ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ-ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


Ο κ. Σήφης Μιχελογιάνννης, τέως βουλευτής, εκπρόσωπος της Εταιρείας στα Χανιά, ανακηρύχθηκε στο Παρίσι στις 4 Δεκεμβρίου 2007 «Επίτιμο μέλος» της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Δυτικοευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου «Νίκος Καζαντζάκης» (Κρήτη) ανακήρυξε, στις 29 Αυγούστου 2007, τον κ. Γεώργιο Στασινάκη «Επίτιμο δημότη». Ο ίδιος ανακηρύχθηκε στις 6 Μαρτίου 2008 από τη Νομαρχεία Αθηνών «Πρεσβευτής Ελληνισμού».
Ο κ. Benjamin Hendrickx, Καθηγητής του Τμήματος Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Αφρο-Ελληνικών Σπουδών και της Διεθνούς Eταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη στη Νότιο Αφρική, έλαβε στις 26 Μαΐου 2008 από τον κ. Κάρολο Παπούλια, Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Ταξιάρχη του Τάγματος Τιμής.
Ο κ. Γεώργιος Αεράκης, διεθνής υπάλληλος και μέλος του Τμήματος Λουξεμβούργου της Εταιρείας, εξελέγη στις 6 Αυγούστου 2008 στο Ρέθυμνο "Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών".
Στις 13 Μαρτίου 2009, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη έλαβε Βραβείο Αριστείας και Τιμητική Διάκριση από την Ειδική Υπηρεσία του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Ψηφιακή Σύγκλιση".
Στις 3 Μαρτίου 2010, η Margarita Larriera, Διευθύντρια του Ιδρύματος Τσάκος στο Μοντεβιδέο και πρόεδρος του Τμήματος Ουρουγουάης της Εταιρίας, ανακηρύχτηκε από τη Νομαρχεία Αθηνών ‘Πρεσβευτής Ελληνισμού’.

Τα θερμά μας συγχαρητήρια.


ΕΝΔΕΚΑΤΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

Σάββατο, 13 Δεκεμβρίου 2008
Ηράκλειο, αίθουσα Ανδρόγεω

ΕΚΛΟΓΗ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ

Κατόπιν προτάσεως των Περιφερειακών Συμβουλίων

1.Κύριος Παναγιώτης ΑΝΑΠΛΙΩΤΗΣ, μηχανικός εμπορικού ναυτικού, Καλαμάτα, Ελλάδα
2.Κυρία Monique ARBOUR, λογίστρια, Γκράνμπυ, Καναδάς
3.Κύριος Μιχαήλ ΑΡΣΛΑΝΙΔΗΣ, ηλεκτρολόγος μηχανολόγος, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος
4.Κύριος Αντώνιος ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ, τέως διεθνής υπάλληλος, Σαντιάγο, Χιλή
5.Κυρία Svetlana BERIKASHVILI, επίκουρη καθηγήτρια πανεπιστημίου, Τιφλίδα, Γεωργία
6.Κυρία Ρούλα ΚΟΚΟΛΗ, νομικός, Άμστερνταμ, Κάτω Χώρες
7.Κύριος Ρούσσος ΚΥΠΡΙΩΤΑΚΗΣ, Δήμαρχος, Δήμος «Ν. Καζαντζάκης», Πεζά, Κρήτη, Ελλάδα
8.Κυρία Margarita LARRIERA, διευθύντρια πολιτιστικού κέντρου, Μοντεβίδεο, Ουρουγουάη
9.Κύριος Andriy SAVENKO, καθηγητής πανεπιστημίου, Κίεβο, Ουκρανία
10. Κύριος Γιώργος ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ, συγγραφέας, επίτιμος λυκειάρχης, Σπέτσες, Ελλάδα
11. Κύριος Στέφανος ΤΑΜΒΑΚΗΣ, επιχειρηματίας, Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος
12. Κυρία Ellen WEIJERS-ΓΙΓΟΥΡΤΑΚΗ, καλλιτέχνις φωτογράφος, Ηράκλειο, Κρήτη, Ελλάδα
13. Κυρία Anne-Lise FRITSCH, ηθοποιός, Γενεύη, Ελβετία
14. Κύριος Γεώργιος ΦΩΤΕΙΝΟΣ, έμπορος, Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος.


