2015: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ



ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ: 2015, ΕΤΟΣ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Θέλω να δω και γω τη Νότια Αμερική και δε θ’ αφήσω το θάνατο να με πάρει πριν εκπληρώσω αυτό το χρέος.
Νίκος Καζαντζάκης, 1936


Εκδηλώσεις Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2015


ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

• Μπουένος Άιρες. 6 Μαΐου: παρουσίαση από τη Marta Silvia Dios Sanz, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, της μετάφρασής της στα ισπανικά του Φτωχούλη του Θεού. Ομιλίες της Προέδρου του Τμήματος Αργεντινής της ΔΕΦΝΚ και του «Νόστου» Cristina Tsardikos, της διευθύντριας των Εκδόσεων Καζαντζάκη Νίκης Σταύρου και του Γεωργίου Στασινάκη.

• Μπουένος Άιρες. Εθνική Βιβλιοθήκη, 7 και 8 Μαΐου: Διεθνές Συνέδριο «Ο Καζαντζάκης και η Λατινική Αμερική». Συνδιοργανωτές: Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ και Ελληνικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Νόστος», Αργεντινή. Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αργεντινή, της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αργεντινή και της Εταιρείας Λογοτεχνών Αργεντινής.





Βιέννη, 1956. Ο Νικος Καζαντζακης με τον αργεντινό συγγραφέα Αλφρέντο Βαρέλα (αριστερά)
και με τον κολομβιανό ποιητή Χόρχε Θαλαμέα (δεξιά)


Η Ελένη Καζαντζάκη αναφέρει στο βιβλίο της «Ο ασυμβίβαστος», "Τόσο ενθουσιάστηκε από τον Χόρχε Σαλαμέα που μετέφρασε στα ελληνικά το βιβλίο του Ο Μέγας Μπουρουντούν Μπουρουντά πέθανε." Στην πραγματικότητα ο Καζαντζάκης δεν μετέφρασε το βιβλίο αλλά έγραψε τον πρόλογο. Παραθέτουμε το εξώφυλλο της μετάφρασης και τον πρόλογο του Νίκου Καζαντζάκη.







Cademario (ιταλόφωνη Ελβετία), Ιούλιος 1955. Ο Νίκος Καζαντζάκης με την Ελένη και τον Αργεντινό εκδότη του, Carlos Lohlé


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη, 7 Μαΐου 2015

Χαιρετισμοί της Πρέσβεως της Ελλάδος στην Αργεντινή, Δρ. Ελένης Λιβαδείτη, του Προέδρου της ΔΕΦΝΚ και Πρεσβευτή Ελληνισμού, Γιώργου Στασινάκη, της Προέδρου του «Νόστος» και υπεύθυνης του Αργεντινού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, Δρ. Χριστίνας Τσαρδίκου και της Νίκης Σταύρου, Διευθύντριας των εκδόσεων Καζαντζάκη.

• Δρ. Miguel Castillo Didier, Διευθυντής του Κέντρου Αρχαίων, Βυζαντινών και Νέων Ελληνικών Σπουδών «Φώτιος Μαλλέρος», Πανεπιστήμιο Χιλής: «Ο κόσμος της Οδύσσειας του Καζαντζάκη».

• Δρ. Hugo Bauza, Καθηγητής, Πρόεδρος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Αργεντινής, ερευνητής στο Κόνισετ και καθηγητής Πανεπιστημίου UBA: «Ο Καζαντζάκης σήμερα».

• Δρ. Alberto Rubio, «Νόστος»: «Το Συμπόσιο του Καζαντζάκη. Τα μηνύματα μιας κρυφής μαρτυρίας».

• Δρ. Antonio Las Heras, Ενώση Λογοτεχνών Αργεντινής: «Ο Καζαντζάκης και ο λατινοαμερικάνος αναγνώστης του».

• κ. Ηλίας Ηλιάδης, Επίτιμος Πρόξενος της Κύπρου στην Κολομβία: «Ο κολομβιανός ποιητής Χόρχε Θαλαμέα και ο Νίκος Καζαντζάκης. Μια ανεξίτηλη φιλία».

Παρασκευή, 8 Μαΐου 2015

• Δρ. Raul Lavalle, Καθολικό Πανεπιστήμιo Αργεντινής: «Μερικές σκέψεις για τον Χριστόφορο Κολόμβο του Καζαντζάκη».

