 28 Σεπτεμβρίου
- Αυστραλία, Αδελαΐδα: 3 Νοεμβρίου
- Αυστραλία, Μελβούρνη: 4 Νοεμβρίου
- Ισπανία, Μαδρίτη: 27 Νοεμβρίου



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 9
Γενεύη, 4 Δεκεμβρίου 2008

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Στα πλαίσια του εορτασμού της 20ής επετείου από την ίδρυσή της, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη διοργανώνει δύο εκδηλώσεις, στις 10 Δεκεμβρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών, Ακαδημίας 1 (αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης»):
Ώρα 12:00.
Απονομή τιμητικών διακρίσεων, για τη μεγάλη προφορά τους στο έργο της Εταιρείας, στην Υπουργό Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, τους πρέσβεις Γαλλίας και Ελβετίας, την πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κυρία Κλαίρη Αγγελίδου, τα Γραφεία Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδος στο εξωτερικό, τη διευθύντρια της ΕΡΑ5 κυρία Ζηνοβία Συρίβλη και το δημοσιογράφο κύριο Νώε Παρλαβάντζα (εκπομπή “Δίκτυο χωρίς Σύνορα”), το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο -Τμήμα Ομογενειακών Ειδήσεων και το ίδρυμα «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη».
Ώρα 19:30.
Στρογγυλή τράπεζα, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και οι Αρχαίοι».
Συντονίζει: η Κλαίρη Αγγελίδου.
Ομιλητές:
Γιώργος Σταματίου, συγγραφέας, δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας
«Ο Καζαντζάκης και οι Αρχαίοι. Μία πρόγευση του θέματος»
Βασίλειος Κύρκος, ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και Αθηνών
«Ο Καζαντζάκης και ο Πλάτων»
Αναστάσιος Στέφος, δ.φ., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων
«Ο Καζαντζάκης και η Τραγωδία».

Θα ακολουθήσει συζήτηση.
Η είσοδος και για τις δύο εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 10
Γενεύη, 4 Δεκεμβρίου 2008

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΚΛΑΙΡΗ ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 20ή επέτειο από την ίδρυσή της, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη θα τιμήσει προσωπικότητες και υπηρεσίες για τη μεγάλη προσφορά τους στο έργο της. Μεταξύ αυτών, θα τιμήσει και την κυρία Κλαίρη Αγγελίδου, πρώην Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου, ώρα 12.00, στην Αθήνα (Υπουργείο Εξωτερικών, Ακαδημίας 1, αμφιθέατρο «Γιάννος Κρανιδιώτης»). Την ίδια ημέρα και στην ίδια αίθουσα, στις 19.30, η κυρία Αγγελίδου θα προεδρεύσει σε στρογγυλή τράπεζα που διοργανώνει η Εταιρεία μας, με θέμα «Ο Καζαντζάκης και οι Αρχαίοι».


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 11
Γενεύη, 13 Μαΐου 2009

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚ∆ΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ, ΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΑΡΟΚΟ

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) συνεχίζει τις δραστηριότητες της για να κάνει γνω¬στό το έργο του μεγάλου Κρητικού σε ολόκληρο τον κόσμο. Διοργάνωσε έτσι, σε συνεργασία με πανεπιστήμια, συλλόγους και μορφωτικά κέντρα, τρεις εκδηλώσεις που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία χάρη στην πρόθυμη συμμετοχή του κοινού και το υψηλό επίπεδο των ομιλιών. Ανοίγονται έτσι νέες προοπτικές για το μέλλον.

Αλβανία, Τίρανα, 27 Απριλίου 2009

72 φοιτητές του Τμήματος Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου Τιράνων προσήλθαν στην εκδήλωση και άκουσαν με ζωηρό ενδιαφέρον τις αναγνώσεις αποσπασμάτων της Ασκητικής, του Αλέξη Ζορμπά και της Αναφοράς στον Γκρέκο, καθώς και τις ομιλίες των Klodeta Dibra, κοσμήτορα της Σχολής Ξένων Γλωσσών, Anila Bilero, μεταφράστρι¬ας, Mitso Gubera, μεταφραστή, Maklena Nika, λέκτορα νεοελληνικής γλώσσας, Αριστοτέλη Σπύρου, επικεφαλής του Τμήματος Νέων Ελληνικών και Γιώργου Στασινάκη. Αποφασίστηκε, για το προσεχές έτος, να μελετηθούν από τους φοιτητές τα ταξιδιωτικά του Καζαντζάκη και να εκδοθούν σε δίγλωσση έκδοση, στα ελληνικά και στα αλβανικά.

Αυστραλία, Μελβούρνη, 4 Μαΐου 2009

Πάνω από 200 ακροατές, μεταξύ των οποίων και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Χαράλαμπος Σαλαμάνης, παρέστησαν στην πρώτη εκδήλωση του νεοσύστατου Τμήματος της Μελβούρνης της ΔΕΦΝΚ. Στην αρχή προβλήθηκε ένα ντοκιμαντέρ για τον Καζαντζάκη. Ακολούθησε αξιόλογη ομιλία του κ. Κώστα Βίτκου με θέμα Ο Καζαντζάκης και ο Θεός. Αυτή η επιτυχία ενθαρρύνει τους φίλους μας και τους συμπαθούντες να συνεχίσουν στους αντίποδες την προσπάθεια για προώθηση του έργου του μεγάλου Κρητικού.

Μαρόκο, Τετουάν, 4 Μαΐου 2009

145 μαθητές λυκείου και φοιτητές της Φιλολογικής Σχολής είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν πολλά από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη μέσα από την προβολή ενός ντοκιμαντέρ, την ανάγνωση αποσπάσματος του Αλέξη Ζορμπά, καθώς και την ομιλία του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Οι σχέσεις του Καζαντζάκη με τον αραβο-μουσουλμανικό κόσμο. Οι φοιτητές θα πραγματοποιήσουν, κατά το προσεχές πανεπιστημιακό έτος, έρευνες σχετικά με τον «μεγάλο ανατολίτη συγγραφέα», όπως θεωρούν τον Νίκο Καζαντζάκη.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12
Γενεύη, 26 Αυγούστου 2009

ΝΗΣΟΣ ΟΥΕΣΑΝ, ΒΡΕΤΑΝΗ, ΓΑΛΛΙΑ: 1923 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009 ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Στο πλαίσιο της 11ης Διεθνούς Εκθέσεως Νησιωτικού Βιβλίου, διοργανώθηκαν εφέτος ημερίδες αφιερωμένες στον μεγάλο Κρητικό. Τις είχε προετοιμάσει με τον καλλίτερο δυνατό τρόπο το Γαλλικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζα-ντζάκη (ΔΕ.Φ.Ν.Κ.). Οι πολυπληθείς επισκέπτες, που ήλθαν από την υπόλοιπη Γαλλία, καθώς και από νησιά του Ατλαντικού και του Ινδικού Ωκεανού, είχαν έτσι την ευκαιρία να ανακαλύψουν για πρώτη φορά ή να ξαναβρούν ένα συγγραφέα, ο οποίος δεν παύει ποτέ να είναι επίκαιρος.

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν:

1. Εκθέσεις:
- Ζωή και έργο του Νίκου Καζαντζάκη
- Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Γαλλία
- Βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη που εκδόθηκαν στη Γαλλία (δεν υπάρχουν στην αγορά)
-
Χαρακτικά του Χρίστου Σανταμούρη, εμπνευσμένα από την Ασκητική, την Οδύσσεια και την Αναφορά στον Γκρέκο
- Γλυπτά της Jenny Goethals, εμπνευσμένα από την Ασκητική.
2.
Ανάγνωση από τον Zygmunt Blazinsky, ηθοποιό, Πρόεδρο του Γαλλικού Τμήματος της ΔΕ.Φ.Ν.Κ., αποσπασμάτων των έργων: Αναφορά στον Γκρέκο, Οδύσσεια, Ασκητική, Ο φτωχούλης τον θεού, Όφις και κρίνο, Ο βραχόκηπος, Βίος και πολιτεία τον Αλέξη Ζορμπά, Οι αδερφοφάδες, Ταξιδεύοντας-Ρουσία.
3.
Προβολή βιντεοταινίας για τη ζωή του μεγάλου Κρητικού με ηχητικά αποσπάσματα των συνεντεύξεων που είχε παραχωρήσει στη γαλλική ραδιοφωνία λίγο πριν από το θάνατο του.
4.
Διάλεξη του Γεωργίου Στασινάκη για τις κρητικές ρίζες του Νίκου Καζαντζάκη και την αγάπη του στο νησί του, αλλά και για το άνοιγμα του προς άλλους λαούς και πολιτισμούς.

Οι επισκέπτες έμαθαν πολλά για τον Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του, το οποίο είναι σήμερα ελάχιστα γνωστό στη Γαλλία. Συμβάλλει σ' αυτή την κατάσταση και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πια τα βιβλία του στα γαλλικά βιβλιοπωλεία. Πάνω από 120 άτομα, μεταξύ των οποίων διάφοροι εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, εκδότες, βιβλιοπώλες, γιατροί, δημόσιοι και ιδιω-τικοί υπάλληλοι, υπέγραψαν εκεί στο Ουεσάν μία Ανοιχτή επιστολή στην Ελληνική Πολιτεία, όπου της ζητούν να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο για την όσο γίνεται πιο σύντομη έκδοση, επανέκδοση και μετάφραση όλου του τεράστιου έργου του.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13
Γενεύη, 11 Σεπτεμβρίου 2009

ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΜΑΣ ΕΡΧΕΤΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ:
ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΕΚ∆ΟΣΗ, ΕΠΑΝΕΚ∆ΟΣΗ ΚΑΙ ∆ΙΑΚΙΝΗΣΗ
ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Κατά γενική ομολογία, το συνέδριο με θέμα Οι εκδοτικές τύχες του Νίκου Καζαντζάκη, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη στις 27 και 28 Ιουνίου 2009, είχε μεγάλη επιτυχία. Από τότε σημειώθηκαν διάφορες αντιδράσεις:
- Επιστολή βουλευτών του Ηρακλείου προς τον Υπουργό Πολιτισμού και απάντηση του τελευταίου
- Ψήφισμα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών
- Δήλωση του Προέδρου του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη
Πρέπει να προστεθούν και δυο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο:
- Ανοιχτή επιστολή στην Ελληνική Πολιτεία
Πολλοί διανοούμενοι, συγγραφείς, ποιητές, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί, καλλιτέχνες, πολιτικοί, τοπικοί άρχοντες, πρεσβευτές ελληνισμού, πρόεδροι συλλόγων κλπ. είχαν την πρωτοβουλία να συντάξουν μία Ανοιχτή Επιστολή στην Ελληνική Πολιτεία, ζητώντας την παρέμβασή της για την όσο γίνεται συντομότερη έκδοση, επανέκδοση και διακίνηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Από τις 20 Αυγούστου 2009 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου 2009 την έχουν υπογράψει 465 αναγνώστες και θαυμαστές του μεγάλου Κρητικού, προερχόμενοι από 51 χώρες στις πέντε ηπείρους. Την αποστείλαμε ήδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, τον Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών και τους Πρυτάνεις των Πανεπιστημίων. Ο κατάλογος με τα ονόματα των υπογραφόντων θα δημοσιευτεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν, σας επισημαίνουμε ιδιαίτερα τη δήλωση του διάσημου Γάλλου συγγραφέα Michel Déon, μέλους της Γαλλικής Ακαδημίας και μεγάλου φιλέλληνα:
Φυσικά, είμαι και εγώ μεταξύ εκείνων που επιθυμούν διακαώς να διατηρηθεί στη ζωή το έργο τον. Αυτό το έργο έπαιξε ένα ρόλο στη ζωή μου, στη γενιά μου. Συμμετέχω και θα συμμετέχω σε ο,τιδήποτε συμβάλλει στη διαιώνιση του.
Κοινή είναι, πιστέψτε με, η συγκίνηση μας, από όπου υψώνεται αυτή η κραυγή κινδύνου.
- Τοπικές επιτροπές
Πολλοί διανοούμενοι αποφάσισαν να συγκροτήσουν κατά μία ή περισσότερες χώρες Τοπικές επιτροπές για την προώθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Μέχρι σήμερα έχουν συγκροτηθεί 20 Επιτροπές στις πέντε ηπείρους. Ο πλήρης κατάλογος θα δημοσιευτεί στα τέλη Οκτωβρίου.
Θα βρείτε όλες αυτές τις αντιδράσεις στην ιστοσελίδα μας: http://www.amis-kazantzaki.gr/
Παρακαλούμε τα ΜΜΕ να πληροφορήσουν σχετικά τους αναγνώστες τους. Ευχαριστούμε.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 14
Γενεύη, 16 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΚ∆ΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ∆ΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (∆ΕΦΝΚ)

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

- 26 Σεπτεμβρίου: Σύδνεϊ, διάλεξη της εκπαιδευτικού Εράσμιας Παπαγρωργίου
- 2 Οκτωβρίου: Brisbane, διάλεξη του καθηγητή Βρασίδα Καραλή

ΚΑΝΑ∆ΑΣ

Ο Γεώργιος Στασινάκης, σε συνεργασία με ελληνικές αρχές και συλλόγους, καθώς και με καναδικές πολιτιστικές ομάδες, θα δώσει πολλές διαλέξεις:
- 20 Σεπτεμβρίου: Τορόντο
- 21 Σεπτεμβρίου: Οτάβα
- 25, 27, 28 και 30 Σεπτεμβρίου: Γκράνμπυ
- 29 Σεπτεμβρίου: Richelieu και St-Hyacinthe
- 2 Οκτωβρίου: Μόντρεαλ
ΗΠΑ

- 24 Σεπτεμβρίου: Σικάγο, διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη
- 4 Οκτωβρίου: Stamford, διάλεξη του καθηγητή Χρίστου Γαλανόπουλου

ΕΛΛΑ∆Α

Εκδηλώσεις σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους:
- 17 Οκτωβρίου: Σπάρτη
- 19 Οκτωβρίου: Καλαμάτα
- 22 Οκτωβρίου: Αθήνα
- 25 Οκτωβρίου: Ρέθυμνο
- 29 Οκτωβρίου: Σύρο

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Υπό την αιγίδα της Νομαρχίας Ηρακλείου, η ΔΕΦΝΚ θα διοργανώσει στις 26 Οκτωβρίου στο Ηράκλειο διαλέξεις και συζητήσεις, με θέμα Οι σχέσεις τον Νίκου Καζαντζάκη, με τη Γαλάτεια, την Έλλη και το Λευτέρη Αλεξίου. θα συμμετάσχουν:
- Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης
- Βασιλική Τσαγκάρη, φιλόλογος
- Γιώργος Στεφανάκης, δικηγόρος-συγγραφέας.
Συντονίστρια: Σοφία Κανάκη, φιλόλογος, υπεύθυνη της τοπικής επιτροπής Ηρακλείου της ΔΕΦΝΚ.
Στις 26 Οκτωβρίου το πρωί θα τελεσθεί μνημόσυνο στον τάφο του Καζαντζάκη, στον προμαχώνα Μαρτινέγκο.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 15
Γενεύη, 11 Νοεμβρίου 2009

Ι∆ΡΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
«ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»

Κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για τις «Εκδοτικές τύχες του Νίκου Καζαντζάκη», που διοργανώθηκε με μεγάλη επιτυχία στην Κρήτη, στις 27 και 28 Ιουνίου 2009, οι ομιλητές και το κοινό διαπίστωσαν τη θλιβερή κατάσταση όπου βρίσκεται το έργο του Νίκου Καζαντζάκη: τα περισσότερα βιβλιοπωλεία διαθέτουν μόνο μερικά από τα έργα του, πολλές μεταφράσεις σε διάφορες γλώσσες δεν υπάρχουν πια ή είναι δυσεύρετες, η τυπογραφική εμφάνιση των βιβλίων του είναι απαρχαιωμένη, πολλά από τα κείμενά του και ένα μεγάλο μέρος της αλληλογραφίας του μένουν ακόμα αδημοσίευτα κλπ.
Αποφασίστηκε να αποσταλεί Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική Πολιτεία (την επισυνάπτουμε στο παρόν δελτίο). Μέχρι σήμερα την έχουν υπογράψει 1.350 άτομα από 55 χώρες. Αναφέρουμε ιδιαίτερα τους: Elie Wiesel (Βοστώνη, Η.Π.Α.), Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ο οποίος είχε γνωρίσει τον Κρητικό συγγραφέα στην Αντίπολη, Michel Dιon (Golway, Ιρλανδία), μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας, ο οποίος υπερασπίστηκε πάντα τον Καζαντζάκη, Στέφανο Ταμβάκη (Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος), Πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Γιώργο Αεράκη (Λουξεμβούργο), Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών. Έχουν υπογράψει επίσης 10 Πρεσβευτές Ελληνισμού, δεκάδες καθηγητές πανεπιστημίου, φιλόλογοι, συγγραφείς, ποιητές, καλλιτέχνες κλπ., στις πέντε ηπείρους. Ο πλήρης κατάλογος θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα της ΔΕΦΝΚ (www.amis-kazantzaki.gr) στις αρχές Δεκεμβρίου.
Επιπλέον, όσοι υπέγραψαν είχαν την πρωτοβουλία να συγκροτήσουν σε ολόκληρο τον κόσμο «Επιτροπές για τη σωτηρία και την προώθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη». Στην Ελλάδα ιδρύθηκαν 7 επιτροπές, στις Η.Π.Α. 3, στον Καναδά 4, στην Αυστραλία 4, στη Λατινική Αμερική 5 και από μία σε 48 άλλες χώρες.

Σκοπός των επιτροπών αυτών είναι:

1. Να πληροφορήσουν τις αρχές και το κοινό για την πραγματική κατάσταση της έκδοσης, επανέκδοσης, μετάφρασης και διακίνησης των έργων του μεγάλου Κρητικού,

2. Να ζητήσουν υπογραφές για την Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική Πολιτεία.