• Πεζά (Κρήτη), 14 Δεκεμβρίου 2008


Η Εταιρεία τιμά την κυρία Ellen Weijers-Γιγουρτάκη, καλλιτέχνιδα φωτογράφο και τον κύριο Ρούσσο Κυπριωτάκη, Δήμαρχο Δήμου Νίκου Καζαντζάκη, για την ουσιαστική προσφορά τους στο έργο της

Γενεύη, 9 Ιανουαρίου 2009


Η Εταιρεία τιμά την κυρία Anne-Lise Fritsch, ηθοποιό,
για την ουσιαστική προσφορά της στο έργο της

Δήμος Ακρωτηρίου, 26 Φεβρουαρίου. Εκδήλωση προς τιμή του Walter Lassaly, διευθυντή φωτογραφίας της κινηματογραφικής ταινίας "Zorba The Greek". Συνδιοργανωτές: Δήμος Ακρωτηρίου και ΔΕΦΝΚ





Ο ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
Του ΣΗΦΗ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗ

Εκπρόσωπος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη νομού Χανίων

Έπρεπε να φθάσομε στην εποχή της Αναγέννησης για να μπορέσει ο άνθρωπος να θαυμάσει ένα τοπίο με τα μάτια του αλλά και με την ίδια την ψυχή του. Τότε μόνο καταλάβαμε ότι πραγματικά ο ζωγράφος μπορεί να αναμετρηθεί με τον ρήτορα στην ανάπλαση και την περιγραφή μιας εικόνας, στην αφήγηση μιας ιστορίας.
Στην σημερινή εποχή γνωρίζομε πολύ καλά ότι η πλαστικότητα και η ευαισθησία μιας ασπρόμαυρης ή και μιας έγχρωμης φωτογραφίας είναι απαραίτητη για την επιτυχημένη σκηνοθεσία ενός κινηματογραφικού έργου. Είναι απαραίτητη για την ανάγνωση και την κατανόηση των σκέψεων ενός συγγραφέα.
Ας πάμε κατ’ευθείαν στο θέμα μας και ας δούμε τους δεσμούς του βραβευμένου με Oscar φωτογραφίας Walter Lassaly με το Ακρωτήρι, τον Ζορμπά και τον ίδιο τον Καζαντζάκη.
Όπως ανέλυσα και στην εκδήλωση-αφιέρωμα για τον Lassaly ο φωτογράφος μας είναι ένας παγκόσμιος πολίτης και ένας Οδυσσέας , όπως και ο Καζαντζάκης. Με τον Οδυσσέα συνδέονται όλοι οι Έλληνες πάνω από όλους τους άλλους μύθους αλλά και τις ιστορίες του ελληνισμού. Όλοι οι Έλληνες είναι μετανάστες και ταξιδευτές. Όλοι τα καταφέρνουν όπως ο Οδυσσέας. Έτσι έχουν επιβιώσει και έτσι έχει επιβιώσει και ο Lassaly, όπως οι πολυμήχανοι Έλληνες. Και νάτον ερημίτη στο Ακρωτήρι. Αυτόν που έχει πολωνικές ρίζες, που έχει γεννηθεί στη Γερμανία και που έχει ζήσει κυρίως στην Αγγλία.
Πάνω από όλα όμως ο Walter Lassaly συνδέεται με την Ελλάδα μέσω του ίδιου του «Ζορμπά», μέσω του ίδιου του Καζαντζάκη. Ο Καζαντζάκης μεταμόρφωσε, μετουσίωσε τον πραγματικό, τον χαροκόπο Γιώργη Ζορμπά στο αθάνατο πρόσωπο της παγκόσμιας λογοτεχνίας τον Αλέξη Ζορμπά. Πρόσθεσε στο πρόσωπο και τον χαρακτήρα του Ζορμπά το νιτσεικό στοιχείο της ανατροπής των καθιερωμένων αξιών. Πρόσθεσε όμως επίσης τον θρίαμβο της λατρείας των πρωταρχικών στοιχείων της ζωής, όπως την λατρεία της ίδιας της απλής ζωής, την λατρεία των βουνών, του ανέμου, της θάλασσας και των λουλουδιών, πράγμα που μόνο ένας μεγάλος συγγραφέας θα μπορούσε να κάμει. Αξίζει να διαβάσομε τις σχετικές αναλύσεις μιας σπουδαίας κυρίας της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη της Αθηνάς Βουγιούκα για όλα αυτά. Μέσω του νιτσεικού στοιχείου της ανατροπής των καθιερωμένων αξιών ο Lassaly αντί να βρίσκεται στη βόρεια ή τη δυτική Ευρώπη και να απολαμβάνει και τιμές και παροχές βρίσκεται στα βράχια του Ακρωτηρίου.