• κα. Patricia Llamas, Πανεπιστήμιο USAL, Αργεντινή: «Ο Καζαντζάκης και το επαναστατικό πνεύμα της Λατινικής Αμερικής».

• κα Ζuli Ζarpas, Ηθοποιός, Αργεντινή: θα ερμηνεύσει αποσπάσματα έργων του Νίκου Καζαντζάκη στην ελληνική και ισπανική γλώσσα.

• κα. Suzana Mora, Αφηγήτρια, Αργεντινή: «Η τελευταία συνέντευξη του Καζαντζάκη».

• κα Cristina Quiroga, Καθηγήτρια, ιστορικός, ερευνητής και θεατρολόγος, Αργεντινή: «Θέατρο και χορός στο ποιητικό πλέγμα του Ζορμπά».


Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ


Μπουένος Άιρες, 7 και 8 Μαΐου 2015. Διεθνές Συνέδριο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Λατινική Αμερική». Εθνική Βιβλιοθήκη της Αργεντινής, αίθουσα Jorge Luis Borges. Είχε μεγάλη επιτυχία, αν κρίνουμε από την ποιότητα των διαφόρων παρεμβάσεων και το ζωηρό ενδιαφέρον του κοινού. Ξεχωρίσαμε μερικά σημαντικά στιγμιότυπα: 1. Απονομή από τον Γιώργο Στασινάκη «Ειδικών διακρίσεων»: α) στις κυρίες Ελένη Λειβαδίτου, Πρέσβη της Ελλάδος και Χριστίνα Τσαρδίκου, Πρόεδρο του ελληνικού πολιτιστικού συλλόγου «Νόστος» και του Αργεντινού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, για την αποφασιστική συμβολή τους στη διοργάνωση του Συνεδρίου, και β) στον κύριο Miguel Castillo Didier, καθηγητή του Πανεπιστημίου της Χιλής, μεταφραστή και ιδρυτή του Χιλιανού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, για την πολύχρονη συμβολή του στην προβολή και διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.



Στιγμιότυπο από το κλείσιμο του Συνεδρίου της ΔΕΦΝΚ. Σε πρώτο πλάνο τα έργα των μαθητών Γυμνασίου του Μπουένος Άϊρες.





2. Μείναμε έκθαμβοι για τη βαθιά γνώση και ανάλυση του έργου του Καζαντζάκη από πανεπιστημιακούς, καλλιτέχνες, ποιητές και συγγραφείς. Σπάνια συναντάμε στην Ευρώπη τέτοιο θαυμασμό για το έργο του Μεγάλου Κρητικού.



Antonio Las Heras (Sade)

Dr Alberto Rubio



Dr Hugo Bauza

Elias Eliades


3. Μαθητές τεχνικών σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που λειτουργούν στην περιφέρεια του Μπουένος Άιρες, μελέτησαν, με τη βοήθεια της καθηγήτριάς τους, το μυθιστόρημα «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» και παρουσίασαν σοβαρές εργασίες, διάφορα σχέδια και επιπλέον ένα ντοκιμαντέρ. Πρέπει να σημειωθεί ότι προέρχονται από οικογένειες με πολύ περιορισμένα οικονομικά μέσα. Η ΔΕΦΝΚ τους απένειμε «Ειδικές διακρίσεις». Τις άξιζαν!



Roxana Santillan, η καθηγήτρια των μαθητών

Οι μαθητές






Στις 26 Νοεμβρίου η Cristina Tsardikos εκ μέρους της ΔΕΦΝΚ πρόσφερε αναμνηστικά από το Μουσείο Καζαντζάκη.



Παράλληλα με το Συνέδριο, στις 7 Μαΐου, στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίου στο Μπουένος Άιρες, η κυρία Cristina Quiroga, καθηγήτρια και μέλος του Αργεντινού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, έδωσε διάλεξη, με θέμα «Το θέατρο του Καζαντζάκη στη Λατινική Αμερική». Διάβασε επίσης αποσπάσματα από το φιλοσοφικό και λογοτεχνικό έργο του Καζαντζάκη.



Cristina Quiroga


Με την ευκαιρία του Συνεδρίου, πληροφορηθήκαμε ότι η ηθοποιός Zuli Zarpas και η αναγνώστρια Suzana Mora παρουσιάζουν εδώ και οχτώ χρόνια, στο πλαίσιο του θεάματός τους «Grecia s’agapo” στο ιστορικό καφενείο του Μπουένος Άιρες Montserrat, αποσπάσματα έργων του Καζαντζάκη.