Είναι γνωστή η αγάπη του Καζαντζάκη για την Κύπρο και το μεγάλο ενδιαφέρον των Κυπρίων για το έργο αυτού του συγγραφέα. Ήταν, λοιπόν, εύλογο να συγκροτηθεί και στη Λευκωσία μια τέτοια επιτροπή, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιώργο Μαυροειδή, Διευθυντή της έδρας ΟΥΝΕΣΚΟ στο «Πανεπιστήμιο Λευκωσίας», ο οποίος έχει υπογράψει και την Ανοιχτή Επιστολή. Καλούμε όλους εκείνους που αγαπούν το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και επιθυμούν να συμβάλουν στην υπεράσπισή του υπογράφοντας την Ανοιχτή Επιστολή, να έλθουν σε επαφή με το Κυπριακό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ, Ταχυδρομική θυρίδα 1395, 1507 Λευκωσία.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16
Γενεύη, 16 Νοεμβρίου 2009

ΟΙ ΒΑΛΤΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΤΙΜΟΥΝ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, οι Πρεσβείες της Ελλάδος, τα Γαλλικά Μορφωτικά Κέντρα και τα Πανεπιστήμια διοργανώνουν στις πόλεις Vilnius (Λιθουανία), Tallinn & Tartu (Εσθονία) και Riga (Λετονία) στις 23, 25, 27 και 30 Νοεμβρίου σημαντικές εκδηλώσεις προς τιμήν του μεγάλου Κρητικού.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν παρουσίαση του έργου του, και ιδιαίτερα του ποιητικού,
των ταξιδιών του και της σκέψης του.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 17
Γενεύη, 3 Δεκεμβρίου 2009

ΚΑΙ Η SEGOLENE ROYAL ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Η Γαλλίδα πολιτικός Ségolène Royal, Πρόεδρος της Περιφέρειας Poitou-Charentes, τέως υποψήφια για την Προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας και φίλη της Ελλάδος, μας απέστειλε επιστολή όπου αναφέρει τα εξής:
«Σας αξίζουν ευχαριστίες για την πρωτοβουλία σας να υπερασπιστείτε το έργο του μεγάλου συγγραφέα Νίκου Καζαντζάκη. Συγγραφέας πολυγραφότατος και προοδευτικός, υπήρξε χωρίς καμία αμφιβολία μία ανθρωπιστική και λογοτεχνική μορφή του 20ου αιώνα και εύχομαι με όλη μου την καρδιά να έχουν τα έργα του διάδοση ανάλογη με την εξαιρετική τους ποιότητα.»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18
Γενεύη, 11 Δεκεμβρίου 2009

89 ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Το Συνέδριο στην Κρήτη, στις 27 και 28 Ιουνίου, που είχε μεγάλη επιτυχία, διαπίστωσε τη θλιβερή κατάσταση όπου βρίσκεται το έργο του μεγάλου Κρητικού: η αισθητική των βιβλίων είναι απαρχαιωμένη, η διακίνηση στα βιβλιοπωλεία περιορισμένη, δεν έχει γίνει επανέκδοση, ιδιαίτερα της «Οδύσσειας», δεν έχουν εκδοθεί ακόμη πολλά από τα έργα του, ιδίως θεατρικά, αλλά και ένα μέρος της αλληλογραφίας του, τα ημερολόγιά του, καθώς και άρθρα του σε επιθεωρήσεις κλπ., οι μεταφράσεις των έργων του έχουν εξαντληθεί ή δεν υπάρχουν κλπ. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση οδήγησε πολλούς διανοούμενους, (μεταξύ των οποίων και πολλοί πανεπιστημιακοί και φιλόλογοι), από τις πέντε ηπείρους, να πάρουν την πρωτοβουλία να συγκροτήσουν Τοπικές Επιτροπές για τη σωτηρία και την προώθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, οι οποίες έχουν τριπλό στόχο:
1. Να ερευνήσουν την κατάσταση των βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη στον τόπο τους (πωλήσεις στα βιβλιοπωλεία, μεταφράσεις κλπ.).
2. Να πληροφορήσουν τις αρχές και το κοινό για την πραγματική κατάσταση της έκδοσης, επανέκδοσης, μετάφρασης και διακίνησης του έργου του μεγάλου Κρητικού.
3. Να ζητήσουν υπογραφές για την Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική Πολιτεία.

Μέχρι σήμερα, 11 Δεκεμβρίου 2009, έχουν συγκροτηθεί 89 Επιτροπές. Παραθέτουμε κατωτέρω τον σχετικό κατάλογο. Όποιος επιθυμεί να έλθει σε επαφή με έναν ή περισσότερους από τους υπεύθυνους των Επιτροπών, μπορεί να στείλει e-mail στην ακόλουθη διεύθυνση: georges.stassinakis@vtxmail.ch

Σημειώνουμε επίσης ότι θα δημοσιεύουμε τακτικά στην ιστοσελίδα μας τα αποτελέσματα της έρευνας και των πρωτοβουλιών των υπεύθυνων των Τοπικών Επιτροπών.


Αλβανία:
Maklena Nika, Λέκτορας Πανεπιστημίoυ
Αίγυπτoς:
Λιλίκα Θληβίτoυ, Ιατρός
Αυστραλία:
.Αδελαΐδα:
Γιώργoς Tσαμαντάνης, Δημoσιoγράφoς
.Mελβoύρνη:
Γιώργoς Koυρτίδης, Συνταξιoύχoς επιχειρηματίας
.Μπρίσμπαν:
Λεωνίδας Nαoύμης, Τεχνικός
.Περθ:
Άγγελoς Kαρσάκης, Εκπαιδευτικός
.Σύδνεϋ:
Αδριανός Kαζάς, Ποιητής
Αρμενία:
Liza Karimyan, Καθηγήτρια Πανεπιστημίoυ,Γλωσσoλόγoς
Αζερμπαϊτζάν:
Samaya Huseynzade, Φιλόλoγoς
Βενεzουέλα:
Kώστας Παλαμίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίoυ, Σκηνoγράφος
Βέλγιο:
Αναστάσιος Παπαδόπουλος, Υπάλληλος Ευρωπαϊκής Ένωσης
Βoυλγαρία:
Ekaterina Grigorova, Ποιήτρια, Επίκoυρoς Καθηγήτρια Πανεπιστημίoυ
Βραζιλία:
Marisa Ribeiro Donatiello, Φιλόλoγoς, Μεταφράστρια
Γαλλία:
Yvette Renoux-Herbert, πρώην συνεργάτιδα τoυ Kαζαντζάκη στην UNESCO
Γεωργία:
Svetlana Berikashvili, Επίκoυρoς Καθηγήτρια Πανεπιστημίoυ
Γερμανία:
Nατάσα Σακλαμπάνη, Πολιτικός Μηχανικός
Eλβετία:
Margareta Donos-Stroot, Δημοσιογράφος
Eλλάδα:
.Αλεξανδρούπολη:
Kυριάκoς Παναγιώτoυ, Φιλόλoγoς
.Άρτα:
Δημήτρης Βλαχοπάνος, Φιλόλογος
.Αττική:
Eλένη Γιoβάννη, Φιλόλoγoς
.Αιτωλοακαρνανία:
Κατερίνα Λιβιτζιάνου - Ντάνου, Φιλόλογος
.Αχαΐα:
Γιάννης Παππάς, Φιλόλογος
.Βοιωτία:
Βενετσιάνα Μαυράκη, Πρόεδρος ΧΕΝ Θήβας
.Δράμα:
Χρύσα Παπαδοπούλου, Πρόεδρος Μέριμνας Ποντίων Κυριών
.Δωδεκάνησα:
Γιάννης Νιοτάκης, Πρόεδρος Αδελφότητας Κρητών Ρόδου
.Εύβοια:
Γεωργία Κουντούρη, Πρόεδρος Φιλολόγων Ευβοίας
.Ευρυτανία:
Νίκη Μπακογεώργου, Φιλόλογος
.Ηράκλειo:
Σoφία Kανάκη, Φιλόλογος
.Θεσσαλονίκη:
Γιoύλη Iεραπετριτάκη, Ιστoρικός Αρχαιoλόγoς
.Κέρκυρα:
Δημήτρης Φίλιας, Καθηγητής Πανεπιστημίoυ
.Κόρινθος:
Χρόνης Σιφακάκης, Εκπαιδευτικός
.Kυκλάδες:
Αλεξία Κουρτάκη - Κεραμιώτου, Λογίστρια
.Λάρισα:
Nικόλαoς Σκεντέρης, Καθηγητής Πανεπιστημίoυ
.Λασίθι:
Γιάννης Eυαγγελινάκης, Φιλόλoγoς
.Λέσβος:
Παναγιώτης Σκορδάς, Φιλόλογος
.Μεσσηνία:
Παναγιώτης Αναπλιώτης, Μηχανικός Ναυτικoύ
.Ξάνθη:
Μιχάλης Μαλαμίδης, Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων & Πρόεδρος Φιλολόγων
.Πέλλα - Κοζάνη:
Αντωνία Παπαδάκη, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων
.Ρέθυμνo:
Αχιλλέας Zιμετάκης, Διευθυντής Τoυριστικoύ Γραφείoυ
.Σέρρες:
Τάνια Ζουρνατζή, Φιλόλογος
.Φθιώτιδα:
Σοφία Ασημακοπούλου, Φιλόλoγoς
.Φωκίδα:
Στάθης Μαργαρίτης, Ασφαλιστής
.Χανιά:
Σήφης Mιχελoγιάννης, Δικηγόρoς, πρώην Βoυλευτής
Eσθονία:
Kalle Kasemaa, Καθηγητής Πανεπιστημίoυ
H.Π.Α:
.Βοστόνη:
Mαρία Kακαβά, Καθηγήτρια Πανεπιστημίoυ
.Κονέκτικατ:
Χρήστoς Γαλανόπoυλoς, Καθηγητής Κoλεγίoυ
.Nέα Υόρκη:
Γιώργος Συμωνίδης, Ηθοποιός, Πρεσβευτής Ελληνισμού
.Σικάγο:
Γιάννης Δαλάπας, Ποιητής, Συγγραφέας
.Φιλαδέλφεια:
Mαρία Χναράκη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίoυ, Εθνομουσικολόγος
Iσραήλ:
Daniel Daliot, Ιατρός
Iσλανδία:
Sigurdur Magnuson, Συγγραφέας, Μεταφραστής
Iσπανία:
Helena Gonzalez Vaquerizo, Υποψήφια Διδάκτωρ
Kαναδάς:
.Βανκούβερ:
Μανώλης Αλιγιζάκης, Συγγραφέας
.Granby:
France Arbour, Καθηγήτρια Θεάτρoυ, Σκηνoθέτης
.Mόντρεαλ:
Kerstin Jentsch-Mancor, Φιλόλoγoς
.Oττάβα:
Voula Buckthought, Παραγωγός τηλεόρασης
.Τoρόντo:
Βoύλα Βέτση, Καθηγήτρια Πληροφορικής
Kαζαχστάν:
Margarita Madanova, Καθηγήτρια Πανεπιστημίoυ
Kάτω Χώρες:
Ρoύλα Kόκολη, Νoμικός
Kίνα:
Jingjin Hu, Επίκoυρoς Καθηγητής Πανεπιστημίoυ
Koλoμβία:
Ηλίας Ηλιάδης, Καθηγητής Πανεπιστημίoυ
Kρoατία:
Ξανθή Zαφειράκη, Λέκτορας Πανεπιστημίoυ
Kύπρoς:
Γιώργoς Mαυρoειδής, Καθηγητής Πανεπιστημίoυ
Λεττoνία:
Ilze Ruminiece, Καθηγήτρια Πανεπιστημίoυ
Λευκορωσία:
Dmitry Gomon, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίoυ
Λιθουανία:
Ανδρoνίκη Παπασταματίoυ, Λέκτορας Πανεπιστημίου
Λoυξεμβoύργo:
Robert Koch, Καθηγητής Λυκείου
Mαρόκo:
Abdelaziz Sbai, Βιβλιοπώλης
Mεγάλη Βρετανία:
Angueliki Ward, Δασκάλα
Mεξικό:
Elena Stamatiades de Almedia, Πρόεδρoς της Eλληνικής Κoινότητας
Moλδαβία:
Cristina Grossu-Chiriac, Καθηγήτρια Πανεπιστημίoυ
Nότιoς Αφρική:
Benjamin Hendrickx, Καθηγητής Πανεπιστημίoυ
Nότιoς Koρέα:
Jaewon Yu, Επίκoυρoς Καθηγητής Πανεπιστημίoυ
Noρβηγία:
Kiriaki Samuelsen, Φιλόλoγoς, Μεταφράστρια
Oυγγαρία:
Vangelia Caruha-Szabo, Φιλόλογος, Παιδαγωγός
Oυκρανία:
Andriy Savenko, Υφηγητής Πανεπιστημίoυ
Oυρoυγουάη:
Margarita Larriera, Διευθύντρια Πoλιτιστικoύ Κέντρoυ
Oυζμπεκιστάν:
Kamilla Yusoupova, Φιλόλoγoς
Παλαιστίνη:
Mαρία Βασιλείoυ, Οικoνoμoλόγoς
Πoλωνία:
Margarita Borowska, Καθηγήτρια Πανεπιστημίoυ
Πορτογαλία:
José Antonio Costa Ideias, Καθηγητής Πανεπιστημίoυ, Μεταφραστής
Ρωσία:
Θεοδώρα Γιαννίτση, Πρόεδρoς τoυ Kέντρoυ Ελληνικoύ Πoλιτισμoύ
Ρoυμανία:
Elena Lazar, Μεταφράστρια, Εκδότρια
Σερβία:
Milena Jovanovic, Καθηγήτρια Πανεπιστημίoυ
Σoυδάν:
Eman Aljack, Δημόσιoς Υπάλληλoς
Σoυηδία:
Ξενοφών Παγκαλιάς, Μεταφραστής
Τουρκία:
Γιάννης Γιγουρτσής, Φιλόλογος
Τσεχία:
Dita Vorechovska, Φιλόλoγoς
Χιλή:
Αντώνης Βασιλειάδης, Πρώην Διεθνής Υπάλληλος


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19
Γενεύη, 13 Ιανουαρίου 2010

ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΟΥΣ
ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΝ∆ΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

1. Ανοιχτή επιστολή
Πάνω από 2.000 πρόσωπα -μεταξύ των οποίων πολλοί πανεπιστημιακοί, φιλόλογοι, βουλευτές, νομάρχες και νομαρχιακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, συγγραφείς, καλλιτέχνες, πρεσβευτές ελληνισμού, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι- από 69 χώρες υπέγραψαν την Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική Πολιτεία. Επισημαίνουμε ιδιαίτερα τις υπογραφές 20 καθηγητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, καθώς και την επιστολή του George Bizos, δικηγόρου του Νέλσον Μαντέλα και Πρεσβευτή Ελληνισμού (την επισυνάπτουμε στα αγγλικά και σε μετάφραση). Όλες οι υπογραφές θα σταλούν στο τέλος του μηνός στις ελληνικές αρχές.

2. Εκδηλώσεις στις Αραβικές χώρες
Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, σε συνεργασία με ελληνικές και τοπικές αρχές, διοργανώνει διαλέξεις-συζητήσεις στο Σουδάν (Χαρτούμ: 17 και 19 Ιανουαρίου), στην Αίγυπτο (Αλεξάνδρεια: 21 και 22 Ιανουαρίου και Κάιρο: 24 Ιανου¬αρίου), στο Μπαχρέιν (Μάναμα: 11 Μαρτίου), Κατάρ (Ντόχα: 13 Μαρτίου), Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα (Ντουμπάι:14 Μαρτίου και Αμπού Ντάμπι: 15 Μαρτίου).


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20
Γενεύη, 10 Φεβρουαρίου 2010

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Σας προσκαλούμε σε Συνέντευξη Τύπου στις 17 Φεβρουαρίου 2010, ημέρα Τετάρτη και ώρα 11.30 στο Ξενοδοχείο "Κλεοπάτρα", στη Λευκωσία.

Θα μιλήσουμε για τα παρακάτω θέματα:

1. Εκδήλωση με θέμα Νίκος Καζαντζάκης μεταξύ Ανατολής και Λύσης που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Φεβρουαρίου και ώρα 18.00, στο αμφιθέατρο UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Θα ενημερώσουν οι κύριοι: Γιώργος Μαυροειδής, διευθυντής της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Μάριος Αντωνίου, μέλος του Δ.Σ. του Τμήματος Κύπρου της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Δ.Ε.Φ.Ν.Κ.).

2. Διεθνής Κινητοποίηση για τη σωτηρία και προώθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Ο Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., θα παρουσιάσει και σχολιάσει την Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική Πολιτεία, που εστάλει στις 30 Ιανουαρίου 2010, συνοδευόμενη από 3.215 υπογραφές 72 χωρών των 5 Ηπείρων.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21
Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Σας προσκαλούµε σε Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010 και ώρα 11:30
στην ΕΣΗΕΑ, Ακαδηµίας 20.

Θα µιλήσουµε για τα παρακάτω θέµατα:

1. ∆ραστηριότητες της ∆ιεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (∆ΕΦΝΚ) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
2. ∆ιεθνής κινητοποίηση για τη σωτηρία και προώθηση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη: σχόλια για την Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική Πολιτεία, που εστάλη στις 30 Ιανουαρίου 2010, συνοδευόµενη απο 3.215 υπογραφές 72 χωρών στις 5 Ηπείρους.
3. Συζήτηση.
Θα εισηγηθούν των θεµάτων:

- Η κυρία Κλεοπάτρα Πρίφτη, πρόεδρος του Ελληνικού Τµήµατος της ∆ΕΦΝΚ.
- Ο κύριος Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ∆ΕΦΝΚ.
- Ο κύριος Μανώλης Πατεράκης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Κρητικών Σωµατείων.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22
Αθήνα, 21 Απριλίου 2010

ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Κατά το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που έγινε στην Κρήτη (26-27/6/2009) με θέμα: “Οι εκδοτικές τύχες του έργου του Ν. Καζαντζάκη”, διαπιστώθηκε η θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η έκδοση και επανέκδοση, η διακίνηση και η μετάφραση του έργου του μεγάλου Κρητικού.
Οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τα ανωτέρω προβλήματα και κατέληξαν ομόφωνα σε ένα ψήφισμα, το οποίο εστάλη στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, καθώς και σε πανεπιστημιακούς πρυτάνεις και αιρετούς εκπροσώπους του τόπου. Παράλληλα πολλοί διανοούμενοι σε όλον τον κόσμο αποφάσισαν να στείλουν “Ανοιχτή Επιστολή στην Ελληνική Πολιτεία”, εκθέτοντας προβλήματα σχετικά με το έργο του Ν. Καζαντζάκη και ζητώντας την συμβολή τους για την επίλυσή τους. Προς τούτο, μέλη και φίλοι της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο υπέγραψαν την “Ανοιχτή Επιστολή” και οι συλλεχθείσες υπογραφές κοινοποιήθηκαν στις προαναφερόμενες αρχές της Ελλάδας.

Η ΔΕΦΝΚ πληροφορεί τα ΜΜΕ για τρεις (3) σημαντικές εξελίξεις:

1) Τη διεθνή κινητοποίηση για τη σωτηρία του έργου του Ν. Καζαντζάκη, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν 3.589 υπογραφές (μέχρι τις 30.3.2010) από τις ακόλουθες 82 χώρες:
Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλβανία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισημερινός, Ισλανδία, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία, Καζαχστάν, Καναδάς, Κατάρ, Κάτω Χώρες, Κίνα, Κιργιστάν, Κολομβία, Κονγκό-Κινσάσα, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Λίβανος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μεγάλη Βρετανία, Μεξικό, Μολδαβία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Νότιος Κορέα, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Παραγουάη, ΠΓΔΜ, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σενεγάλη, Σερβία, Σλοβακία, Σουδάν, Σουηδία, Ταϊλάνδη, Τουρκία, Τυνησία, Φιλανδία, Χιλή.

2) Την απάντηση από το Γραφείο του Πρωθυπουργού ότι το εν λόγω θέμα είναι “εθνικό” και γι’ αυτό το “παρακολουθεί σοβαρά”. Μετά απ’ αυτή την υπεύθυνη τοποθέτηση, η ΔΕΦΝΚ αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τις οποίες θα ενημερώσει προσεχώς τα ΜΜΕ.