Εκεί στο Ακρωτήρι όπως και ο Ζορμπάς ο πρωταγωνιστής του Καζαντζάκη και του Κακογιάννη και ο Walter ο φίλος μας λατρεύει και απολαμβάνει αυτή την αγάπη και αυτή τη λατρεία για τα βράχια, τον άνεμο, τη θάλασσα και τα λουλούδια του Ακρωτηρίου.
Η συνεργασία του Lassaly με τον Κακογιάννη στα έργα Το κορίτσι με τα μαύρα, Το τελευταίο ψέμα, Ηλέκτρα, Ζορμπάς ο Έλληνας και η πλαστικότητα και η ευαισθησία των ασπρόμαυρων φωτογραφιών του μας βοηθάει να κατανοήσουμε την προσφορά και την αξία του φωτογράφου γενικότερα. Καλό είναι και χρήσιμο αλλά και αισθητικά απαραίτητο να αναγνωρίζομε και τα έργα των ζωγράφων αλλά και των φωτογράφων.
Ο ιδρυτής και εκπρόσωπος του υπερρεαλισμού στην Ελλάδα ο ποιητής Ανδρέας Εμπειρίκος, μανιώδης φωτογράφος και ο ίδιος μας μίλησε για τη μεγάλη αξία της φωτογραφίας που αναδημιουργεί και αναπλάσει την πραγματικότητα με τα μάτια της ψυχής του φωτογράφου.
Η φωτογραφία μας βοηθά στην εμπέδωση της ειρήνης αναδεικνύοντας την φρίκη του πολέμου. Η κλασική τώρα πια φωτογραφία από την σφαγή στο Μάι Λάι του Βιετνάμ μας βοήθησε σε αυτή την κατανόηση. Η τέχνη επηρέασε στο σταμάτημα του πολέμου. Ανάδειξε την φρίκη του πολέμου αλλά και την αξία και την ομορφιά της ειρήνης.
Η φωτογραφία μας βοηθά στο να αναπτύξομε την αγάπη για το περιβάλλον. Αναδεικνύει την ομορφιά και τη ζωοδότρα δύναμη της φύσης αλλά και την απαίσια εικόνα της καταστροφής της. Έτσι καταλαβαίνομε καλύτερα τί κινδυνεύουμε να χάσουμε. Έτσι αγωνιζόμαστε περισσότερο και καλύτερα για την προστασία του περιβάλλοντος. Η αξία της εικόνας και η υπεροχή της από τις λέξεις.
Ο Walter ο φίλος μας ο φωτογράφος συνδέεται με την ποιότητα του ελληνισμού, με την πλούσια ελληνική γλώσσα, με τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Θεοδωράκη, τον Ανδρέα Εμπειρίκο, με τον ίδιο τον μεγάλο συγγραφέα Νίκο Καζαντζάκη.
Αυτόν που έγραψε στην ελληνική γλώσσα, τη γλώσσα ενός ανάδελφου έθνους και κατάφερε να διαβάζεται στα πέρατα της γης. Ποτέ πριν τον Καζαντζάκη δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι θα αποκτούσαμε ένα συγγραφέα, ένα μυθιστοριογράφο ενός τέτοιου διαμετρήματος, ενός τόσο μεγάλου αναστήματος.
Με τα αθάνατα μυθιστόρημάτα του ο Ζορμπάς, ο Χριστός ξανασταυρώνεται, ο Καπετάν Μιχάλης που γυριστήκανε και κινηματογραφικά έργα αλλά και όλα τα άλλα, ο Καζαντζάκης έφερε τον ελληνικό πολιτισμό και έκαμε γνωστή τη σύγχρονη Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.
Ο φίλος μας ο Walter πέρα από όλα αυτά, αφού μένει στο Ακρωτήρι συνδέεται με την ίδια την ελληνική ιστορία. Συνδέεται με τον ίδιο τον εθνάρχη των Ελλήνων τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τους τοπικούς ήρωες τον Καγιαλέ, τον Καλορίζικο αλλά συνδέεται και με τους ίδιους τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους του Ακρωτηρίου.