Zulema Zarpas

Suzana Mora


Τι άλλο να πούμε! Απλά, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε ολους ιδιαιτερα στην Χριστίνα Τσαρδίκου!



Η Χριστίνα Τσαρδίκου


ΒΡΑΖΙΛΙΑ

• Σάο Πάολο, 18 Απριλίου: πολυπληθές κοινό στη διάλεξη της Tereza Jardini, Προέδρου του Βραζιλιανού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, με θέμα την "Οδύσσεια", συνοδευόμενη από ανάγνωση αποσπασμάτων του επικού ποιήματος.
• Σάο Πάολο, Σεπτέμβριος: ανάγνωση της "Κωμωδίας, μονόπραχτης τραγωδίας του Καζαντζάκη" και του έργου του Sartre "Κεκλεισμένων των θυρών", καθώς και συζήτηση πάνω στο θέμα "Ο θάνατος, αυτή η αναπόφευκτη περιπέτεια του ανθρώπου".
• Σάο Πάολο, Οκτώβριος: παρουσίαση από τη Marisa Ribeiro Donatiello, μέλος του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, της μετάφρασης στα πορτογαλικά του "Τελευταίου Πειρασμού".
• Σάο Πάολο, Νοέμβριος: βραδιά που διοργανώνει η Ασπασία Παπαζανάκη, μέλος του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, γύρω από το θέμα "Η έλξη του Καζαντζάκη για την Άπω Ανατολή - Ο Βραχόκηπος."


ΚΟΛΟΜΒΙΑ

• Μπογκοτά, 13 Οκτωβρίου: σημαντικές διαλέξεις για τον Καζαντζάκη και τη Λατινική Αμερική, με συμμετοχή του μεγάλου συγγραφέα Juan Esteban Constain, του ποιητή Jotamario Arbelàez και του Ηλία Ηλιάδη, Προέδρου του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.






ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ

• Σαν Χοσέ. Το τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ, υπό την προεδρία της Θεοδώρας Τσίχλη, προγραμματίζει για το 2015 σεμινάριο στο Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα (Ελεύθερα μαθήματα) με θέμα την Οδύσσεια.


• Σαν Χοσέ, 4 Μαΐου. Ημερίδα «Γνωριμία με το Νίκο Καζαντζάκη». Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ, Πανεπιστήμιο της Κόστα Ρίκα και Οργάνωση Ελλήνων της Κόστα Ρίκα.
Πρόγραμμα:
• Teodora Tsijli, καθηγήτρια πανεπιστημίου: «Η ζωή».
• Jorge Brenes, καθηγητής πανεπιστημίου: «Το έργο».
• Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ: «Η σκέψη».



Ο καθηγητής Jorge Brenes, ο Γιώργος Στασινάκης και η Teodora Tsijli


ΜΕΞΙΚΟ

• Πόλη του Μεξικό, 29 Απρίλιου. Συνέδριο «Νίκος Καζαντζάκης: Σκέψη, Φιλοσοφία, Φιλολογία, Επιδράσεις». Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Universidad Panamericana. Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Μεξικό.
Πρόγραμμα:
Χαιρετισμός του Πρέσβη της Ελλάδος στο Μεξικό και του Mauro Rivera, προέδρου του Μεξικάνικου Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.

Σκέψη
• Γιώργος Στασινάκης, πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ: «Η επικαιρότητα της σκέψης του Νίκου Καζαντζάκη».

Φιλοσοφία
• Sara García Peláez, καθηγήτρια κλασικής φιλολογίας, Universidad Panamericana, UNAM: «Τα πρώιμα έργα του Καζαντζάκη».
• Anna Domínguez, καθηγήτρια, ειδική της φιλοσοφίας της γαστρονομίας: «Γαστρονομία της πείνας».
• Mauro Rivera, υποψήφιος διδακτορικού στην φιλοσοφία της θρησκείας, UCM: «Η φιλοσοφία της θρησκείας του Καζαντζάκη».

Φιλολογία
• Alejandro Aguilar, καθηγητής ελληνικής γλώσσας: «Γλωσσική ανάλυση του έργου του Καζαντζάκη».
• Labrini Kolioussi, καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας, UNAM, και Leonardo Herrera, ηθοποιός: «Αδερφοφάδες».