3) Την πληροφορία από το Υπουργείο Οικονομικών ότι έχει ιδρυθεί ήδη από το 1997 με Προεδρικό Διάταγμα από την Ελένη Καζαντζάκη και τον Πάτροκλο Σταύρου, θετό γυιο της, “Ίδρυμα Μελετών Νίκου και Ελένης Καζαντζάκη”. Οι πόροι και η περιουσία του Ιδρύματος περιγράφονται λεπτομερώς στο Π.Δ. (Φ.Ε.Κ. 620/23.7.1997), αριθμός 3 (βιβλία, κειμήλια, χειρόγραφα, χρήματα, κληροδοτήματα κ.α.) Στο ανωτέρω Π.Δ. καταγράφεται η σύνθεση του Δ.Σ. του Ιδρύματος, ως εξής:

α) Πάτροκλος Σταύρου, ισόβιος Πρόεδρος
β) Γεώργιος Κουμάντος
γ) Μιχάλης Σταθόπουλος
δ) Φώτης Κουβέλης
ε) Γιώργος Νταλάρας
στ) Παναγιώτης Κοντός
ζ) Ηρώ Σγουράκη

Επίσης, το Υπουργείο Οικονομικών μάς πληροφόρησε ότι “όπως μας έχει ενημερώσει προφορικώς ο ένας εκ των ιδρυτών κ. Πάτροκλος Σταύρου, το Ίδρυμα δεν μπορεί να εκτελέσει το σκοπό του λόγω έλλειψης πόρων και η Υπηρεσία μας έχει ζητήσει τον διαχειριστικό έλεγχο αυτού”. Η ΔΕΦΝΚ θα ενημερώσει έγκαιρα τα ΜΜΕ και σχετικά με αυτή την παράμετρο, όταν θα έχει τη σχετική πληροφόρηση.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23
Γενεύη, 7 Ιουνίου 2010

ΠΕΡΟΥ: ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη εξακολουθεί να ενδιαφέρει σε μεγάλο βαθμό τη Λατινική Αμερική. Έτσι, στις 18 Μαΐου 2010, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), η Ελληνική Πρεσβεία και η Alliance Française διοργάνωσαν από κοινού στη Λίμα μία πρώτη δημόσια συγκέντρωση. Ο Γεώργιος Στασινάκης παρουσίασε το έργο του μεγάλου Κρητικού και την επικαι¬ρότητα της σκέψης του. Πάνω από 80 Περουβιανοί διανοούμενοι έλαβαν μέρος σ' αυτή την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση, την πρώτη που διοργανώθηκε στη χώρα αυτή. Το ενδιαφέρον που διαπι¬στώσαμε συγκεκριμενοποιήθηκε με τη δημιουργία Τμήματος της ΔΕΦΝΚ και τη διοργάνωση για το προσεχές έτος μιας δεύτερης εκδήλωσης.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24
Γενεύη, 7 Ιουλίου 2010

ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

1. 4.008 πρόσωπα, προερχόμενα από 92 χώρες, υπέγραψαν την Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική Πολιτεία!
4008 προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης, της πολιτικής και των συλλογικών φορέων (Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δικηγόρος του Nelson Mandela, υπουργοί, περιφερειάρχες, νομάρχες και νομαρχιακά συμβούλια, βουλευτές και γερουσιαστές, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, πρεσβευτές ελληνισμού, Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού...), από 92 χώρες στις πέντε ηπείρους, υπέγραψαν την Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική Πολιτεία. Ζητούν να λάβει γρήγορα όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να τεθεί τέρμα στη θλιβερή κατάσταση όπου βρίσκεται το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ο πλήρης και οριστικός κατάλογος απεστάλη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στις 14 Ιουνίου 2010. Θα τον βρείτε στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο: www.amis-kazantzaki.gr

2. Δημιουργία «Εθνικής Επιτροπής για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη»
Χάρη σ' αυτή τη διεθνή κινητοποίηση, επιτύχαμε ένα αποτέλεσμα που ανοίγει το δρόμο για τη διευθέτηση του προβλήματος. Πράγματι, στις 16 Απριλίου 2010, ο Πρόεδρος της Εταιρείας, Γεώργιος Στασινάκης, Πρεσβευτής Ελληνισμού, συνάντησε ένα μέλος του Γραφείου του Πρωθυπουργού, ο οποίος του δήλωσε ότι το Γραφείο του Πρωθυπουργού θεωρεί το θέμα «εθνικό» και «το παρακολουθεί σοβαρά». Ζήτησε επίσης από τον Πρόεδρο συγκεκριμένες προτάσεις για τη λύση του προβλήματος.

Ύστερα από πολλές συζητήσεις με πανεπιστημιακούς, συγγραφείς και εκδότες, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη του πρότειναν, στις 29 Ιουνίου 2010, τη δημιουργία μιας «Εθνικής Επιτροπής για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη». Αποτελείται από εκλεκτές προσωπικότητες. Επισυνάπτουμε στο παρόν μία Σημείωση που περιλαμβάνει τον κατάλογο των μελών της Επιτροπής, καθώς και τη συγκεκριμένη αποστολή της. Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Ελπίζουμε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με συναίσθηση της ευθύνης τους, θα συμβάλουν σε μία θετική και ταχεία λύση του προβλήματος, διότι ο Νίκος Καζαντζάκης αξίζει καλύτερη μεταχείριση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 25
Γενεύη, 15 Οκτωβρίου 2010

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΗΝ ΑΣΙΑ

Σεούλ, Νότιος Κορέα, 2 Οκτωβρίου 2010

Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Διεθνών Μελετών Hankuk, ο νεοσύστατος κορεατικο-ελληνικός σύλλογος και το τοπικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το 2ο Συνέδριο αφιερωμένο στον Νίκο Καζαντζάκη.
Εξαιρετικές προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, ερευνητές, φοιτητές, παρουσίασαν πολλαπλές πτυχές του έργου του, ιδιαίτερα του μυθιστορήματος Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά: σημασία της ελευθερίας, Βούδας, γυναίκες... Ακολούθησαν προβολή του φιλμ “Zorba the Greek” και ελληνικοί χοροί.
Παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδος Πέτρος Αυγερινός, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νοτίου Κορέας Αμβρόσιος, ο καθηγητής νεοελληνικών Υu Jaewon, η καθηγήτρια νεοελληνικών Αργυρώ Κασοτάκη-Γατοπούλου και πλήθος φοιτητών και διανοουμένων.
Επισημαίνουμε ότι όλα τα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη έχουν μεταφραστεί στα κορεάτικα.

Αστάνα, Καζαχστάν, 18-20 Οκτωβρίου 2010

Με πρωτοβουλία των αρχών του Καζαχστάν, θα πραγματοποιηθεί έκθεση με θέμα “Great Persons of the Past with us”. Θα περιλαμβάνει εκθέσεις βιβλίων, φωτογραφίες και κάθε άλλο υλικό (αφίσες, αποσπάσματα έργων κλπ.). Η έκθεση θα λάβει χώρα στα πλαίσια του “World Forum of Spiritual Culture” που θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος του Καζαχστάν. Η Ινδία θα παρουσιάσει τον Γκάντι, η Κίνα τον Κομφούκιο, η Ρωσία τον Τολστόι, το Καζαχστάν τον εθνικό του ποιητή Abay και ούτω καθεξής. Χάρη στην Ελληνική Πρεσβεία, ο Νίκος Καζαντζάκης επελέγη γι’αυτή την εκδήλωση ως πνευματική προσωπικότητα παγκόσμιας σημασίας. Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η ΔΕΦΝΚ θα συνδράμουν αυτή την εξαίρετη πρωτοβουλία.

Ερμπίλ, Κουρδιστάν, Βόρειο Ιράκ, 10 Νοεμβρίου 2010

Χάρη στον Mohsen Omar, καθηγητή γαλλικής λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Σαλαχαντίν, και με την πρωτοβουλία του διευθυντή του Φεστιβάλ Βιβλίου του Gelawej, ο Γεώργιος Στασινάκης θα παρουσιάσει το έργο και τη σκέψη του Καζαντζάκη και θα συζητήσει με το κοινό, μεταφραστές και συγγραφείς. Είναι η πρώτη εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ σ’ αυτή τη χώρα. Επισημαίνουμε ότι οκτώ βιβλία του μεγάλου Κρητικού έχουν μεταφραστεί στα κουρδικά του Ιράκ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26
Γενεύη, 17 Νοεμβρίου 2010

ΤΟ ΚΟΥΡΔΙΣΤΑΝ (ΙΡΑΚ) ΤΙΜΗΣΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Από τις 10 έως τις 14 Νοεμβρίου 2010, πραγματοποιήθηκε στη Sulaimanya (μία πόλη στα ανατολικά του Κουρδιστάν) η 14η εκδήλωση του Φεστιβάλ Galawezh. Περιελάμβανε εκθέσεις βιβλίου, ζωγραφικής και καλλιγραφίας, μουσικές εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και παραδοσιακά κουρδικά τραγούδια, καθώς και έναν εντυπωσιακό αριθμό διαλέξεων για τη λογοτεχνία. Το Φεστιβάλ εγκαινίασε η κυρία Hero Talabani, σύζυγος του Προέδρου της Ιρακινής Δημοκρατίας, παρουσία μεγάλου αριθμού προσωπικοτήτων του πολιτισμού και της πολιτικής. Η επιτυχία ήταν μεγάλη.

Προσκεκλημένος ήταν και ο Γεώργιος Στασινάκης, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), ο οποίος εγκαινίασε, στις 10 Νοεμβρίου, την έκθεση βιβλίου.

Στη συνέχεια, στις 12 Νοεμβρίου, έδωσε διάλεξη με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο κόσμος. Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις σχέσεις του Καζαντζάκη με τη φύση, την πολιτική, την πνευματικότητα, τη γυναίκα και τη θέση που πήρε στο ζήτημα των Κούρδων.

Στα πλαίσια του Φεστιβάλ, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ συνάντησε πολλούς συγγραφείς, ποιητές και μεταφραστές, Κούρδους, Άραβες, Ιρανούς και Ευρωπαίους. Διαπίστωσε με μεγάλη ικανοποίηση την τέλεια γνώση τους και τον θαυμασμό τους για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Υπενθυμίζουμε ότι έχουν μετα φραστεί στα κουρδικά (από τα περσικά ή τα αραβικά) οχτώ μυθιστορήματά του: Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά, Ο Καπετάν Μιχάλης, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Ο τελευταίος πειρασμός, Αναφορά στον Γκρέκο, Ο φτωχούλης του Θεού, Ο βραχόκηπος και Οι αδερφοφάδες.

Οι δύο πιο συγκινητικές στιγμές του Φεστιβάλ ήταν η επίσκεψη της φυλακής της Sulaimanya, όπου βασανίστηκαν χιλιάδες Κούρδοι πατριώτες, καθώς και το προσκύνημα στο μουσείο-μνημείο του μαρτυρικού χωριού Halabja, που βομβαρδίστηκε με χημικά αέρια.

Ύστερα από εποικοδομητικές συναντήσεις, ο κ. Mohsen Ahmad Omer, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Ερμπίλ (πρωτεύουσας του Κουρδιστάν) πρόκειται να ιδρύσει στο Κουρδιστάν, εντός των προσεχών μηνών, Τμήμα της ΔΕΦΝΚ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27
Γενεύη, 7 Ιανουαρίου 2011

ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) έλαβε γνώση της από 27 Δεκεμβρίου 2010 απόφασης της κυρίας Λίνας Μενδώνη, Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με την οποία συγκροτείται «Επιτροπή» από εξέχουσες προσωπικότητες με σκοπό την έκδοση, επανέκδοση και μετάφραση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη.

Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για το έργο του μεγάλου Κρητικού και γενικότερα για τον ελληνικό πολιτισμό. Και αποτελεί την ευτυχή κατάληξη των συνεχών προσπαθειών που έχει καταβάλει η Εταιρεία μας επί 22 ολόκληρα χρόνια!

Η ΔΕΦΝΚ ευχαριστεί θερμά τον Πρωθυπουργό, το Γραφείο του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το ΕΚΕΒΙ, τους 4.008 φίλους από 92 χώρες στις πέντε ηπείρους που υπέγραψαν την «Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική Πολιτεία», καθώς και τα ΜΜΕ για την κινητοποίησή τους και την αποτελεσματική υποστήριξή τους.

Η ΔΕΦΝΚ καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργαστούν με την Επιτροπή, γιατί έχουμε όλοι έναν κοινό σκοπό: Να προωθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, το έργο του μεγάλου συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28
Γενεύη, 30 Μαρτίου 2011

ΔΙΑΡΚΕΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΡΑΒΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ
-ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ-

Είναι γνωστοί οι δεσμοί του Νίκου Καζαντζάκη με τον αραβικό κόσμο (χριστιανικό και μουσουλμανικό). Μέσα από τα ταξίδια και τα κείμενά του, εκφράζει το βαθύ του θαυμασμό για την ιστορία, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους και τα τοπία των αραβικών χωρών. Από την πλευρά τους, πολλοί Άραβες διανοούμενοι εκδηλώνουν, εδώ και πολλά χρόνια και με διάφορους τρόπους (μεταφράσεις, διακίνηση των βιβλίων, εκδηλώσεις...), το μεγάλο ενδιαφέρον τους για το έργο του μεγάλου Κρητικού.
Με το παρόν δελτίο τύπου, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) σας δίνει πληροφορίες για τα πρόσφατα γεγονότα.


1. Πρωτότυπη διανομή της «Ασκητικής»

Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Βηρυτό, στις 18 Μαρτίου 2011, ο κ. Iskandar Habbache, δημοσιογράφος, συγγραφέας και καθηγητής φιλοσοφίας, ανέφερε ότι οι εφημερίδες “Assafir” (Λίβανος), “Al mada” και “Al ittihad” (Ιράκ), “Al bayan” (Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα), “Al kahira” (Αίγυπτος) και “Al Qabass” (Κουβέιτ), διένειμαν δωρεάν, με τα φύλλα του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου 2011, χιλιάδες αντίτυπα του δοκιμίου του Νίκου Καζαντζάκη “Ασκητική”, σε μετάφραση του Sayed Ahmad ali Bilal και με τίτλο “Σουφισμός-Σωτήρες του Θεού”, από τα οποία 20.000 μόνο στο Λίβανο.


2. Μεταφράσεις στα αραβικά έργων του Νίκου Καζαντζάκη

Τα βιβλιοπωλεία της Δαμασκού και της Βηρυτού πληροφόρησαν τη ΔΕΦΝΚ ότι έχουν μεταφραστεί στα αραβικά τα εξής βιβλία: “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”, “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, “Ο Καπετάν Μιχάλης”, “Ο τελευταίος πειρασμός”, “Ο φτωχούλης του Θεού”, “Οι αδερφοφάδες”, “Ασκητική”. Μερικά από αυτά έχουν επανεκδοθεί πρόσφατα ή έχουν μεταφραστεί ξανά από τα αγλλικά ή τα γαλλικά και διακινούνται σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων.


3. Διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη

Παρά τις γνωστές αντιξοότητες, ο Γεώργιος Στασινάκης μπόρεσε να δώσει έξι διαλέξεις, με τα εξής θέματα: “Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, οι σχέσεις του με τους νέους, τον αραβικό κόσμο και τη Γαλλία”: στη Λιβύη (Τρίπολη: 16 και 19 Φεβρουαρίου), στη Συρία (Δαμασκός, 15 και 16 Μαρτίου) και στο Λίβανο (Βηρυτός: 18 Μαρτίου). Συμμετείχε μεγάλος αριθμός ακροατών που έδειξαν κάθε φορά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Υπογραμμίζουμε ιδιαίτερα την ενεργή συμπαράσταση σ’ αυτές τις εκδηλώσεις των Πρεσβειών της Ελλάδος και της Γαλλίας, των Ελληνικών Κοινοτήτων, των εκπαιδευτικών, των τοπικών συλλόγων και των φιλελλήνων.


4. Πρώτη εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ στην Παλαιστίνη και δημιουργία τοπικού Τμήματος

Στις 6 Απριλίου 2011, θα πραγματοποιηθεί στη Ραμάλα μία συνάντηση, κατά την οποία Παλαιστίνιοι διανοούμενοι θα μιλήσουν για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και θα συγκροτήσουν ένα νέο Τμήμα της ΔΕΦΝΚ. Επισημαίνουμε ότι η ΔΕΦΝΚ έχει μέλη στις παρακάτω αραβικές χώρες: Αίγυπτος, Αλγερία, Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Ιράκ, Κατάρ, Λίβανος, Λιβύη, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Ομάν, Σουδάν και Τυνησία. Έχει διοργανώσει, εδώ και 22 χρόνια, δεκάδες εκδηλώσεων.


5. “Synthesis” στα αραβικά

Αυτό το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΦΝΚ δημοσιεύεται κάθε τετράμηνο στα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά και ρωσικά. Θα δημοσιεύεται εφεξής και στα αραβικά. Έτσι, το ενδιαφερόμενο κοινό θα μπορεί να έχει καλύτερη γνώση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.


6. Έκθεση στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (5-8 Μαΐου 2011) με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο αραβικός κόσμος»

Η ΔΕΦΝΚ θα είναι παρούσα και εφέτος σ’ αυτή τη διεθνή έκθεση (περίπτερο 13, θέση 70). Θα παρουσιάσει, με πέντε πίνακες μεγάλου σχήματος, τις σχέσεις του Καζαντζάκη με τον αραβικό κόσμο (χριστιανικό και μουσουλμανικό):
- Ρίζες
- Ταξίδια
- Λογοτεχνική δημιουργία
- Τοπία και άνθρωποι
- Μνημεία



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 29
Γενεύη, 14 Απριλίου 2011


ΝΟΤΙΟΣ ΑΦΡΙΚΗ:
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ. Η NADINE GORDIMER, ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 1991, ΕΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ)


Μετά τον αραβικό κόσμο (Λιβύη: 14 και 19 Φεβρουαρίου, Συρία: 15 και 16 Μαρτίου και Λίβανος: 18 Μαρτίου), η ΔΕΦΝΚ συνέχισε και τον Απρίλιο , με μεγάλη επιτυχία, τις δραστηριότητές της στη Νότιο Αφρική, που περιλάμβαναν ένα συνέδριο, διαλέξεις και συναντήσεις.


1. Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, 4 απριλιου 2011

Συνέδριο με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης, οι ιδέες του και η αξία του για την εκπαίδευση», υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Ελλάδος. Διοργανώθηκε από το Νοτιοαφρικανικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ, το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, του Ινστιτούτου Αφρικανοελληνικών Σπουδών και το Λύκειο Ελληνίδων.
Χαιρέτισαν το Συνέδριο: ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, Μητροπολίτης Πραιτωρίας και Ιανουπόλεως, ο Σπύρος Θεοχαρόπουλος, Πρέσβης της Ελλάδος, ο Γεώργιος Μπίζος, διάσημος δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα και η Νίκη Σουρή, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων.
Ομιλίες:
- Benjamin Hendrickh, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ και Πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ: «Ο Ιούδας του Καζαντζάκη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας για τον Ιούδα».
- Λεμονιά Κριατσότου-Πλακίδου, συντονίστρια εκπαίδευσης: «Ο Καζαντζάκης στα εγχειρίδια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
- Θέκλα Σανσαρίδου-Hendrickh, κύρια ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ: «Γεωπολιτικές διαστάσεις στο έργο του Καζαντζάκη».
- Γεώργιος Στασινάκης: «Ο Καζαντζάκης και η ποίηση».
- Έφη Ζαχαροπούλου, Λέκτορας του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκι: «Η ιδιαιτερότητα του λόγου του Καζαντζάκη».
- Έλενα Πιπερίδου, εκπαιδευτικός στη Σχολή SAHETI: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κρήτη – μερικά σχόλια». Η κυρία Πιπερίδου ετοιμάζει διδακτορική διατριβή, με θέμα «Ο Καζαντζάκης και οι Τούρκοι».
- Στέλλα Παπά, φιλόλογος: «Η τεχνική του Καζαντζάκη».
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση σε βάθος, που είχε μεγάλο ενδιαφέρον.
Έλαβαν επίσης μέρος στο Συνέδριο η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος Βασιλική Γούναρη, πολλοί παλαιότεροι και σημερινοί πανεπιστημιακοί καθηγητές, φοιτητές που ετοιμάζουν το μάστερ ή τη διδακτορική τους διατριβή, καθώς και δημοσιογράφοι.
Επισημαίνουμε ότι το Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ προγραμματίζει την έκδοση, υπό την αιγίδα της ΔΕΦΝΚ, ενός τόμου με μελέτες για τον Νίκο Καζαντζάκη.