Αθήνα, 4 Μαρτίου 2009





Νώε Παρλαβάντζας, ΕΡΑ 5, Πάνος Λειβαδάς, Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης, Διαμαντένια Ριμπά, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Τμήμα Ομογενειακών Ειδήσεων, Κλαίρη Αγγελίδου, πρώην Υπουργός Πολιτισμού και Παιδείας της Κύπρου, Christophe Farnaud, Πρέσβης της Γαλλίας, Paul Koller-Hanser, Πρέσβης της Ελβετίας, Ντόρα Μπακογιάννη, Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Κλεοπάτρα Πρίφτη, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Γιώργος Γραμματικάκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος "Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη"

Βαρβάροι-Μυρτιά, 28 Ιουνίου 2009


Ο Γιώργος Γραμματικάκης, καθηγητής, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη», παραδίδει στην Κλεοπάτρα Πρίφτη, συγγραφέα, το δίπλωμα της ανακήρυξής της ως επίτιμου μέλους του Μουσείου

Ο Ξενοφών Παγκαλιάς, Πρόεδρος του Σουηδικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, προσφέρει στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη μία συλλογή όλων των βιβλίων του μεγάλου Κρητικού που έχουν μεταφραστεί στα σουηδικά.


Στις 24 Οκτωβρίου 2009 μετά τη Γενική συνέλευση του Τμήματος του Σύδνεϋ τις ΔΕΦΝΚ, τιμήθηκε η Ερασμία Παπαγεωργίου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Σύδνεϋ και μέλος της Εταιρείας μας.


Αντριανός Καζάς, Πρόεδρος του Τμήματος, Ελένη Βουλγαροπούλου, πρώην μαθήτρια της Ερασμίας, Αναστασία Αναστασιάδη, πρώην Αντιπρόεδρος του Τμήματος, Άντζελα Μαυριγιαννάκη, πρώην μαθήτρια της Ερασμίας και Alfred Vincent, Γραμματέας του Τμήματος