2. Γιοχάνεσμπουργκ, Σχολή SAHETI, 4 Απριλίου 2011

Μία από τις προτεραιότητες της ΔΕΦΝΚ είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων στα σχολεία. Έτσι, ο Γεώργιος Στασινάκης, προσκεκλημένος στην περίφημη Σχολή SAHETI, παρουσίασε το σύνολο του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Συμμετείχαν σ’ αυτή την εκδήλωση όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές. Τον ομιλητή προσφώνησε η κυρία Αναστασία Κρυσταλλίδου, γενική διευθύντρια της Σχολής.


3. Κέιπ-Τάουν, 6 Απριλίου 2001

Η ΔΕΦΝΚ δεν ξεχνάει τους θαυμαστές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη που κατοικούν σ’ αυτή την πόλη της νότιας Αφρικής, μεγάλο κέντρο πολιτισμού. Προσκεκλημένος από την Ελληνική Κοινότητα, ο Γεώργιος Στασινάκης μίλησε με θέμα «Η Ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη». Το κοινό ήταν πολυάριθμο και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον.
Παρόντες: Ο Αρχιεπίσκοπος Σέργιος, Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Σούλιος, παλαιότεροι και σημερινοί ιθύνοντες της Ελληνικής Κοινότητας, καθώς και Έλληνες διανοούμενοι και επιχειρηματίες.
Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να ιδρύσουν προσεχώς σ’ αυτή την πόλη Τμήμα της ΔΕΦΝΚ.


4. Germiston, 10 Απριλίου 2011

Σε μία υπερπλήρη αίθουσα, ο Γεώργιος Στασινάκης, προσκεκλημένος από την Παγκρήτια Ομοσπονδία Νοτίου Αφρικής, έδωσε διάλεξη, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κρήτη». Ακολούθησε συζήτηση που επέτρεψε στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν καλύτερα το έργο και τις ιδέες του μεγάλου Κρητικού. Έλαβαν μέρος σ’ αυτή την αξέχαστη εκδήλωση ο καθηγητής Benjamin Hendrickh, εκπρόσωποι του Γενικού Προξένου της Ελλάδος και του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, η συντονίστρια εκπαίδευσης και πολλοί υπεύθυνοι της Ελληνικής Κοινότητας του Germiston και της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας. Ήταν επίσης παρόντες ο κ. Βασίλης Μαγδαληνός, τέως συντονιστής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), καθώς και ο κ. Χάρης Γκουβέλης, σημερινός συντονιστής του ΣΑΕ.


5. Γιοχάνεσμπουργκ, 11 Απριλίου 2002

Συνάντηση με τη Nadine Gordimer, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1991

Χάρη στον Γεώργιο Μπίζο, ο οποίος είναι φίλος της ΔΕΦΝΚ, αλλά και της Nadine Gordimer, ιδίως στα πλαίσια του κοινού αγώνα τους εναντίον του απαρτχάιντ, ο Γεώργιος Στασινάκης συνάντησε αυτή τη μεγάλη κυρία της νοτιοαφρικανικής λογοτεχνίας στο σπίτι της. Ο Γεώργιος Μπίζος μίλησε για τα προβλήματα της μη έκδοσης και της μετάφρασης των έργων του μεγάλου Κρητικού. Ο Γεώργιος Στασινάκης παρουσίασε τις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ. Η Nadine Gordimer θύμισε το θαυμασμό της για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, υπογραμμίζοντας ότι κατά την απονομή του Βραβείου Νόμπελ είχε αναφερθεί στον Νίκο Καζαντζάκη.
Στο τέλος αυτής της συνάντησης, η Nadine Gordimer ανήγγειλε την προσχώρησή της στη ΔΕΦΝΚ. Είναι μεγάλη τιμή για τη ΔΕΦΝΚ αυτή η προσχώρηση.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30
Γενεύη, 19 Απριλίου 2011






ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31
Γενεύη, 22 Ιουλίου 2011


ΤΙ ΚΡΙΜΑ


Πληροφορηθήκαμε πρόσφατα ότι ο Πάτροκλος Σταύρου, Κύπριος υπήκοος, θετός υιός της Ελένης Καζαντζάκη και ιδιοκτήτης του εκδοτικού οίκου «Εκδόσεις Καζαντζάκη», αναχώρησε οριστικά από την Ελλάδα και εγκαταστάθηκε στην πατρίδα του.

Πριν από την αναχώρησή του, φρόντισε για τη διαδοχή του στις «Εκδόσεις Καζαντζάκη», αναθέτοντας τα καθήκοντα του γενικού διευθυντού στον γαμπρό του, σύζυγο της κόρης του. Αλλά ο νέος επικεφαλής των εκδόσεων, ο οποίος είναι εκπαιδευτής καταδύσεων, και μάλιστα παραδίδει μαθήματα καταδύσεων στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Indianapolis στην Αθήνα, δεν γνωρίζουμε αν είναι ο καταλληλότερος γι’ αυτή τη θέση, αφού, επίσης, δεν γνωρίζουμε να έχει κάποια σχέση με τη λογοτεχνία και τα βιβλία, και ειδικά με το τεράστιο και πολύπλοκο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.

Είναι η τελευταία από μια σειρά πράξεων του Πάτροκλου Σταύρου που στρέφονται άμεσα
κατά του έργου του μεγάλου Κρητικού. Μετά την αστοργία που, κατά τη γνώμη μας, επέδειξε από την αρχή έναντι αυτού του έργου, παραμελώντας κατά τρόπο προκλητικό, όπως έχουν διαπιστώσει επανειλημμένα επιφανείς πανεπιστημιακοί και άλλοι ειδικοί, τις εκδόσεις στα ελληνικά αλλά και τις μεταφράσεις σε ξένες γλώσσες των βιβλίων αυτού του γίγαντα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, παραδίδει τώρα το έργο στα χέρια ενός προσώπου που δεν γνωρίζουμε να έχει καμία σχέση με τις ανάγκες εξυπηρέτησής του. Είναι κρίμα!

Φρονούμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται η άμεση κινητοποίηση όλων όσων αγαπούν το έργο αυτό, που δόξασε την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια για πάντα η σωτηρία του.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 32
Γενεύη, 6 Σεπτεμβρίου 2011




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 33
Γενεύη, 2 Δεκεμβρίου 2011


ΑΠΕΡΡΙΦΘΗ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΚΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


Ο Πάτροκλος Σταύρου, θετός υιός της Ελένης Καζαντζάκη, είχε ασκήσει αγωγή κατά του Γεωργίου Στασινάκη, Προέδρου της «Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη» και αξίωνε 1.000.000 € ως αποζημίωσή του για ηθική βλάβη, διότι ο Γ. Στασινάκης σε δίκη μεταξύ των ανιψιών του Ν. Καζαντζάκη και του Π. Σταύρου, είχε βεβαιώσει ενόρκως ότι η Ελένη Καζαντζάκη:

1) του είπε ότι υιοθέτησε τον ενάγοντα για να εκδώσει τα έργα του Ν. Καζαντζάκη στη δημοτική,

2) εξέφραζε παράπονα που ο ενάγων δεν την επισκεπτόταν στη Γενεύη παρά τις υποσχέσεις του,

3) ανησυχούσε επειδή ο ενάγων δεν προωθεί το συγγραφικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη και ότι, όπως υπέπεσε στην αντίληψη του εναγομένου από επιστολή γάλλου εκδότη, από παραλείψεις του ενάγοντος ματαιώθηκε η έκδοση συγκεκριμένου έργου του Ν. Καζαντζάκη στην Γαλλία,

4) υπέστη το 1989 εγκεφαλικό επεισόδιο στη Γενεύη εξ αιτίας του οποίου δεν μπορούσε να γράψει και να διαβάσει ούτε να περπατήσει χωρίς βοήθεια και ότι οι πνευματικές της λειτουργίες, όπως προσωπικά και ο ίδιος είχε διαπιστώσει, είχαν εξασθενήσει,

5) όταν εγκαταστάθηκε στη Βούλα απομονώθηκε από το φιλικό κύκλο που είχε στη Γενεύη και ότι ο ενάγων έλεγχε τις κινήσεις και τη συμπεριφορά της,

6) δεν επιθυμούσε, όπως ο εναγόμενος πληροφορήθηκε από τον κύκλο της, τη μετακίνησή της στη Βούλα, και κατά πληροφορίες του εναγόμενου, διέμενε στην οικία του ενάγοντος υπό κακές συνθήκες, που καλυτέρευσαν με τη μεσολάβηση τρίτων προσώπων.

Συνεναγόμενοι του Γ. Στασινάκη ήταν και οι Θ. Σακλαμπάνη και Αναστ. Σακλαμπάνη, ανιψιές του Ν. Καζαντζάκη, ως παρακινήσασες το Γ. Στασινάκη να καταθέσει ψευδώς τα παραπάνω.

Ήδη εκδόθηκε η με αρ. 4089/2011 απόφαση του Πολ. Πρωτ. Αθηνών, η οποία απορρίπτει ολοσχερώς την αγωγή του Π. Σταύρου, και τον υποχρεώνει στην καταβολή στον Γ. Στασινάκη της δικαστικής δαπάνης εκ 15.000 €.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 34
Γενεύη, 6 Δεκεμβρίου 2011


Η ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζα¬ντζάκη, στις 10 Δεκεμβρίου στο Μοντεβίδεο, Ουρουγουάη, διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις.

Μοντεβίδεο, Ουρουγουάη, 10 Δεκεμβρίου

Στρογγυλή τράπεζα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης, του Δήμου του Μοντεβίδεο και της Ελληνικής Πρεσβείας.

θέμα: «Γιατί να διαβάζουμε τον Καζαντζάκη σήμερα;»

Συμμετέχουν: Margarita Larriera, φιλόλογος, διευθύντρια του Ιδρύματος «Maria Tsakos» (Ουρουγου¬άη), Ηλίας Ηλιάδης, καθηγητής πανεπιστημίου (Κολομβία), Teresa Jardini, εκπαιδευτικός (Βραζιλία), Roberto Quiroz Pizarro, καθηγητής πανεπιστημίου (Χιλή) και Χριστίνα Τσαρδίκου, διευθύντρια του ελληνικού πολιτιστικού συλλόγου «Νόστος» (Αργεντινή).

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή, 12 Δεκεμβρίου

Διάλεξη του Γεωργίου Στασινάκη, με θέμα «Το έργο και οι ιδέες του Καζαντζάκη».
Έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας. Συνδιοργανώνεται από την Εταιρεία Συγγραφέων της Αργεντινής και τον ελληνικό πολιτιστικό σύλλογο «Νόστος».

Σαντιάγο, Χιλή, 14 Δεκεμβρίου

Διαλέξεις της Χρυσής Τεφαρίκη, καθηγήτριας και δημοσιογράφου, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης στο όρος Σινά» και του Γεωργίου Στασινάκη, με θέμα «Ο Καζαντζάκης και ο αραβικός κόσμος».
Έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας. Διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο της Χιλής (Κέντρο Ελληνικών Σπουδών).

Σάο Πάολο, Βραζιλία, 16 και 17 Δεκεμβρίου

Διαλέξεις που διοργανώνει το Βραζιλιανό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη.
- Carolina Donega Bernardes καθηγήτρια Πανεπιστημίου: «Η φιλοσοφική ποίηση του Καζαντζάκη»
- Γεώργιος Στασινάκης: «Ο Καζαντζάκης και η ποίηση»
- Lucilia Soares Brendao, καθηγήτρια Πανεπιστημίου: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η θρησκεία»
- Παρουσίαση της μετάφρασης από τα ελληνικά στα πορτογαλικά του «Ζορμπά» από τις εκπαιδευτι¬κούς Silvia Ricardino και Marisa Donatiello.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 35
Γενεύη, 19 Ιουλίου 2012


ΕΞΟΜΑΛΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ


Επισημαίνουμε ένα σημαντικό γεγονός που συνέπεσε με τον εφετινό εορτασμό της 55ης επετείου του θανάτου του Νίκου Καζαντζάκη: πρόκειται για το τέλος των προβλημάτων που είχαν ανακύψει ανάμεσα στη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη.
Πράγματι, ύστερα από αρκετές συναντήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα δύο ενδιαφε-ρόμενα μέρη αποφάσισαν να θέσουν τέρμα στις διαφορές τους.

Από την πλευρά της κυρίας Νίκης Σταύρου, δόθηκε η υπόσχεση ότι θα υποβληθεί στο αρμόδιο δικαστήριο στην Αθήνα οριστική παραίτηση από τις αγωγές που είχαν ασκηθεί εναντίον μελών της Εταιρείας μας.
Παραθέτουμε κατωτέρω μία επιστολή του Γεωργίου Στασινάκη στη Νίκη Σταύρου, όπου περι-γράφεται η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης.

"Αξιότιμη κυρία Σταύρου
Η συνάντησή μας στις 28 Φεβρουαρίου 2012, στο Μορφωτικό Κέντρο της Αιγυπτιακής Πρεσβείας αποτέλεσε την απαρχή νέων, φιλικών και εποικοδομητικών σχέσεων μεταξύ μας. Η μακρά συνομιλία που είχα μαζί σας στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου, στη Θεσσαλονίκη, καθώς και η επίσκεψή μου στις 29 Μαΐου στις εγκαταστάσεις των Εκδόσεων Καζαντζάκη, επιβεβαίωσαν και επαύξησαν την καλή εξέλιξη των σχέσεών μας. Ως προς την επίσκεψή μου, ειδικότερα, θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και προσωπικά εγώ ο ίδιος, αλλά και στο όνομα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε και για τις νέες εκδόσεις βιβλίων του Καζαντζάκη που μου προσφέρατε. Με ευχαρίστησε η διαπίστωση ότι οι εκδόσεις αυτές είναι αξιόλογες, τόσο ως προς την παρουσίαση, όσο και ως προς τα εισαγωγικά σημειώματα που τις συνοδεύουν. Σας απευθύνω τα συγχαρητήριά μου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής μας στη Θεσσαλονίκη εκφράσατε την ευχή να θέσουμε τέρμα στις δικαστικές διαμάχες που μας χώριζαν μέχρι σήμερα. Η Εταιρεία μας και εγώ προσωπικά συμ¬φωνούμε απόλυτα. Η πρότασή σας θα επιτρέψει την αρμονική συνεργασία στο μέλλον των Εκδόσεων Καζαντζάκη και της Εταιρείας μας προς όφελος μιας καλύτερης προβολής και διάδοσης του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Ήδη σας έχω δώσει τα ονόματα των υπεύθυνων της Εταιρείας μας στη Γαλλία, την Αλβανία και τη Νορβηγία. Θα σας παράσχουν κάθε είδους βοήθεια και στήριξη στο έργο σας.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της διαδικασίας που πρέπει να τηρηθεί για να καταργηθούν οι μεταξύ μας δικαστικές διαμάχες, ο δικηγόρος μου Κωστής Παπαδάκης με πληροφόρησε ότι η νόμιμη οδός είναι να εμφανιστεί ο ενάγων (δηλαδή ο κύριος Πάτροκλος Σταύρου), τον οποίο, όπως μου είπατε, εκπροσωπείτε πλέον εσείς, στη γραμματεία του Εφετείου Αθηνών και να παραιτηθεί από τις αγωγές που έχει κάνει εναντίον μας. Το ακριβές της ενέργειας είναι «παραίτηση από το δικαίωμα και το δικόγραφο».
Σας ευχαριστώ από πριν για την ανταπόκρισή σας."



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 36
Γενεύη, 9 Οκτωβρίου 2012


ΥΠΟΣΑΧΑΡΙΚΗ ΑΦΡΙΚΗ: ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ


Παρουσία της ΔΕΦΝΚ
Στις 110 χώρες στις πέντε ηπείρους, όπου η ΔΕΦΝΚ έχει εγγεγραμμένα μέλη, προστίθενται τα μέλη από πέντε νέες αφρικανικές χώρες: Μπενίν, Γκάνα, Κένυα, Νίγηρας και Ρουάντα.
Νέες εκδηλώσεις
- Κονγκό, Κινσάσα, 18 Οκτωβρίου. Διάλεξη του Albert Mananga, Προέδρου του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, με θέμα τη σκέψη του Καζαντζάκη.
- Νότιος Αφρική, Γιοχάνεσμπουργκ, 3 Νοεμβρίου. Στρογγυλή τράπεζα με θέμα τη σκέψη του Καζαντζάκη. Διοργανώνεται από το τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ, με πρόεδρο τον Benjamin Hendrickh και από το Λύκειον των Ελληνίδων, με πρόεδρο τη Νίκη Σουρή.
- Μοζαμβίκη, Μαπούτο, 7 Νοεμβρίου. Πρώτη εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ σ’ αυτή τη χώρα. Με τη στήριξη του επίτιμου Γενικού Προξένου της Ελλάδας, Γεράσιμου Μαρκέτου, ο Γεώργιος Στασινάκης θα παρουσιάσει το έργο του Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με την Αφρική.
- Ζιμπάμπουε, Χαράρε, 9 Νοεμβρίου. Ο Γεώργιος Στασινάκης θα εγκαινιάσει μία πρωτότυπη έκθεση 12 καλλιτεχνών (ζωγραφική, γλυπτική, μεταλλογραφία και ξυλογραφία), οι οποίοι εμπνεύστηκαν από το έργο του Καζαντζάκη. Θα διαρκέσει ένα μήνα. Είναι η δεύτερη εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ σ’ αυτή τη χώρα. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε πριν από μερικά χρόνια χάρη στον Μητροπολίτη της Ζιμπάμπουε Θεόδωρο, νυν Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάπα Πάσης Αφρικής.
- Ζάμπια, Λουσάκα, 11 Νοεμβρίου. Πρώτη εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ σ’ αυτή τη χώρα, χάρη στη στήριξη του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Οδυσσέα Μανδενάκη. Ο Γεώργιος Στασινάκης θα παρουσιάσει το έργο του Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με την Αφρική.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 37
Γενεύη, 29 Ιανουαρίου 2013


25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ


Εορτάζουμε εφέτος την 25η επέτειο από την ίδρυση της ΔΕΦΝΚ το 1988 στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης με την παρουσία και τη στήριξη της Ελένης Καζαντζάκη και του Γιώργου Ανεμογιάννη. Είναι μακρύς ο δρόμος που διανύσαμε. Εργαστήκαμε επί 25 χρόνια με ανιδιοτέλεια και αφοσίωση για να προβάλουμε σε ολόκληρο τον κόσμο το έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη, συμβάλλοντας με τη δράση μας στη γενικότερη προβολή, σε παγκόσμιο επίπεδο, του ελληνικού πολιτισμού.

Παρουσία της ΔΕΦΝΚ

Η ΔΕΦΝΚ συνεχίζει αδιάλειπτα να αποκτά νέα μέλη. Τον Ιανουάριο 2013, με το Μαλάουι, την Μποτσουάνα και το Γκαμπόν, έχει μέλη σε 119 χώρες και στις πέντε ηπείρους (βλ. στα συνημμένα την παρουσίαση και το χάρτη).

Μεγάλη έκθεση και απονομή τιμητικών διακρίσεων

Το 2011, παρουσιάσαμε έκθεση με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο αραβικός κόσμος» και το 2012 μία άλλη με θέμα «Καζαντζάκης και Ζορμπάς: δύο ελεύθεροι άνθρωποι». Εφέτος παρουσιάζουμε έκθεση με τίτλο «25 χρόνια αφοσίωσης στον Νίκο Καζαντζάκη». Αποτελείται από 47 πίνακες με άφθονο φωτογραφικό υλικό και απεικονίζει τις εκατοντάδες ποικίλες δραστηριότητές μας σε ολόκληρο τον κόσμο. Διαιρείται σε εννέα θεματικές ενότητες: παρουσίαση, δημοσιεύσεις, εκδηλώσεις (συνέδρια, διαλέξεις, λογοτεχνικά καφενεία, μουσικοποιητικές βραδιές…), θέατρο, μουσική, εκθέσεις (καλλιτεχνικές, λογοτεχνικές και άλλες), ταξίδια (στους τόπους όπου έζησε ή από όπου πέρασε ο Καζαντζάκης στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική), διαγωνισμοί (στην Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία, ακόμα και στο μακρινό Τουρκμενιστάν), στήριξη στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη. Στη συνημμένη σημείωση θα βρείτε την έκθεση και περίληψή της. Θα παρουσιαστεί στη Διεθνή Έκθεση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη (από 18 έως 21 Απριλίου) και στην Αθήνα, στο Πολιτιστικό κέντρο «Ελληνικός Κόσμος» (από 26 Απριλίου έως το τέλος Μαΐου). Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 26 Απριλίου. Με την ευκαιρία αυτή, θα δώσουμε τιμητικές πλακέτες στους φορείς που κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 χρόνων μας πρόσφεραν σταθερά την υποστήριξή τους: Υπουργείο Εξωτερικών, Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων και Ελληνογαλλικές Σχολές Δελασάλ. Στη συνέχεια, η Αθηνά Βουγιούκα θα παρουσιάσει την έκθεση. Τέλος, θα μιλήσουν η Νίκη Σταύρου, διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη για την Ελένη Καζαντζάκη και ο Στέλιος Ματζαμπετάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη για τον Γιώργο Ανεμογιάννη. Η ίδια εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, στις 25 Οκτωβρίου. Θα δώσουμε τιμητικές πλακέτες στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και στο Δήμο Ηρακλείου.

Πρώτη εκδήλωση στο Γκαμπόν και άλλες εκδηλώσεις (Φεβρουάριος-Ιούλιος 2013)
Παγκόσμια Γενική συνέλευση στη Μελβούρνη

Έχουμε προγραμματίσει εκδηλώσεις (συνέδρια, διαλέξεις, παρεμβάσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια) στις ακόλουθες χώρες: Αζερμπαϊτζάν, Αλβανία, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Βουλγαρία, Γκαμπόν, Ελβετία, Ελλάδα, Ιαπωνία, Καναδάς, Κίνα, Μεγάλη Βρετανία, Νότια Κορέα, Ουκρανία, Τουρκία. Επισημαίνουμε ότι διοργανώνουμε για πρώτη φορά εκδήλωση στο Γκαμπόν (Λιμπρεβίλ). Πράγματι, στις 7 και 8 Ιουλίου, ο Γεώργιος Στασινάκης θα δώσει εκεί δύο διαλέξεις, με θέμα « Άλμπερτ Σβάιτσερ και Νίκος Καζαντζάκης» και «Ο Καζαντζάκης και η Αφρική». Θα σας πληροφορήσουμε εγκαίρως για τις άλλες εκδηλώσει έως τις 14 Δεκεμβρίου 2013, οπότε θα πραγματοποιηθεί στη Μελβούρνη, Αυστραλία, η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας μας.

Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη

Πρόκειται για το μοναδικό διαγωνισμό με αντικείμενο τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού. Εφέτος θα βραβευτεί μία γραπτή εργασία, σε τρία χρόνια μία καλλιτεχνική εργασία. (βλ. στα συνημμένα τον κανονισμό αυτού του διαγωνισμού).

Ενημερωτικό δελτίο «Synthesis»

Δημοσιεύεται κάθε τετράμηνο στα αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά και ρωσικά. Παρέχει πληροφορίες για τις δραστηριότητές μας και για το έργο του Καζαντζάκη (κείμενα και μεταφράσεις).

Επιθεώρηση «Le Regard crétois» (Κρητική Ματιά)

Είναι η μοναδική διεθνής περιοδική έκδοση που αφιερώνεται σε Έλληνα συγγραφέα ή ποιητή. Εκδίδεται από το 1990 και δημοσιεύεται στα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά και ισπανικά. Περιλαμβάνει διάφορα ντοκουμέντα, άγνωστα ή ελάχιστα γνωστά κείμενα του Καζαντζάκη, μελέτες ειδικών μελετητών από ολόκληρο τον κόσμο, μαρτυρίες… Στο τεύχος 30 (Δεκέμβριος 2012) που σας αποστέλλουμε μπορείτε να βρείτε σημαντικά κείμενα του Καζαντζάκη για την πολιτική του τοποθέτηση και για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, καθώς και μελέτες για την Ασκητική, τα ταξίδια του στην Κίνα, το θεατρικό του έργο Πρωτομάστορας κ.ά. Σε αυτό το τεύχος, εκτός από φωτογραφίες του Καζαντζάκη, δημοσιεύονται και φωτογραφίες έργων καλλιτεχνών της Ζιμπάμπουε που εμπνεύστηκαν από τα κείμενά του.

Ιστοσελίδα

Η ιστοσελίδα μας www.amis-kazantzaki.gr περιλαμβάνει πολλές πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Καζαντζάκη, για τις δραστηριότητές μας (υπάρχει ειδική στήλη για την παιδεία), σπάνιες ή ελάχιστα γνωστές μελέτες, καλλιτεχνικές δημιουργίες (ζωγραφική, γλυπτική…).



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 38
Γενεύη, 23 Μαΐου 2013


ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ 25 ΕΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ)
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟ ΜΑΪΟ ΤΟΥ 2013 ΣΕ ΚΑΥΚΑΣΟ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ


Α) ΑΡΜΕΝΙΑ
Γεμάτη η αίθουσα από φοιτητές και μέλη της ελληνικής μειονότητας στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν στις 2 Μαΐου στο Ερεβάν, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας, η ΔΕΦΝΚ και το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού του Κρατικού Πανεπιστημίου Brusov.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου κυρία Lusine Fljyan. Ο Πρέσβης της Ελλάδος κύριος Ιωάννης Τάγης μίλησε για τη διαχρονικότητα του Νίκου Καζαντζάκη και εξέφρασε τα συγχαρητήριά του στην ΔΕΦΝΚ για τις πολλαπλές δραστηριότητές της.
Ο Γιώργος Στασινάκης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, ιδιαίτερα τη Lisa Karimyan, πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, μίλησε για το έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη. Ακολούθησε ευρεία συζήτηση και ανάγνωση από φοιτητές αποσπασμάτων έργων του Νίκου Καζαντζάκη.

Β) ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Το δραστήριο Τμήμα της ΔΕΦΝΚ του Σύδνεϋ, με πρόεδρο τον Αδριανό Καζά, οργάνωσε με επιτυχία στις 11 Μαΐου διάλεξη του Vasili Adrahta, Καθηγητή Πανεπιστημίου, με θέμα: “Η Θρησκεία - Φιλοσοφική πρωτοπορία του Νίκου Καζαντζάκη”.
Ακολούθησε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό.

Γ) ΑΠΩ ΑΝΑΤΟΛΗ: ΝΟΤΙΟΣ ΚΟΡΕΑ, ΙΑΠΩΝΙΑ, ΚΙΝΑ
1. Γενικές παρατηρήσεις:
• Ως γνωστόν, ο Νίκος Καζαντζάκης επισκέφτηκε την Ιαπωνία και την Κίνα το 1935 και το 1957 (λίγους μήνες πριν τον θάνατό του). Ενδιαφέρθηκε πολύ και αγάπησε τους πολιτισμούς τους, τους λαούς και τα τοπία τους, όπως συμπεραίνουμε από τα γραπτά του: ρεπορτάζ σε εφημερίδες, μυθιστόρημα “Ο βραχόκηπος”, ποίημα στις “Τερτσίνες”, άρθρα στο Εγκυκλοπεδικό Λεξικό Ελευθερουδάκη, αλληλογραφία. Τα περισσότερα βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα ιαπωνικά και κινεζικά. Το έργο του διαβάζεται έτσι από χιλιάδες αναγνώστες.
• Όσον αφορά την Νότιο Κορέα, ο Νίκος Καζαντζάκης δεν την επισκέφτηκε και δεν έγραψε, από όσα γνωρίζουμε, κανένα άρθρο. Εν τούτοις, το Κορεάτικο κοινό, χάρις στις μεταφράσεις 40 βιβλίων του, γνωρίζει σε βάθος τη ζωή και το έργο του.
• Η ΔΕΦΝΚ δραστηριοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην Άπω Ανατολή. Έχει δύο Τμήματα στην Κίνα, στο Πεκίνο και στην Σαγκάη, ένα Τμήμα στη Νότιο Κορέα και μία αντιπρόσωπο στην Ιαπωνία. Με τη βοήθεια των μελών της, των Ελληνικών Πρεσβειών, των πανεπιστημιακών, των απεσπασμένων Ελλήνων εκπαιδευτικών, των συγγραφέων, των μεταφραστών, των συλλόγων και άλλων ιδιωτικών φορέων, συνδιοργάνωσε δεκάδες εκδηλώσεις και συνέβαλε αποτελεσματικά στην προβολή του έργου του μεγάλου Κρητικού σ’ αυτή την περιοχή.

2. Νότιος Κορέα
Στις 11 Μαΐου στη Σεούλ, η ΔΕΦΝΚ και ο Κορεατικοελληνικός Σύνδεσμος, με επικεφαλής τον Καθηγητή Juewon Yu, με την υποστήριξη του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Hankuk Διεθνών Σπουδών, το οποίο εκπροσωπήθηκε από την απεσπασμένη Καθηγήτρια Φιλολογίας Αργυρώ Κασωτάκη Γατοπούλου, συνδιοργάνωσαν το πέμπτο ετήσιο συνέδριο τους με θέμα: “Τα ταξιδιωτικά του Νίκου Καζαντζάκη”.
Στη γεμάτη αίθουσα του Ανοικτού Πανεπιστημίου, διανοούμενοι, κυρίως νέοι, άκουσαν πρώτα παρουσίαση του Γιώργου Στασινάκη των δραστηριοτήτων της ΔΕΦΝΚ και των χωρών και τόπων που επισκέφτηκε ή έζησε ο μεγάλος Κρητικός και τους λόγους των περιηγήσεών του. Στη συνέχεια, δεκατρείς συγγραφείς, ποιητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές και κριτικοί της λογοτεχνίας ανέλυσαν τα ταξίδια του Νίκου Καζαντζάκη, ιδιαίτερα στην Ιαπωνία, Κίνα, Μεσόγειο, Ισπανία, Ρωσία, Αγγλία, Πελοπόννησο, Άγιον Όρος. Ο ορθόδοξος Μητροπολίτης Κορέας Αμβρόσιος διάβασε και σχολίασε σημείωμα του συγγραφέα στο βιβλίο επισκεπτών της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά, το 1927. Τέλος, ένας ποιητής έκανε μια πρωτότυπη εισήγηση με τίτλο: “Αν ο Καζαντζάκης ταξίδευε στο Mustang του Νεπάλ”.
Οι ομιλίες διενεμήθηκαν στα κορεάτικα σε ένα περιποιημένο έντυπο, συνοδευόμενο από μία λεπτομερή βιογραφία του Κρητικού συγγραφέα.

3. Ιαπωνία
Στις 14 Μαΐου, η ΔΕΦΝΚ, το Ελληνοϊαπωνικό Κέντρο, με αντιπρόσωπο τη Junko Nagata και τη βοήθεια του Φιλίππου Γκριτζιώτη και η Japan Greece Society, με υπεύθυνο το Shuji Kawakami, διοργάνωσαν στο Τόκιο, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας, μία άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Ο Πρέσβης της Ελλάδος, κύριος Νικόλαος Τσαμαδός, ευρισκόμενος εκτός Ιαπωνίας, έστειλε μήνυμα στο οποίο εξήρε την προσωπικότητα του Νίκου Καζαντζάκη και το σοβαρό έργο της ΔΕΦΝΚ. Η κυρία Μαρία Καρνούτσου, Πρώτη Γραμματέας, αντιπροσώπευε την Ελληνική Πρεσβεία. Χαιρέτισε τη σημαντική αυτή εκδήλωση αφιερωμένη στο μεγάλο συγγραφέα και στοχαστή και στις πολλαπλές δραστηρίοτητες της ΔΕΦΝΚ. Παρευρέθηκε επίσης και η σύζυγος του Πρέσβη κυρία Yasmine Lawand Tsamados.
Ο Γιώργος Στασινάκης παρουσίασε το ιστορικό της ίδρυσης της ΔΕΦΝΚ, το έργο, τη σκέψη του Καζαντζάκη και τις σχέσεις του με την Ιαπωνία (πολιτισμός, λαός, τοπία, φύση). Την επιτυχημένη διερμηνεία έκανε η Fumiko Yanagida.
Ακολούθησε προβολή ενός ενδιαφέροντος ντοκυμαντέρ του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.
Η εκδήλωση τελείωσε με συζήτηση για το Ζορμπά και το Νίτσε.

4. Κίνα
Στη Σχολή Ευρωπαϊκών Γλωσσών και Πολιτισμών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών του Πεκίνου λειτουργεί Τμήμα Ελληνικών, στο οποίο διδάσκει η φιλόλογος Στέλλα-Λυδία Μονιάκη, απεσπασμένη καθηγήτρια.
Στις 17 Μαΐου, ο Γιώργος Στασινάκης μίλησε στους φοιτητές αυτού του Τμήματος για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και η Έλενα Αβραμίδου, καθηγήτρια νεοελληνικών στο πανεπιστήμιο του Πεκίνου και μορφωτικός ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας, μίλησε για τα ταξίδια του στην Κίνα. Ακολούθησε συζήτηση και τέθηκαν οι βάσεις για νέες εκδηλώσεις το προσεχές έτος.
Ο Πρέσβης της Ελλάδος κύριος Θεόδωρος Γεωργακέλος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση, λόγω της επίσκεψης στην Κίνα του Έλληνα Πρωθυπουργού.

5. Ενθαρρυντικές προοπτικές για το μέλλον
α) Δημοσίευση στα Κορεάτικα, Ιαπωνικά και Κινεζικά του τετραμηνιαίου ενημερωτικού δελτίου της ΔΕΦΝΚ “Synthesis”. Υπενθυμίζεται ότι το δελτίο κυκλοφορεί ήδη σε οκτώ γλώσσες: αγγλικά, αραβικά, γαλλικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά και ρωσικά.
β) Ίδρυση στην Ιαπωνία Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.
γ) Μεταφράσεις στα ιαπωνικά από τα ελληνικά των έργων “Αναφορά στον Γκρέκο” και “Αλέξης Ζορμπάς”.
δ) Υπότιτλοι στα κορεάτικα και ιαπωνικά του ντοκυμαντέρ του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη. Είναι ήδη μεταφρασμένο στα κινεζικά.
ε) Οργάνωση το Μάιο του 2014 στις τρεις χώρες συνεδρίων γύρω από τη φιλοσοφία του Νίκου Καζαντζάκη και τις σχέσης του με το βουδισμό, τον ταοϊσμό, τον Κομφούκιο και άλλους στοχαστές της Άπω Ανατολής.

Δ) ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πάντα δραστήριο το Τοπικό Τμήμα, με Πρόεδρο τη Christina Tsardikos. Από τις 27 μέχρι 30 Μαΐου και από τις 4 μέχρι 7 Ιουνίου, η καθηγήτρια Marta Silvia Dios Sanz θα δώσει δύο σεμινάρια στο Buenos Aires για το Νίκο Καζαντζάκη. Θα αναφερθεί στη ζωή του, θα αναλύσει την προσωπικότητά του και θα παρουσιάσει την “Αναφορά στον Γκρέκο”, τον “Βίο και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά” και την “Ασκητική”. Θα διαβαστούν αποσπάσματα από αυτά τα έργα του, καθώς και από την αλληλογραφία του με τη σύζυγό του και τον Παντελή Πρεβελάκη. Το σεμινάριο συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Πρεσβεία, τον Πολιτιστικό Σύλλογο “Νόστος” και τη ΔΕΦΝΚ.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 39
Γενεύη, 31 Μαΐου 2013


Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΝΗ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΖΟΡΜΠΑ


Ως γνωστόν, ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Γιώργης Ζορμπάς εκμεταλλεύτηκαν, από το 1916 μέχρι το 1918, το περίφημο λιγνιτωρυχείο στην Πραστοβά (Στούπα) της Μεσσηνιακής Μάνης.

Ο Νίκος Καζαντζάκης αγάπησε τους κατοίκους, όπως και αυτοί τον αγάπησαν. Λίγο πριν πεθάνει έγραψε από την Αντίπολη όπου διέμενε στο φίλο του και εκδότη Γιάννη Γουδέλη: Είναι αλήθεια κοντά στην Καρδαμύλη σ’ ένα ορυχείο συνεργάστηκα με λαμπρούς Μανιάτες. Όλη αυτή την περιπέτεια την περιγράφω στο «Ζορμπά».

Οι τοπικές αρχές, το Γαλλικό Ινστιτούτο και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) διοργάνωσαν το 1994 και το 2007 εκδηλώσεις, παρουσία των εγγονών του Ζορμπά που είχαν έρθει από την Καλαμάτα και το Βελιγράδι. Τοποθετήθηκε στη Στούπα χάλκινη προτομή του μεγάλου Κρητικού, έργο του Χρήστου Ριγανά, και μία οδός φέρει το όνομα του Καζαντζάκη (θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα μας, στήλη Ζορμπάς).

Με πρόσφατη απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης αποφάσισε να ονομάσει το Πνευματικό του Κέντρο «Νίκος Καζαντζάκης».

Στις 18 Αυγούστου 2013, υπό την αιγίδα του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας, ο Δήμος Δυτικής Μάνης και η ΔΕΦΝΚ διοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: «Καζαντζάκης και Ζορμπάς, δύο ελεύθεροι άνθρωποι». Θα εγκαινιαστεί μόνιμη έκθεση για τον Καζαντζάκη και το Ζορμπά που παραχωρεί η ΔΕΦΝΚ στο Πνευματικό Κέντρο. Με την ευκαιρία αυτή, θα γίνουν ομιλίες για τα 25 χρόνια της ΔΕΦΝΚ και για τον αληθινό Ζορμπά και θα διαβαστούν αποσπάσματα από το βιβλίο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 40
Γενεύη, 1η Ιουλίου 2013


ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΓΚΑΜΠΟΝ (ΑΦΡΙΚΗ)

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) συνεχίζει να προωθεί το έργο του Νίκου Καζαντζάκη σε ολόκληρο τον κόσμο. Μία από τις προτεραιότητές της είναι να το κάνει γνωστό σε νέες χώρες. Έτσι εφέτος, θα συμμετάσχει σε εκδηλώσεις στο Γκαμπόν (8, 9 και 11 Ιουλίου), τη Μαλαισία (3 Δεκεμβρίου) και τη Σιγκαπούρη (5 Δεκεμβρίου).