Βαρβάροι-Μυρτιά, Κρήτη: Ο Οργανισμός «Αλβέρτος Σβάιτσερ» απένειμε στον Νίκο Καζαντζάκη μεταθανάτια το Χρυσό Μετάλλιο του Αλ. Σβάιτσερ, τιμώντας την πολυδιάστατη προσωπικότητα και οικουμενικότητά του. Η τελετή απονομής έλαβε χώρα στις 12 Σεπτεμβρίου 2010 στο Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη (Βαρβάροι-Μυρτιά, Κρήτη). Ο αντιπρόσωπος του αυστριακού Οργανισμού στην Ελλάδα βαρόνος Τόνι Breidel Χατζηδημητρίου παρέδωσε το μετάλλιο στον Πρόεδρο του Μουσείου καθηγητή Γιώργο Γραμματικάκη, αναγνωρίζοντας έτσι την προσφορά του Μουσείου στην προσπάθεια διάσωσης και προβολής του έργου του μεγάλου Κρητικού. Ακολούθησαν ομιλίες του Τόνι Breidel Χατζηδημητρίου, με θέμα Αλβέρτος Σβάιτσερ, ο γιατρός, ο φιλόσοφος, ο ανθρωπιστής και της Αθηνάς Βουγιούκα, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής της Εταιρείας μας, με θέμα Καζαντζάκης-Σβάιτσερ: δρόμοι παράλληλοι.



Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος του Σίδνεϊ, συνήλθε στις 9 Οκτωβρίου 2010 για να τιμήσει την Αναστασία Αναστασιάδη, απερχόμενο μέλος του Διοικητικού του Συμβουλίου. Η φίλη μας Αναστασία γνωρίζει σε βάθος το έργο του Καζαντζάκη και έχει δώσει πολλές διαλέξεις για τον μεγάλο Κρητικό. Τη συγχαίρουμε γι’ αυτή τη διάκριση που της αξίζει πραγματικά.


Από αριστερά προς τα δεξιά:
Θανάσης Οικονόμου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου,
Αναστασία Αναστασιάδη, Ανδριανός Καζάς,
Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και Alfred Vincent,
Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου.


Στις 9 Μαρτίου 2011, Η Ζντράβκα Μιχαίλοβα έλαβε στην Αθήνα το Κρατικό βραβείο μετάφρασης. Η Ζντράβκα είναι μια εξαίρετη μεταφράστρια και μέλος του διοικητικού συμβούλιου του βουλγάρικου τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Της απευθύνουμε θερμά συγχαρητήρια.



Ο Παύλος Γερουλάνος, Υπουργός Πολιτισμού, με την Ζντράβκα Μιχαίλοβα


Ουγγαρία, Βουδαπέστη, 27 Μαΐου: Έπαινος στον Arpad Papp, μεταφραστή του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στα ουγγρικά, ο οποίος απεβίωσε το περασμένο έτος.




Ελλάδα, Ηράκλειο, Μάιος 2011: Στο δημοσιογράφο της ΕΡΑ Ηρακλείου, μέλος της ΔΕΦΝΚ Ηρακλή Γαλανάκη, απονέμεται το φετινό βραβείο "Henri kai Madeleine Muller" για τη πολλαπλή προσφορά του στην ανάπτυξη των πολιτιστικών και τουριστικών ελληνο-λουξεμβουργιανών σχέσεων. Τα θερμά μας συγχαρητήρια στο φίλο Ηρακλή.


Στρασβούργο, 20 Ιουνίου 2011. Ο Σήφης Μιχελογιάννης τέως βουλευτής Χανίων, εκπρόσωπος της ΔΕΦΝΚ στο νομό Χανίων, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτό έγινε σε αναγνώριση των υπηρεσιών που πρόσφερε επί δεκαπέντε περίπου χρόνια στην κοινοβουλευτική συνέλευση και στις διάφορες επιτροπές και αποστολές του Συμβουλίου της Ευρώπης στα διάφορα μέρη του κόσμου για την εκπλήρωση των σκοπών του διεθνούς αυτού οργανισμού.
Του απευθύνουμε θερμά συγχαρητήρια.