Σε ό,τι αφορά το Γκαμπόν, η ΔΕΦΝΚ θα λάβει μέρος σε διεθνές συνέδριο που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο, στις 8 και 9 Ιουλίου, στο Λαμπαρένε, με θέμα: «Ο Άλμπερτ Σβάιτσερ: μία αφρικανική περιπέτεια (1913-2013)». Πολλοί ομιλητές, από πολλές χώρες, θα αναφερθούν στον άνθρωπο, στη ζωή του, τη σκέψη του και τη δράση του. Ο Γεώργιος Στασινάκης θα μιλήσει για τη συνάντηση του Καζαντζάκη με τον Σβάιτσερ στο Γκούνσμπαχ (Αλσατία, Γαλλία) στις 11 Αυγούστου 1955. Ο Καζαντζάκης την έχει περιγράψει στο βιβλίο του «Αναφορά στον Γκρέκο». Γνωρίζουμε επίσης ότι ο Άλμπερτ Σβάιτσερ ήταν ένας από τους τελευταίους επισκέπτες του, λίγο πριν από το θάνατό του στην κλινική του Φράιμπουργκ (Γερμανία) όπου νοσηλευόταν. Ο Καζαντζάκης του είχε αφιερώσει το μυθιστόρημά του «Ο Φτωχούλης του Θεού.»

Στις 11 Ιουλίου, ο Γεώργιος Στασινάκης θα δώσει δεύτερη διάλεξη στη Λιμπρεβίλ, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Αφρική». Δεν είναι αρκετά γνωστό ότι ο Καζαντζάκης αγαπούσε την Αφρική για τον δυναμισμό που έκρυβε και που φαινότανε κυρίως στα έργα τέχνης. Ισχυριζόταν μάλιστα ότι είχε αραβοαφρικανική καταγωγή. Ο ήρωας στο μυθιστόρημά του «Τόντα-Ράμπα - Η Μόσχα έβγαλε κραυγή», στο οποίο διηγείται το ταξίδι του στη Σοβιετική Ένωση, είναι ένας μαύρος αφρικανός. Τέλος, στο επικό του ποίημα “Οδύσσεια”, τοποθετεί την ιδανική πολιτεία του ήρωά του Οδυσσέα στην Αφρική.

Σημειώνουμε, τέλος, ότι το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη (Μυρτιά, Κρήτη) θα αδελφοποιηθεί με τον “Οίκο Άλμπερτ Σβάιτσερ” (Γκούνσμπαχ, Γαλλία) στις 29 Σεπτεμβρίου 2013. Η ΔΕΦΝΚ και ο Σύλλογος «Αλσατία- Κρήτη» θα στηρίξουν αυτή την εκδήλωση.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 41
Γενεύη, 13 Σεπτεμβρίου 2013


Ο ΠΡΩΤΟΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ "ΔΙΕΘΝΕΣ ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ"
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Κρητικού, θέσπισε το 2012 «Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη», με σκοπό τη βράβευση ενός ατόμου (ή μιας ομάδας) για πρωτότυπο γραπτό έργο (διδακτορική διατριβή ή μελέτη ή έρευνα ή λογοτεχνικό κείμενο) ή πρωτότυπη καλλιτεχνική δημιουργία, εμπνευσμένα από το έργο ή τη ζωή του συγγραφέα. Η πρώτη προκήρυξη του βραβείου ορίστηκε για το έτος 2013 και για γραπτό έργο.
Αυτή η προκήρυξη προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον: 42 υποψήφιοι έστειλαν έργα τους στα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά και ισπανικά. Η Συντονιστική Επιτροπή της ΔΕΦΝΚ, επέλεξε δέκα έργα, τα οποία υπέβαλε στην Επιτροπή Κρίσης.
Στις 31 Αυγούστου 2013, η Επιτροπή Κρίσης αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει:
α) Το Διεθνές Βραβείο Επιστημονικής Εργασίας στη Μαρία Χατζηαποστόλου (Ελλάδα) για τη μελέτη της «Το πρόσωπο του Χριστού στον Καζαντζάκη». Η βραβευθείσα είναι θεολόγος και διδάσκει στη Μέση Εκπαίδευση. Το έργο της αναφέρεται στη σχέση του Νίκου Καζαντζάκη με το Θεό και ειδικότερα με το πρόσωπο του Χριστού, αλλά και στην αέναη αναζήτηση της ανυπότακτης ψυχής του.
β) Το Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνικού κειμένου στη Marta Silvia Dios Sanz (Αργεντινή) για τη νουβέλα της «La Mirada oblicua» [«Το πλάγιο βλέμμα»]. Η βραβευθείσα είναι υποψήφια διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η νουβέλα της, εμπνευσμένη απί τη σκέψη του Καζαντζάκη, περιγράφει τη σταδιακή αφύπνιση τεσσάρων νεαρών Ελλήνων που αναζητούν ένα δημιουργικό τρόπο ζωής, βιώνοντας οι ιδιοι εμπειρίες από το έργο του.
Η αξιολόγηση των συμμετοχών στο διαγωνισμό έγινε από τον κάθε κριτή ατομικά, σύμφωνα με κριτήρια όπως η πρωτοτυπία του έργου, η φαντασία του δημιουργού, η γλωσσική έκφραση, η σαφήνεια του νοήματος, η συνάφεια του κειμένου με τον Καζαντζάκη κ.ά.
Αυτός ο πρώτος διαγωνισμός είχε αναμφισβήτητα μεγάλη επιτυχία. Η ΔΕΦΝΚ ευχαριστεί όλους τους διαγωνισθέντες και απευθύνει θερμά συγχαρητήρια στους νικητές.
Τα βραβεία θα απονεμηθούν στους νικητές την 20ή Οκτωβρίου 2013, στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής.
Σημειώνουμε, τέλος, ότι το ερχόμενο έτος θα προκηρυχθεί ο πρώτος καλλιτεχνικός διαγωνισμός για την απονομή του Διεθνούς Βραβείου Καζαντζάκη.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 42
Γενεύη, 7 Οκτωβρίου 2013


Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΙΜΑ ΤΟ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Με την ευκαιρία του εορτασμού της 130ής επετείου από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη και της 25ης επετείου από την ίδρυση, στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλία πολλές εκδηλώσεις:

-13 Οκτωβρίου: Καρδίτσα
-14 Οκτωβρίου: Τρίκαλα
-17 Οκτωβρίου: Λάρισα
-18 Οκτωβρίου: Βόλος

Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται από Δήμους, λογοτεχνικούς και φιλολογικούς συλλόγους, συλλόγους Κρητών και τη ΔΕΦΝΚ. Στόχος τους είναι να αναβιώσει το απέραντο και διαχρονικό έργο του μεγάλου Κρητικού μέσα από διαλέξεις, αναγνώσεις, μουσική και τραγούδια.

Ο Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της Δ.Ε.Φ.Ν.Κ., Πρεσβευτής Ελληνισμού, θα παρουσιάσει τη δράση της Εταιρείας στη διάρκεια των 25 χρόνων από την ίδρυσή της.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 43
Γενεύη, 11 Νοεμβρίου 2013


ΙΔΡΥΣΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ)

Μετά από συζητήσεις με φίλους και θαυμαστές του Καζαντζάκη στην Πόλη, κατέστη σαφής η επιθυμία και η ανάγκη να υπάρξουν περισσότερες δράσεις στην Τουρκία που να προβάλλουν και να προωθούν το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, τον οποίο το Τουρκικό κοινό δεν γνωρίζει αρκετά. Έτσι αποφασίστηκε η ίδρυση ενός τοπικού συλλόγου της ΔΕΦΝΚ.
Θεωρήσαμε δε σημαντικό να γίνει αυτό μέσα στο τρέχον έτος που εορτάζουμε τα 25 χρόνια από την ίδρυση της Εταιρείας αλλά και τα 130 από τη γέννηση του Καζαντζάκη.
Έτσι, στις 26 Οκτωβρίου 2013, επέτειο του θανάτου του μεγάλου στοχαστή, συγκεντρώθηκαν, στην Κωνσταντινούπολη, σε αίθουσα της Μεγάλης του Γένους Σχολής, οι αναφερόμενοι παρακάτω φίλοι και θαυμαστές, οι οποίοι αποφάσισαν την ίδρυση Τμήματος της ΔΕΦΝΚ:

Γιάννης Γιγουρτσής, καθηγητής φιλόλογος-ιστορικός
Κώστας Κυρατζόπουλος, καθηγητής πληροφορικής, μεταφραστής
Άρης Τσοκώνας, καθηγητής μαθηματικών, μεταφραστής λογοτεχνίας
Hikmet Κώστας Konar, καθηγητής τουρκικής φιλολογίας
Nurhan Tuncer, καθηγήτρια τουρκικής φιλολογίας
Derya Yiğit, καθηγήτρια τουρκικής φιλολογίας
Hakan Uzbek, αρχιτέκτων, καθηγητής Πανεπιστημίου Γιλντίζv Ezgi Comezoğlu, αρχαιολόγος, διδάσκουσα Πανεπιστημίου της Ιστανμπούλ
Yiğit Ozar, αρχαιολόγος, Αρχαιολογικό Μουσείο της Κωνσταντινούπολης
Elif Berkan, διερμηνέας, μεταφράστρια λογοτεχνίας

Η συγκέντρωση προέβη στην εκλογή του πρώτου διοικητικού συμβουλίου, το οποίο θα αναλάβει την οργάνωση και θα φροντίσει για την αύξηση των μελών και την πραγματοποίηση των στόχων του, που δεν είναι άλλοι από αυτούς της ΔΕΦΝΚ, δηλαδή η διάδοση και η γνωριμία του κοινού, και ιδιαίτερα των νέων, με το έργο και τη σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη.

Συγκεκριμένα εξελέγησαν:
Πρόεδρος, Γιάννης Γιγουρτσής
Γραμματέας, Hikmet Konar
Ταμίας, Hakan Uzbek



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 44
Γενεύη, 26 Νοεμβρίου 2013


ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΦΙΛΩΝ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ (ΔΕΦΝΚ):
25 ΧΡΟΝΙΑ ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ
ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΕ 119 ΧΩΡΕΣ ΣΤΙΣ ΠΕΝΤΕ ΗΠΕΙΡΟΥΣ

ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

1. Σαν Φρανσίσκο, 26 Οκτωβρίου : ίδρυση Τμήματος της ΔΕΦΝΚ

Χάρη στις συστηματικές προσπάθειες του καθηγητή Θανάση Μασκαλέρη, ιδρυτή της έδρας «Νίκος Καζαντζάκης» στο San Francisco State University, η ΔΕΦΝΚ επεκτείνει τις δραστηριότητές της στην Καλιφόρνια. Ο Θανάσης Μασκαλέρης έχει μεταφράσει στα αγγλικά έργα του Νίκου Καζαντζάκη και έχει γράψει πολλές μελέτες για τον μεγάλο Κρητικό. Εξελέγη Πρόεδρος του νέου Τμήματος. Τον Οκτώβριο 2014 θα διοργανώσει μαζί με την ομάδα του σ’ αυτή την πόλη ένα συνέδριο, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η φύση».

2. Γενεύη, 23 Νοεμβρίου: μεγάλη εκδήλωση

Μετά την Αθήνα (24 Μαΐου) και το Ηράκλειο (26 Οκτωβρίου), η ΔΕΦΝΚ διοργάνωσε στη Γενεύη, όπου ιδρύθηκε η Εταιρεία σύμφωνα με την επιθυμία της Ελένης Καζαντζάκη, την τρίτη μεγάλη εκδήλωσή της που σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το θέμα της: «Νίκος Καζαντζάκης, το οδοιπορικό ενός ποιητή». Είχε τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βέρνη και των Γενικών Προξενείων της Ελλάδος και της Γαλλίας στη Γενεύη και υποστηρίχθηκε από τους ελληνικούς συλλόγους της Γενεύης. Η εκδήλωση άρχισε με τους χαιρετισμούς του Πρέσβη της Ελλάδος και της Γενικής Προξένου της Γαλλίας και ακολούθησαν ομιλίες του ομοσπονδιακού βουλευτή και φιλέλληνα Manuel Tornare και του Προέδρου της ΔΕΦΝΚ Γεωργίου Στασινάκη. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του έργου του Καζαντζάκη και στους δεσμούς του συγγραφέα με την Ελβετία και τη Γαλλία. Οι ηθοποιοί Anne-Lise Fritsch και Gilles Decorvet διάβασαν, στα ελληνικά και στα γαλλικά, αποσπάσματα από το έργο του μεγάλου Κρητικού (ποίηση, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά). Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Γεώργιος Στασινάκης παρέδωσε στη Γενική Πρόξενο της Γαλλίας τιμητική πλακέτα σε αναγνώριση της αδιάλειπτης συμβολής της Γαλλικής Δημοκρατίας στις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ. Ας σημειωθεί ότι πριν πέντε χρόνια είχε παραδοθεί τιμητική πλακέτα στην Ελβετική Πρεσβεία στην Αθήνα και ότι στις 24 Μαΐου 2013 η ΔΕΦΝΚ είχε παραδώσει παρόμοια πλακέτα στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος.

3. Μαλαισία, 3 Δεκεμβρίου, και Σιγκαπούρη, 5 Δεκεμβρίου: πρώτες εκδηλώσεις της ΔΕΦΝΚ

- Μαλαισία, Κουάλα Λουμπούρ: Χάρη στη στήριξη του Προξενείου της Ελλάδος και μερικών θαυμαστών του έργου του Νίκου Καζαντζάκη, οργανώνεται εκδήλωση προς τιμήν του. Θα περιλαμβάνει την προβολή βίντεο του Μουσείου Καζαντζάκη, διάλεξη του Γεωργίου Στασινάκη και συζήτηση.
- Σιγκαπούρη. Ο Γεώργιος Στασινάκης θα δώσει δύο διαλέξεις: στην Alliance française για το έργο του Καζαντζάκη και τους δεσμούς του με τη Γαλλία και την Ελβετία και στην Ελληνική Κοινότητα για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού. Επισημαίνουμε ότι ο Καζαντζάκης, στο ταξίδι του προς την Ιαπωνία και την Κίνα το 1935, είχε επισκεφθεί και τη Σιγκαπούρη.

4. Αυστραλία: εκδηλώσεις στα ελληνικά σχολεία του Περθ, 8 Δεκεμβρίου, της Αδελαΐδας, 11 Δεκεμβρίου, και της Μελβούρνης, 15 Δεκεμβρίου

Για να εορτάσουν την 25η επέτειο από την ίδρυση της ΔΕΦΝΚ, οι μαθητές των ελληνικών σχολείων, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και των Προξενείων της Ελλάδος, μελέτησαν το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και έλαβαν μέρος σε σχετικούς διαγωνισμούς. Θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους κατά τη διάρκεια ειδικών εκδηλώσεων. Ο Γεώργιος Στασινάκης θα παραδώσει σε όλους τους συμμετέχοντες από ένα αναμνηστικό δίπλωμα.

5. Μελβούρνη, 15 Δεκεμβρίου 2013: 13η Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΝΚ

Μετά την Ευρώπη, την Αφρική και την Αμερική, η ΔΕΦΝΚ θα συγκαλέσει στη Μελβούρνη την προσεχή Παγκόσμια Γενική Συνέλευσή της. Θα εκλέξει τη νέα Συντονιστική Επιτροπή, θα ανακηρύξει νέα επίτιμα μέλη, θα προσδιορίσει τις προτεραιότητές της για τα τρία προσεχή έτη και θα προετοιμάσει από το 2014 τον Πρώτο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό για το Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη που έχει καθιερώσει. Υπενθυμίζουμε ότι ο Πρώτος Διαγωνισμός Γραπτού Κειμένου πραγματοποιήθηκε εφέτος. Η απονομή του βραβείου έλαβε χώρα στην Αθήνα, στις 20 Οκτωβρίου 2013.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 45
Γενεύη, 2 Ιανουαρίου 2014


ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2014: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Η ΔΕΦΝΚ εγκαινιάζει το έτος 2014 με νέες εκδηλώσεις:

1. Σαντιάγο, Χιλή, 7 Ιανουαρίου. Παρουσίαση της μετάφρασης στα ισπανικά της «Οδύσσειας» από τον καθηγητή πανεπιστημίου και ιδρυτή του Χιλιανού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Miguel Castillo Didier.

2. Ηράκλειο, Κρήτη, Βασιλική του Αγίου Μάρκου, 13-27 Ιανουαρίου: Έκθεση εικαστικών έργων Κρητών καλλιτεχνών εμπνευσμένων από το έργο του Καζαντζάκη. Διοργανώνεται από την τοπική Επιτροπή Νομού Ηρακλείου της ΔΕΦΝΚ και το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη.

3. San José, Κόστα Ρίκα, 15 Ιανουαρίου. Η καθηγήτρια πανεπιστημίου Θεοδώρα Τσίχλη, Πρόεδρος του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ (κατάγεται από τα Χανιά) θα διοργανώνει κάθε 15 ημέρες λογοτεχνικό καφενείο για το έργο του Καζαντζάκη. 4. Λίμα, Περού, 20 Ιανουαρίου. Διάλεξη της Έλενας Αβραμίδου, αναπληρώτριας καθηγήτριας του Πανεπιστημίου του Πεκίνου και Προέδρου του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, με θέμα: «Πώς είδε την Κίνα ο Καζαντζάκης».

5. Ηράκλειο, Κρήτη, 25 Ιανουαρίου. Οι μαθητές του 5ου Γενικού Λυκείου Ηρακλείου θα παρουσιάσουν εργασίες, με τίτλο «Η Κρήτη μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη». Επιμέλεια: Μαρία Χατζηαποστόλου. Διοργανώνεται από την τοπική Επιτροπή της ΔΕΦΝΚ Νομού Ηρακλείου.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 46
Γενεύη, 30 Ιανουαρίου 2014


ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ


Ι. Το ενημερωτικό δελτίο “Synthesis” στα ιαπωνικά, κινεζικά και γερμανικά

Δημοσιεύεται τρεις φορές το χρόνο στα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά και ρωσικά. Στο εξής θα δημοσιεύεται και στα ιαπωνικά, κινεζικά και γερμανικά. Έτσι, χιλιάδες άνθρωποι θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορούνται για τις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ και για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Το τεύχος 33, Δεκέμβριος 2013, (συνημμένο) περιέχει πληροφορίες για την Παγκόσμια Γενική Συνέλευση της ΔΕΦΝΚ που πραγματοποιήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2013, για πρώτη φορά στην Αυστραλία (Μελβούρνη).

Περιλαμβάνει:

α. Τα μέλη της νέας Συντονιστικής Επιτροπής. Από την Ελλάδα εξελέγησαν οι εξής: Αθηνά Βουγιούκα, μεταφράστρια και συγγραφέας, Μαρίνα Γρηγοροπούλου, καθηγήτρια ανωτάτης εκπαίδευσης, Σοφία Κανάκη, φιλόλογος, Νίκος Μαθιουδάκης, διδάκτωρ γλωσσολογίας και Κόνστανς Ταγκοπούλου, καθηγήτρια πανεπιστημίου.
β. Τα επίτιμα μέλη. Από την Ελλάδα ανακηρύχθηκαν οι εξής: Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας, Μιχάλης Σταφυλάς, συγγραφέας, διευθυντής της επιθεώρησης «Πνευματική Ζωή», Catherine Velissari, πρώην διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Ποτίτσα Γρηγοράκου, καθηγήτρια, ειδικός μελετητής του Ελληνισμού της Ανατολής, Πέτρος Παναγιωτόπουλος, πρέσβης και Νίκη Σταύρου, διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη. Η συνέλευση ανακήρυξε επίσης ως επίτιμο μέλος το Γιώργο Μπίζο, πρώην δικηγόρο του Νέλσον Μαντέλα.

ΙΙ. Ετήσια επιθεώρηση «Le Regard crétois» - «Η Κρητική Ματιά»

Εκδίδεται ανελλιπώς από το 1990. Δημοσιεύεται στα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά και ισπανικά. Τα κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη –συχνά άγνωστα ή ανέκδοτα- δημοσιεύονται και στις τέσσερις γλώσσες. Όσο για τις μελέτες, δημοσιεύονται στη γλώσσα που τις έγραψαν οι μελετητές, συνοδευόμενες από περίληψη στις τρεις άλλες γλώσσες. Είναι η μόνη επιθεώρηση σε όλο τον κόσμο που είναι αφιερωμένη αποκλειστικά σε Έλληνα συγγραφέα ή ποιητή.

Το τεύχος 40, Δεκέμβριος 2013, περιέχει:

- Κείμενα του Καζαντζάκη, Νίκος Καζαντζάκης και το βραβείο Nobel λογοτεχνίας: Γράμμα στο Σεβασμιώτατο Γερμανό, γράμμα της βασιλίσσης Ελισάβετ στον Αlbert Schweitzer, Συναντήσεις με τον Albert Schweitzer.
- Μελέτες
Αθηνά Βουγιούκα: Η Κρήτη του Νίκου Καζαντζάκη, εφαλτήριο για την οικουμενικότητα της σκέψης του.
Σ. Ν. Φιλιππίδης: Ο Καζαντζάκης και οι απόγονοι του Ντοστογιέβσκι: Η αισθητική και ιδεολογική καταγωγή της μορφικής οργάνωσης της μυθιστοριογραφίας του Καζαντζάκη.
Αλεξάνδρα Ζερβού: Ο Καζαντζάκης μεταφραστής του Πλάτωνα: Το αυτοείδωλο, ο εκλεκτικισμός του Victor Cousin και η προεξαγγελία της μεταγενέστερης ποιητικής.
Peter Bien: Αισθητική Ελευθερία

Marta Silvia Dios Sanz: Ο Έρως ως μεταφυσική αρχή, σύμφυτη στην ανθρώπινη φύση: τα ίχνη του στο “Συμπόσιο” του Πλάτωνα, το “Ζαρατούστρα” του Φ. Νίτσε και την “Ασκητική” του Νίκου Καζαντζάκη.
- Βιβλιοκρισίες. Βιβλία για το μεγάλο Κρητικό που εκδόθηκαν το 2011, το 2012 και το 2013 στα αγγλικά, στα γαλλικά και στα ελληνικά.
- Καλλιτεχνικές δημιουργίες: έκθεση έργων Κρητών ζωγράφων και γλυπτών εμπνευσμένων από το έργο του Καζαντζάκη, Ρέθυμνο, Οκτώβριος-Νοέμβριος 2013.

ΙΙΙ. Αναμνηστικό Λεύκωμα: 1988-2013, 25 χρόνια αφοσίωσης στο Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του

Σημαντικό δημοσίευμα που παρουσιάζει, μέσα σε 52 σελίδες και με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όλες τις ποικίλες δραστηριότητές μας στα 25 αυτά χρόνια.

Περιλαμβάνει τους εξής τίτλους:

- Παρουσίαση: Ίδρυση και λειτουργία, μέλη, δημοσιεύματα
- Εκδηλώσεις: Αμερική, Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Ωκεανία
- Επέτειοι: Νίκος Καζαντζάκης 2003 - 2012, ΔΕΦΝΚ: 2003 - 2008 - 2013
- Θέατρο: Κωμωδία, Κούρος, Χριστόφορος Κολόμβος, Ασκητική, Ζορμπάς, Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, Καζαντζάκης ή ο πειρασμός του Θεού
- Μουσική: Καπετάν Μιχάλης, Τερτσίνες, Οδύσσεια, Ελληνική και κλασική μουσική
- Εκθέσεις: Εικαστικές, λογοτεχνικές (βιβλία και επιθεωρήσεις), θεματικές - κινητές
- Ταξίδια: Ασία, Αφρική, Ευρώπη
- Διαγωνισμοί: Νέοι (Ασία, Αφρική, Ευρώπη, Ωκεανία), Διεθνές Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης
- Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη: Δωρεές, αδελφοποιήσεις Δημοσιεύεται ολόκληρο στην ιστοσελίδα μας: www.amis-kazantzaki.gr αρχική σελίδα.

ΙV. Πρώτη εκδήλωση στην Παλαιστίνη, λογοτεχνικά απογεύματα στην Κόστα Ρίκα και πρώτο πανεπιστημιακό συνέδριο στο Γκαμπόν.

- Παλαιστίνη, Ραμάλα, 19 Μαρτίου 2014: χάρη στο διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Julien Chiapone-Lucchesi, θα πραγματοποιηθεί σ’ αυτή τη χώρα μια πρώτη εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ. Ο Γεώργιος Στασινάκης θα παρουσιάσει Το έργο του Καζαντζάκη, τη σκέψη του και τους δεσμούς του με τη Γαλλία και τον αραβικό κόσμο. Στις 20 Μαρτίου 2014 θα μιλήσει για τον Καζαντζάκη στο Σύλλογο Ελληνίδων της Παλαιστίνης.
- Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ: η καθηγήτρια Θεοδώρα Τσίχλη διοργανώνει κάθε δεκαπέντε ημέρες λογοτεχνικά απογεύματα αφιερωμένα στο έργο του Καζαντζάκη. Η αρχή έγινε στις 15 Ιανουαρίου 2014.
- Γκαμπόν, Λιμπρεβίλ, Πανεπιστήμιο, 18 Ιουλίου 2014. Πρώτο συνέδριο, με θέμα Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, η σκέψη του και οι δεσμοί του με την Αφρική.

V. Άλλες εκδηλώσεις: Ιανουάριος-Μάιος 2014

Αυστραλία (Σίδνεϊ, 15 Φεβρουαρίου και 5 Απριλίου 2014), Ελβετία (Γενεύη, 14 Μαΐου), Ελλάδα (Αθήνα, 17-23 Φεβρουαρίου, 13 Μαρτίου, 17 Μαΐου), Ιορδανία (Αμμάν, 17 Μαρτίου και Γιαρμούκ, 18 Μαρτίου), Καναδάς (Τορόντο, 3 Φεβρουαρίου, 1η Ιουνίου), Κροατία (Ζάγκρεμπ, Μάιος), Ουκρανία (Μαριούπολις, Μάιος), Σουηδία (Στοκχόλμη, 12 Φεβρουαρίου).

VI. Μεγάλες δραστηριότητες; 2014-2016

α. Διεθνές Βραβείο Νίκου Καζαντζάκη
Μετά την επιτυχία του διαγωνισμού για τα «γραπτά κείμενα», η ΔΕΦΝΚ προκηρύσσει, από τον Ιανουάριο 2014, το δεύτερο μέρος του διαγωνισμού για «πρωτότυπες καλλιτεχνικές δημιουργίες» (εικαστικές τέχνες: ζωγραφική, χαρακτική, φωτογραφία· μουσική: πρωτότυπο έργο ή διασκευή· παραστατικές τέχνες: θεατρική παράσταση, χορός, κινηματογραφική ταινία, ντοκιμαντέρ, σίριαλ). Το βραβείο θα απονεμηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβρριο του 2016.

β. Συνέδρια/στρογγυλές τράπεζες/ημερίδες μελέτης
Η ΔΕΦΝΚ θα διοργανώσει κατά τα τρία προσεχή έτη στις πέντε ηπείρους εικοσιτέσσερα συνέδρια/ στρογγυλές τράπεζες/ημερίδες μελέτης.

γ. Στα βήματα του Νίκου Καζαντζάκη
Ένας από τους καταστατικούς στόχους της ΔΕΦΝΚ είναι η επίσκεψη των πόλεων και χωρών της Ευρώπης, της Ασίας και της Αφρικής όπου έζησε ο Καζαντζάκης. Η ΔΕΦΝΚ προγραμματίζει 16 επισκέψεις.

δ. Η αλληλογραφία του Νίκου Καζαντζάκη
Ο συγγραφέας μας υπήρξε μεγάλος επιστολογράφος. Εκατοντάδες είναι οι επιστολές που αντάλλαξε με την οικογένειά του, τους φίλους του και διάφορους συγγραφείς και ανθρώπους των γραμμάτων. Η Ελένη Καζαντζάκη έχει δημοσιεύσει ήδη τα γράμματα στον Παντελή Πρεβελάκη, ενώ το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη έχει δημοσιεύσει και άλλα γράμματα, εντελώς πρόσφατα δε την αλληλογραφία του με την οικογένεια Αγγελάκη. Πέρυσι ο Peter Bien δημοσίευσε και εκείνος μεγάλο αριθμό επιστολών σε αγγλική μετάφραση (ένα σημαντικό έργο). Είναι αναγκαίο και επείγον να συγκροτηθεί διεθνής επιτροπή, η οποία να αναλάβει τη συγκέντρωση των επιστολών, την ταξινόμησή τους και τη δημοσίευσή τους με αξιόλογες εισαγωγές. Η ΔΕΦΝΚ θα παράσχει κάθε βοήθεια για την πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 47
Γενεύη, 12 Μαΐου 2014


ΣΤΙΣ 3, 4, 5 ΚΑΙ 7 ΜΑΪΟΥ 2014:
Η ΣΛΟΒΕΝΙΑ ΚΑΙ Η ΣΕΡΒΙΑ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ



1. Επισκέψεις στη Σλοβενία σε μέρη που έχουν σχέση με τον Νίκο Καζαντζάκη
Ένας από τους κυριότερους σκοπούς της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) είναι η επίσκεψη σε πόλεις και χώρες, που έχουν σχέση με τον μεγάλο Κρητικό.
Αρχίσαμε με την Σλοβενία στις 3 και 4 Μαΐου. Στις 28 Ιουνίου θα είμαστε στην Iταλόφωνη Ελβετία.

1.1. Bohinj (Δυτική Σλοβενία): 3 Μαΐου, Roganska Slatina (Ανατολική Σλοβενία): 4 Μαΐου
Ο Νίκος Καζαντζάκης, συνοδευόμενος από την Ελένη, διέμενε τον Ιούλιο του 1956 για λόγους υγείας στις υπέροχες βουνίσιες αυτές πόλεις. Σε επιστολές του αναφέρεται με θαυμασμό για την εκεί διαμονή του. Σε ανάμνηση αυτού του γεγονότος, η Ελληνική Πρεσβεία στην Σλοβενία τοποθέτησε προ ετών πλακέτες στα δύο ξενοδοχεία, όπου διέμενε το ζεύγος Καζαντζάκη. Τα επισκεφθήκαμε στις 3 και 4 Μαΐου και διαπιστώσαμε με λύπη ότι δεν υπάρχουν πλέον.
Ο Σλοβενο-ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος και η ΔΕΦΝΚ, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία, θα έρθουν σε επαφή με τις τοπικές αρχές για την τοποθέτηση αναμνηστικών πλακών σε δημόσιους χώρους αυτή τη φορά.

1.2. Koper, γενέτειρα του Καποδίστρια: 3 Μαΐου
Ως γνωστόν ο Νίκος Καζαντζάκης έγραψε ένα θεατρικό έργο το 1944 για τον πρώτο κυβερνήτη της Ελλάδος, το οποίο παίχτηκε στο Εθνικό Θέατρο στην Αθήνα το 1946.
Επισκεφθήκαμε την Αδριατική αυτή πόλη, που ονομάζεται επίσημα στα Ιταλικά «Καποδιστρία» και επισκεφθήκαμε το μουσείο στο προαύλιο του οποίου έχει τοποθετηθεί ανδριάντας του.
Το ερχόμενο έτος θα οργανώσουμε εκεί εκδήλωση με θέμα «Καποδίστριας και Καζαντζάκης».

2. Κranj, κοντά στη Λιουμπλιάνα, 5 Μαΐου, Δημόσια εκδήλωση για τον «Καπετάν Μιχάλη»
Ο Σλοβενο-ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος, το γυμνάσιο του Kranj, η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου της Λιουμπλιάνας και η ΔΕΦΝΚ συνδιοργάνωσαν, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας, για πρώτη φορά σ’ αυτή την πόλη μεγάλη εκδήλωση.
Την οργάνωση και παρουσίαση ανέλαβε η πρόεδρος του Σλοβενο-ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου.
Ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ παρουσίασε σε γενικές γραμμές το έργο και τη σκέψη του μεγάλου Κρητικού. Δώδεκα μαθητές του Γυμνασίου ενθουσιάστηκαν από την ανάγνωση του «Καπετάν Μιχάλη» και διάβασαν αντιπροσωπευτικά αποσπάσματα αυτού του βιβλίου. Aκολούθησαν τραγούδια και μουσική του Μάνου Χατζηδάκι από το ομώνυμο βιβλίο.
Πάνω από εξήντα άτομα παρευρέθηκαν σ’ αυτή την λογοτεχνική και μουσική βραδιά και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους. Μεταξύ αυτών και ο Πρέσβης της Ελλάδος, ο Διευθυντής του Γυμνασίου, υπεύθυνοι του Σλοβενο-ελληνικού Πολιτιστικού Συλλόγου, καθηγητές, μαθητές και γονείς αυτών.

3. Ίδρυση νέων τμημάτων της ΔΕΦΝΚ
Πολλοί θαυμαστές του Νίκου Καζαντζάκη, ιδιαίτερα καθηγητές, μεταφραστές, δημοσιογράφοι, συγγραφείς, φοιτητές, μαθητές και μέλη πολλών φορέων, αποφάσισαν την ίδρυση τμημάτων της ΔΕΦΝΚ στη Σλοβενία (Kranj, 5 Μαΐου) και Σερβία (Βελιγράδι, 7 Μαΐου).
Οι κύριοι σκοποί των τμημάτων είναι οι εξής:
- Μεταφράσεις από τα ελληνικά κυρίως των ταξιδιωτικών έργων και της «Αναφοράς στον Γκρέκο».
- Οργάνωση λογοτεχνικών συναντήσεων με παρουσίαση και μελέτη βιβλίων του Νίκου Καζαντζάκη.
- Εκδηλώσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια (διαλέξεις, προβολή οπτικοακουστικού υλικού και ντοκυμαντέρ).

Αυτές οι δραστηριότητες και άλλες, που συνδιοργανώνει η ΔΕΦΝΚ με πολλούς φορείς στις πέντε ηπείρους, αποδεικνύουν, για μια ακόμη φορά, ότι το έργο του συγγραφέα μας και ποιητή εξακολουθεί να προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα στους νέους, όταν παρουσιάζεται με σοβαρό και πρωτότυπο τρόπο.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 48
Γενεύη, 15 Απριλίου 2015

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«Ο Καζαντζάκης και η Λατινική Αμερική»


Buenos Aires, Αργεντινή, Εθνική Βιβλιοθήκη
7 και 8 Μαΐου 2015
Συνδιοργανωτές:
Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ)
και Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Νόστος», Αργεντινή
Υπό την αιγίδα
της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Αργεντινή και
της Εταιρείας Λογοτεχνών της Αργεντικής

Θέλω να δω και γω τη Νότια Αμερική και δε θ’ αφήσω το θάνατο
να με πάρει πριν εκπληρώσω αυτό το χρέος.

Νίκος Καζαντζάκης, 1936



Βιέννη, 1956. Ο Νικος Καζαντζακης με τον αργεντινό συγγραφέα Αλφρέντο Βαρέλα (αριστερά)
και με τον κολομβιανό ποιητή Χόρχε Θαλαμέα (δεξιά)


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Χαιρετισμοί της Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αργεντινή, Δρ. Ελένης Λειβαδίτου, του Προέδρου της ΔΕΦΝΚ και Πρεσβευτή Ελληνισμού, Γιώργου Στασινάκη, και της Προέδρου του «Νόστος» και υπεύθυνης του Αργεντινού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, Δρ. Χριστίνας Τσαρδίκου.

• Δρ. Miguel Castillo Didier, Διευθυντής του Κέντρου Αρχαίων, Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών «Φώτιος Μαλλέρος», Πανεπιστήμιο Χιλής: «Ο κόσμος της Οδύσσειας του Καζαντζάκη».

• Δρ. Hugo Bauza, Καθηγητής, Πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αργεντινής, ερευνητής στο Κόνισετ και καθηγητής Πανεπιστημίου UBA: «Ο Καζαντζάκης σήμερα».

• Δρ. Alberto Rubio, «Νόστος»: «Το Συμπόσιο του Καζαντζάκη. Τα μηνύματα μιας κρυφής μαρτυρίας».

• Δρ. Antonio Las Heras, Ενώση Λογοτεχνών Αργεντινής: «Ο Καζαντζάκης και ο λατινοαμερικάνος αναγνώστης του».

• κ. Ηλίας Ηλιάδης, Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στην Κολομβία: «Ο κολομβιανός ποιητής Χόρχε Θαλαμέα και ο Νίκος Καζαντζάκης. Μια ανεξίτηλη φιλία».

Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

• Δρ. Raul Lavalle, Καθολικό Πανεπιστήμιo Αργεντινής: «Μερικές σκέψεις για τον Χριστόφορο Κολόμβο του Καζαντζάκη».

• κα. Patricia Llamas, Πανεπιστήμιο USAL, Αργεντινή: «Ο Καζαντζάκης και το επαναστατικό πνεύμα της Λατινικής Αμερικής».

• κα Ζuli Ζarpas, Ηθοποιός, Αργεντινή: θα ερμηνεύσει αποσπάσματα έργων του Νίκου Καζαντζάκη στην ελληνική και ισπανική γλώσσα.

• κα. Suzana Mora, Αφηγήτρια, Αργεντινή: «Η τελευταία συνέντευξη του Καζαντζάκη».

• κα Cristina Quiroga, Καθηγήτρια, ιστορικός, ερευνητής και θεατρολόγος, Αργεντινή: «Θέατρο και χορός στο ποιητικό πλέγμα του Ζορμπά».

• Στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Η ιδέα της ουτοπίας στον Καζαντζάκη και στον Τσε Γκεβάρα». Με τη συμμετοχή της κας Marta Dios Sanz, (Μεταφράστρια, Ελλάδα) και του κ. Carlos Calica Ferrer, (Προσωπικός φίλος του Τσε Γκεβάρα, Αργεντινή).

Την Κυριακή 10 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο σπίτι του Τσε Γκεβάρα στην πόλη Αλτα Γράτσια, Κόρδοβα, και θα διαβαστούν αποσπάσματα από έργα του Νίκου Καζαντζάκη.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 49
Γενεύη, 20 Απριλίου 2015

ΣΥΝΕΔΡΙΟ
«Νίκος Καζαντζάκης: Σκέψη, Φιλοσοφία, Φιλολογία, Επιδράσεις»


Μεξικό, Universidad Panamericana
29 Απρίλιου 2015
Συνδιοργανωτές:
Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ)
και Universidad Panamericana
Υπό την αιγίδα
της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Μεξικό

Πολύ θα χαρώ αν πάρω το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας, γιατί θα μπορέσω να κάμω τα ταξίδια που θέλω: Μεξικό, Νότια Αμερική, Ινδία.
Νίκος Καζαντζάκης, 1954


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


Χαιρετισμός του Πρέσβη της Ελλάδος στο Μεξικό και του Mauro Rivera, προέδρου του Μεξικάνικου Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.

Σκέψη
• Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ: «Η επικαιρότητα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη».

Φιλοσοφία
• Sara García Peláez, καθηγήτρια κλασικής φιλολογίας, Universidad Panamericana, UNAM: «Τα πρώιμα έργα του Καζαντζάκη».
• Anna Domínguez, καθηγήτρια, ειδική της φιλοσοφίας της γαστρονομίας: «Γαστρονομία της πείνας».
• Mauro Rivera, υποψήφιος διδακτορικού στην φιλοσοφία της θρησκείας, UCM: «Η φιλοσοφία της θρησκείας του Καζαντζάκη».

Φιλολογία
• Alejandro Aguilar, καθηγητής ελληνικής γλώσσας: «Γλωσσική ανάλυση του έργου του Καζαντζάκη».
• Labrini Kolioussi, καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας, UNAM, και Leonardo Herrera, ηθοποιός: «Αδερφοφάδες».