Σήφης Μιχελογιάννης, Mevlüt Çavusoglu, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντίνος Βρεττός, επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας

Κατρίνης Μιχάλης, μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης, Μαρία Μιχελογιάννη, Σήφης Μιχελογιάννης, Χαρά Κεφαλίδου, μέλος της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης


Βουκουρέστι, 29 Ιουνίου. Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας απένειμε το παράσημο «Χρυσός Σταυρός του Τάγματος Ευποιίας» στην Elena Lazar, εκδότρια και μεταφράστρια, για την προώθηση του ελληνικού πολιτισμού στη Ρουμανία.


Αθήνα, Μάιος 2011. Κρατικό βραβείο λογοτεχνίας στον ποιητή και πρέσβη Γιώργο Βέη. "Ευγνωμονώ όλα τα μέλη της Επιτροπής του Κρατικού Βραβείου Λογοτεχνίας", λέει ο ποιητής Γιώργος Βέης από τη μακρινή Τζακάρτα, στην οποία υπηρετεί το τελευταίο διάστημα ως Πρέσβης. Και προσθέτει: "Η αναγνώριση από την Πολιτεία παραμένει η υψίστη τιμή. Εννοείται ότι θα συνεχίσω τον δρόμο του Νίκου Καζαντζάκη και του Κώστα Ουράνη με συνέπεια και εγκαρτέρηση. Τα τοπία είναι ατέλειωτα και βεβαίως τιμαλφή. Το βραβείο το αφιερώνω στους γονείς μου."




Τιμητική εκδήλωση για την Κλεοπάτρα Πρίφτη






Χαράλαμπος Σαλβαράκης, Πρόεδρος της Κρητικής Εστίας, Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, Κλεοπάτρα Πρίφτη

Δημήτρης Φίλιας, Πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, Κλεοπάτρα Πρίφτη


Ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη από τη Δωδέκατη Τακτική Παγκόσμια Γενική Συνέλευση (Μοντεβίδεο 10 Δεκεμβρίου 2011, Ουρουγουάη) για τη μεγάλη συμβολή τους στο έργο της Εταιρείας μας και για τις προσπάθειές τους να κάνουν γνωστό σε διεθνές επίπεδο το έργο του Νίκου Καζαντζάκη:
- Jose Antonio Costa Ideias, καθηγητής, Πανεπιστήμιο, Λισαβώνα, Πορτογαλία - Ηλίας Ηλιάδης, Πρέσβης ε.τ., Μπογκοτά, Κολομβία
- Benjamin Hendrickx, καθηγητής, Πανεπιστήμιο, Γιοχάνεσμπουργκ, Νότιος Αφρική - Margarita Larriera, διευθύντρια πολιτιστικού ιδρύματος, Μοντεβίδεο, Ουρουγουάη - Ξενοφών Παγκαλιάς, μεταφραστής, Στοκχόλμη, Σουηδία - Νίκος Ψιλάκης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, Ηράκλειο Κρήτης - Kiriaki Samuelsen, καθηγήτρια, μεταφράστρια, Βέστμπι, Νορβηγία - Μανόλης Στρατάκης, βουλευτής νομού Ηρακλείου.


Από αριστερά προς δεξιά:
Ηλίας Ηλιάδης, Γεώργιος Στασσινάκης, Margarita Larriera


• Γκράνμπυ (Κεμπέκ, Καναδάς), 21 Αυγούστου: Δεκάδες εκπρόσωποι της πολιτικής και πολιτιστικής αφρόκρεμας της περιοχής τίμησαν με ενθουσιασμό την ηθοποιό και συγγραφέα France Arbour στα εγκαίνια του πολιτιστικού κέντρου που θα φέρει στο εξής το όνομά της. Η France είναι μέλος της ΔΕΦΝΚ. Έχει παρουσιάσει επανειλημμένα και με μεγάλη επιτυχία ένα χορωδιακό και θεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από την Ασκητική. Της απευθύνουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια γι’ αυτή τη διάκριση που τόσο της άξιζε.




ΕΚΛΟΓΗ ΕΠΙΤΙΜΩΝ ΜΕΛΩΝ