Επιδράσεις
• Larisa Guzmán, καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας, UNAM: «Ο Καζαντζάκης και η επιρροή του στη Λατινική Αμερική».
• Goto Shoki, καθηγητής ιαπωνικής γλώσσας, UNAM: «Ο Καζαντζάκης και οι ανατολικές επιδράσεις του».
• Hatem Saleh, καθηγητής αραβικής γλώσσας, UNAM: «Ο Καζαντζάκης και η επίδραση από τη Μέση Ανατολή».



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 50
Γενεύη, 21 Απριλίου 2015

HMEΡΙΔΑ
«Γνωριμία με το Νίκο Καζαντζάκη»


Κόστα Ρίκα, Σαν Χοσέ, Πανεπιστήμιο
4 Μαΐου 2015
Συνδιοργανωτές:
Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ)
Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα
Οργάνωση Ελλήνων της Κόστα Ρίκα


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ


• Teodora Tsijli, καθηγήτρια πανεπιστημίου: «Η ζωή».
• Jorge Brenes, καθηγητής πανεπιστημίου: «Το έργο».
• Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ: «Η σκέψη».



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 51
Γενεύη, 16 Ιουνίου 2015


ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ 97 ΧΡΟΝΙΑ
ΤΟ ΛΟΥΓΚΑΝΟ (ΕΛΒΕΤΙΑ) ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ


Το 1918, μετά την αποτυχία της εκμετάλλευσης, μαζί με τον περίφημο Ζορμπά, του λιγνιτωρυχείου στην Πραστοβά (Μεσσηνιακή Μάνη), ο Νίκος Καζαντζάκης φτάνει στην Ελβετία. Θα επισκεφτεί, συντροφιά με τη φιλόσοφο Έλλη Λαμπρίδη, πολλές πόλεις και χωριά της γερμανόφωνης και ιταλόφωνης περιοχής.

Στις 11 Μαρτίου 1918, φτάνουν στην Γκάντρια, μικρό γραφικό χωριό κοντά στο Λουγκάνο.

Ο Καζαντζάκης γράφει στο σημειωματάριό του:

Εξαίσια μέρα... φτάσαμε στο Hôtel Seehof στην Gandria, η καρδιά μας σκίρτησε. είπαμε εδώ θα γίνουμε ευτυχείς.

Θα μείνουν εκεί δέκα ημέρες.

Ύστερα από 97 χρόνια, σε ανάμνηση αυτής της διαμονής, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), η Ελληνική Κοινότητα του καντονίου του Τιτσίνο και το Επίτιμο Ελληνικό Προξενείο του Λουγκάνο εντοίχισαν, στις 14 Ιουνίου 2015 στην πρόσοψη αυτού του ξενοδοχείου, κεραμική πλάκα με τα ελληνικά χρώματα, έργο του καλλιτέχνη Luigi Costa.



Συμμετείχαν στην εκδήλωση πολλοί Έλληνες και φιλέλληνες, ελβετοί και γάλλοι.

Απηύθυναν χαιρετισμό:

- Ο κ. Χαράλαμπος Μάνεσης, Πρέσβης της Ελλάδος στη Βέρνη

- Η κα Giovanna Mazzoni, Αντιδήμαρχος του Λουγκάνο, αρμόδια για τον Πολιτισμό

- Ο κ. Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ, Πρεσβευτής Ελληνισμού

- Ο κ. Αλέξανδρος Παπαδάτος, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στο Λουγκάνο

- Ο καθηγητής Benedito Gemelli, υπεύθυνος στο Τιτσίνο του Συλλόγου Κλασικής Παιδείας

- Ο κ. Roberto Genazzini, συγγραφέας (έγραψε για τον Καζαντζάκη σε ανάμνηση της διαμονής του στην Γκάντρια ένα ποίημα στην τοπική διάλεκτο και το διάβασε στην εκδήλωση).

Υπενθυμίζουμε ότι ο Νίκος και η Ελένη Καζαντζάκη διέμειναν το 1955 σε αναρρωτήριο στο Καντεμάριο (κοντά στο Λουγκάνο), όπου εντοιχίστηκε αναμνηστική πλάκα στις 28 Ιουνίου 2014.

Το Τιτσίνο εγκαινιάζει έτσι στενούς δεσμούς με το μεγάλο Κρητικό. Θα συνεχίσει να τον τιμά με τη διοργάνωση, το 2017, σημαντικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο του εορτασμού της 60ής επετείου από το θάνατό του.

Τέλος, σημειώνουμε ότι στις 27 Νοεμβρίου 2015, η Ελληνική Πρεσβεία στη Βέρνη και η ΔΕΦΝΚ θα εντοιχίσουν αναμνηστική πλάκα στη Ζυρίχη, στην πρόσοψη του κτιρίου που στέγαζε το 1918 το Προξενείο της Ελλάδος και όπου διέμεινε επανειλημμένα ο Νίκος Καζαντζάκης.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 52
Μυρτιά, 19 Αυγούστου 2015


ΑΠΕΒΙΩΣΕ Η ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ ΠΡΙΦΤΗ, ΚΡΗΤΙΚΙΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ


Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) πληροφορήθηκαν με βαθιά τους θλίψη το θάνατο της Κλεοπάτρας Πρίφτη, στις 13 Αυγούστου 2015, ύστερα από μακρόχρονη ασθένεια. Σύμφωνα με την τελευταία της επιθυμία, αποτεφρώθηκε και η τέφρα της διασκορπίστηκε στο Κρητικό Πέλαγος στις 4 Σεπτεμβρίου 2015. Γεννήθηκε το 1925 στη Νέα Υόρκη από Κρήτες γονείς. Έζησε από το 1929 έως το 1945 στα Χανιά και στη συνέχεια στην Αθήνα. Ακολούθησε σπουδές στα νομικά, τη μουσική, το τραγούδι και το θέατρο. Αφιέρωσε τη ζωή της στη συγγραφή πολυάριθμων έργων για την Κρήτη, για την ελληνική ιστορία, για το θέατρο και προπάντων για τον Νίκο Καζαντζάκη. Στις 30 Μαΐου 1956, σε μια επιστολή του από την Αντίμπ, γράφει ο Καζαντζάκης (τον είχε γνωρίσει προσωπικά στην Αθήνα το 1945): «Με μεγάλη συγκίνηση, με μεγάλη χαρά διάβασα το θερμό γράμμα Σας. Χαίρουμαι που υπάρχουν τέτοιες ψυχές –μεγάλη αμοιβή για όποιον φωνάζει μέσα στην ερημία». Έδωσε δεκάδες διαλέξεις για το μεγάλο Κρητικό, στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέχρι και τη μακρινή Ισλανδία. Υπήρξε δωρήτρια του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη και γραμματέας του διοικητικού του συμβουλίου. Χρημάτισε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Τόσο το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, όσο και η ΔΕΦΝΚ την ανακήρυξαν επίτιμο μέλος τους. Απευθύνουμε στους συγγενείς της τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια. Ανακοινώνουμε επίσης ότι θα της αποτίσουμε φόρο τιμής στην Αθήνα, στις 11 Οκτωβρίου 2015.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 53
Γενεύη, 2 Οκτωβρίου 2015


ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΜΙΑ ΕΠΙΦΑΝΗΣ ΒΡΑΖΙΛΙΑΝΗ ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΗ


Στις 22 Σεπτεμβρίου έφυγε από τη ζωή στο Σάο Πάολο, σε ηλικία 91 ετών, η Isis Borges Belchior de Fonseca. Καθηγήτρια Αρχαίας και Νέας Ελληνικής γλώσσας, λογοτέχνης, ιδρύτρια της Έδρας Νέο-Ελληνικής Γλώσσας. Για πολλά χρόνια είχε διδάξει τα ελληνικά γράμματα στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, διαμορφώνοντας έτσι μια ολόκληρη γενιά φοιτητών μέσα από τη μελέτη και τη γνώση του ελληνικού πολιτισμού.
Έχει μεταφράσει στα πορτογαλικά πολλά βιβλία του Καζαντζάκη. Ίδρυσε και διηύθυνε για μεγάλο διάστημα το Βραζιλιανό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).
Το 2015 η Ελληνική Πολιτεία της απένειμε τον τίτλο «Πρεσβευτή Ελληνισμού».
Είναι η τρίτη απώλεια για την Εταιρεία μας τούτη τη χρονιά μιας χαρισματικής προσωπικότητας, μετά το θάνατο του μεγάλου Ελβετού ζωγράφου και χαράκτη Hans Erni, στον οποίο οφείλουμε το σχέδιο του εξωφύλλου του περιοδικού της ΔΕΦΝΚ Le Regard crétois/Η Κρητική ματιά και της συγγραφέως και Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος Κλεοπάτρας Πρίφτη.
Θα τους θυμόμαστε πάντα με αγάπη και συγκίνηση.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 54
Γενεύη, 16 Δεκεμβρίου 2015


Η ΕΛΒΕΤΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΞΑΝΑ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ


Μετά την αποτυχία, το 1918, της εκμετάλλευσης, μαζί με τον Γιώργη Ζορμπά, του λιγνιτωρυχείου στην Πραστοβά (Μεσσηνιακή Μάνη), ο Νίκος Καζαντζάκης φτάνει στη Ζυρίχη. Θα τον φιλοξενήσει ο παιδικός του φίλος Γιάννης Σταυριδάκης που ήταν τότε Πρόξενος της Ελλάδος.
Στις 27 Νοεμβρίου 2015, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και η Ελληνική Κοινότητα της Ζυρίχης εντοίχισαν στην πρόσοψη του κτιρίου όπου στεγαζόταν τότε το Ελληνικό Προξενείο αναμνηστική πλάκα για την εκεί διαμονή του μεγάλου Κρητικού. Παρευρέθηκαν: ο δραστήριος Πρέσβης της Ελλάδος στη Βέρνη Χάρης Μάνεσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Ιζόλδη Καμμένου μαζί με μέλη της Κοινότητας, ο Πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ Γεώργιος Στασινάκης, η Πρόεδρος του Ελβετικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Rozmi Pahlish, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Νίκος Μαθιουδάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Ζυρίχης, ο επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στη Ζυρίχη, εκκπρόσωπος του Δήμου Ζυρίχης και πολλοί Ελβετοί και Έλληνες πολίτες.
Υπενθυμίζουμε ότι, με την αποτελεσματική στήριξη του Έλληνα Πρέσβη, η ΔΕΦΝΚ εντοίχισε στο Τιτσίνο (ιταλόφωνη περιοχή της Ελβετίας) αναμνηστικές πλάκες, πρώτα στο Καντεμάριο, στις 24 Ιουνίου 2014, στο εκεί θεραπευτήριο όπου είχε διαμείνει ο Καζαντζάκης το 1955 και κατόπιν στην Γκάντρια, στις 14 Ιουνίου 2015, στο ξενοδοχείο όπου είχε διαμείνει το 1918. Η Ελβετία δεν ξεχνάει ποτέ το συγγραφέα μας.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 55
Γενεύη, 25 Ιανουαρίου 2016


Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ, www.amis-kazantzaki.blogspot.gr,
βλ. συνημμένη παρουσίαση) σας προσκαλεί σε συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί

Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, ώρα 13.00
Στο αίθριο Polis Art Café
Στοά του βιβλίου – Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο.


Αφορά στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΔΕΦΝΚ, σε συνεργασία με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, το 2017 για την επέτειο των 60 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου Κρητικού.

Θα περιλαμβάνει τρεις παρεμβάσεις:

1. Ο Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ και Πρεσβευτής Ελληνισμού θα ανακοινώσει τον κατάλογο των συνεδρίων/ημερίδων που θα λάβουν χώρα σε 21 πόλεις στις πέντε ηπείρους, παρουσιάζοντας και τη σχετική αναμνηστική αφίσα.

2. Ο Νίκος Μαθιουδάκης, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, θα ανακοινώσει τη διοργάνωση 2 συνεδρίων στην Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης, καθώς και 23 ημερίδων σε όλες της περιφέρειες της χώρας.

3. Η Αθηνά Βουγιούκα, Γραμματέας της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, θα σας παρουσιάσει το τεύχος 42/Δεκέμβριος 2015 της ετήσιας επιθεώρησης «Le Regard crétois», το οποίο περιέχει ανέκδοτα κείμενα του Καζαντζάκη, πρωτότυπες μελέτες για το έργο του, καθώς και τις νέες εκδόσεις (μεταφράσεις του έργου του και δημοσίευση ανέκδοτων έργων).

Θα επακολουθήσει συζήτηση.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης θα σας παραδοθεί φάκελος που θα περιέχει όλα τα παραπάνω έγγραφα και στοιχεία.

Η παρουσία σας θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Σας παρακαλούμε να επιβεβαιώσετε την παρουσία σας, επικοινωνώντας με τον Νίκο Μαθιουδάκη, e-mail: nikosmathious@gmail.com κινητό: 6945936887.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 57
Γενεύη, 24 Μαρτίου 2016


2017: «ΕΤΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Με την ευκαιρία συμπλήρωσης το ερχόμενο έτος 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με επιστολή του στις 30 Δεκεμβρίου 2015 ζήτησε από τον Υπουργό Πολιτισμού να ανακηρυχθεί το 2017 ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη». Η πρωτοβουλία αυτή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη και συνεργασία των Εκδόσεων Καζαντζάκη και του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

Ο Υπουργός δέχθηκε την πρόταση αυτή και αποφάσισε στις 18 Μαρτίου 2016 να κηρύξει το 2017 ως «Έτος Νίκου Καζαντζάκη» και να θέσει υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού όλες τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του αφιερωματικού αυτού έτους.

Οι τρεις φορείς, που ασχολούμαστε με το έργο του οικουμενικού διανοητή και τη διάδοσή του παγκοσμίως, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στον Υπουργό για την απόφασή του και σημειώνουμε πως για πρώτη φορά η Ελληνική Πολιτεία τιμά τον Νίκο Καζαντζάκη.

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, οι Εκδόσεις Καζαντζάκη και το Μουσείο Καζαντζάκη –σε συνεργασία με περιφέρειες, δήμους, τοπικούς πολιτιστικούς, εκπαιδευτικούς και λογοτεχνικούς συλλόγους– πρόκειται να συνδιοργανώσουν ένα συνέδριο στην Αθήνα, στις 20-21 Οκτωβρίου 2017, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Πολιτική» (το οποίο έχει ήδη τεθεί υπό την Αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας) και ένα συνέδριο στο Ηράκλειο Κρήτης, στις 13-14 Οκτωβρίου 2017, με θέμα «Η θέση του Νίκου Καζαντζάκη στην εκπαίδευση», καθώς και τριάντα μία ημερίδες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ έχουν προγραμματιστεί τριάντα πέντε συνέδρια και ημερίδες στις πέντε ηπείρους με πλούσια θεματολογία.



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 58
Γενεύη, 28 Απριλίου 2016


Η ΔΕΦΝΚ συνεχίζει τις δραστηριότητές της για την προβολή και προώθηση του έργου του Καζαντζάκη στην Αφρική, στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα. Οι εκδηλώσεις διοργανώνονται με τη συνδρομή των Πρεσβειών της Ελλέδος, των Γαλλικών Ινστιτούτων και των ελληνικών και φιλελληνικών συλλόγων.


Η ΑΛΓΕΡΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ


Στις 19 Απριλίου 2016, στο Γαλλικό Ινστιτούτο του Αλγερίου, χάρη στην εξαιρετική προετοιμασία από την Πρέσβη της Ελλάδος κυρία Ιφιγένεια Κοντολέοντος και τους συνεργάτες της, ένα καλλιεργημένο κοινό αποτελούμενο από γαλλόφωνους Πρέσβεις (της Ελβετίας, του Ισημερινού, του Καναδά, της Κολομβίας, της Κροατίας, της Χιλής) και αλγερινούς διανοούμενους (συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους, φοιτητές) παρέστη στη διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα «Το έργο, η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη και οι δεσμοί του με την Γαλλία και με τον αραβικό κόσμο.» Κατά τη διάρκεια της διάλεξης προβαλλόταν φωτογραφικό υλικό που μας είχε αποσταλεί από το Μουσείο Καζαντζάκη.
Ανακάλυψαν έτσι οι παριστάμενοι έναν άλλο Καζαντζάκη, ένα συγγραφέα κοσμοπολίτη, πάντα επίκαιρο.
Η συζήτηση που ακολούθησε έδωσε τη δυνατότητα να εξεταστούν σε βάθος πολλές όψεις του απέραντου έργου του: η πνευματικότητα, η λογοτεχνική δημιουργία, η πολιτική, οι σχέσεις του Καζαντζάκη με το αραβικό και μη αραβικό Ισλάμ και το σουφισμό, η Κρήτη, ο μεσογειακός κόσμος… Ήταν η πρώτη φορά που η συμμετοχή του κοινού σε εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ είχε τόσο έντονο και ουσιαστικό χαρακτήρα. Αυτό δείχνει, εκτός των άλλων, και το διαρκώς αυξανόμενο ενδιαφέρον παγκοσμίως για το έργο του μεγάλου Κρητικού.
Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για την υποδοχή που του επιφύλαξε το Γαλλικό Ινστιτούτο, ο Γιώργος Στασινάκης του πρόσφερε 6 μυθιστορήματα και ένα ταξιδιωτικό του Καζαντζάκη.
Μετά την επιτυχία αυτής της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να διοργανώσουν το 2017 (60 χρόνια από το θάνατο του Καζαντζάκη) διεθνές συνέδριο στο Αλγέρι, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Μεσόγειος».
Σημειώνουμε, τέλος, ότι ο αλγερινός τύπος αναφέρθηκε στην εκδήλωση με θετικά σχόλια.


ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


• Δημοκρατία της Τσεχίας, Πράγα, 9 Απριλίου, στη Λέσχη των Φιλελλήνων: «Παρουσίαση του έργου του Καζαντζάκη».
• Ουγγαρία, Βουδαπέστη, 11 Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο: «Ο Καζαντζάκης και η ποίηση».
• Φινλανδία, Ελσίνκι, 19 Απριλίου, προβολή βίντεο του Μουσείου Καζαντζάκη και διάλεξη με θέμα «Η σκέψη του Καζαντζάκη».
• Σκόπια, 16 Μαΐου, επίσκεψη στον τάφο του θρυλικού Ζορμπά και διάλεξη για το έργο του Καζαντζάκη στους γαλλόφωνους Πρέσβεις.
• Μεγάλη Βρετανία, Λονδίνο, 25 Μαΐου, Ελληνικό Λύκειο, «Γνωριμία με το έργο του Καζαντζάκη».
• Ελλάδα:
- Θεσσαλονίκη, 11-15 Μαΐου: συμμετοχή της ΔΕΦΝΚ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. Στις 15 Μαΐου διάλεξη με θέμα «Νίκος Καζαντζάκης, ο πρόσφυγας της ελληνικής λογοτεχνίας».
- Τρίπολη, 17 Μαΐου, Πανεπιστήμιο, διάλεξη: «Η ελληνικότητα του Καζαντζάκη».
- Αθήνα, 19 Μαΐου, Διπλωματική Ακαδημία, Υπουργείο Εξωτερικών, «Η ΔΕΦΝΚ πολιτιστικός φορέας στις πέντε ηπείρους».
- Ηράκλειο Κρήτης, 20 Μαΐου, στο Ροταριανό Όμιλο, «Η ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη».
- Χανιά, 21 Μαΐου, Κατάστημα κράτησης, προβολή της ταινίας «Ζορμπάς» και συζήτηση. Στις 17 Φεβρουαρίου 2016 η ΔΕΦΝΚ διοργάνωσε με επιτυχία στο ίδιο κατάστημα διάλεξη.