Επιδράσεις
• Larisa Guzmán, καθηγήτρια ελληνικής γλώσσας, UNAM: «Ο Καζαντζάκης και η επιρροή του στη Λατινική Αμερική».
• Goto Shoki, καθηγητής ιαπωνικής γλώσσας, UNAM: «Ο Καζαντζάκης και οι ανατολικές επιδράσεις του».
• Hatem Saleh, καθηγητής αραβικής γλώσσας, UNAM: «Ο Καζαντζάκης και η επίδραση από τη Μέση Ανατολή».





Ο Πρόεδρος του μεξικανικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, Mauro Alfredo Rivera Castillo, ο Πρέσβης της Ελλάδος Πέτρος Παναγιωτόπουλος και ο Γιώργος Στασινάκης


Η κα Elena Stamatiades de Almedia, πρώην πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της πόλης του Μεξικό και ο Γιώργος Στασινάκης


• Πόλη του Μεξικό, 5 Ιουνίου: εκλογή του νέου διοικητικού συμβουλίου του τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ και διάλεξη του Mauro Alfredo Rivera Castello με θέμα "Η θρησκεία του Καζαντζάκη".

• Το τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ, υπό την προεδρία του Mauro Alfredo Rivera Castillo, θα διοργανώνει, το τελευταίο Σάββατο κάθε μήνα, «λογοτεχνικό καφενείο», που θα περιλαμβάνει παρουσίαση και ανάγνωση αποσπασμάτων έργων του Καζαντζάκη.

• Πόλη του Μεξικό, 14 Νοεμβρίου, θα λάβει χώρα συζήτηση με θέμα "Οι Τούρκοι και ο Καπετάν Μιχάλης".


ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ

• Μοντεβίδεο. Την Τρίτη 24 Μαρτίου, το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» συμμετείχε στη λογοτεχνική βραδιά που διοργανώθηκε στα πλαίσια των εορτασμών της Διεθνούς Ημέρας της Francophonie, η οποία έλαβε χώρα στο βιβλιοπωλείο Más Puro Verso, με την ανάγνωση αποσπασμάτων έργων του Νίκου Καζαντζάκη.

Το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» είναι και έδρα του Τμήματος Ουρουγουάης της Διεθνούς Εταιρίας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ).

Τον Οκτώβριο του 1907, σε ηλικία 24 ετών, ο Ν. Καζαντζάκης φτάνει στο Παρίσι για να σπουδάσει Νομικά. Να πώς περιγράφει, στο έργο του Αναφορά στον Γκρέκο τις πρώτες του εντυπώσεις:

«Έπεφτε ψιλή, τρυφερή βροχούλα, ξημέρωνε. Με το πρόσωπο κολλημένο στο τζάμι του αμαξιού διέκρινα, πίσω από το διάφανο δίχτυ της βροχής, το Παρίσι να περνάει, να δακρυογελάει και νε με καλοσορίζει. Έβλεπα τα γεφύρια να περνούν, τα πολυόροφα μελανιασμένα σπίτια, τα πάρκα, τις εκκλησιές, τις μαδημένες καστανιές, τους ανθρώπους που περπατούσαν βιαστικοί στους φαρδιούς γυαλιστερούς δρόμους...Όλο το χαριτωμένο παιχνιδιάρικο πρόσωπο του Παρισιού το ‘βλεπα μέσα από τα κρεμάμενα νήματα της βροχής, να θαμποφέγγει και να χαμογελάει, ως καθώς βλέπουμε πίσω από τις κλωστές του αργαλειού την ανυφάντρα.

Τι να με περιμένει στη μακροπόθητη ετούτη πολιτεία, συλλογίζουμουν και τα ‘βαζα με την ψυχή του ανθρώπου που δεν είναι άξια να μαντέψει, μήτε μια ώρα πρωτύτερα, το μελλούμενο, μόνο περιμένει, μουντή κι ανήμπορη κι αυτή σαν τη σάρκα, να γεννηθεί το αγέννητο για να το δεί; Θα βρώ άραγε στη μεγάλη ετούτη πολιτεία αυτό που ζωτώ; Μα τί ζητώ;

Μεθύσι ήταν η πρώτη μου επαφή με το νέο ετούτο πρόσωπο της γης, βάσταξε μέρες και βδομάδες. Οι δρόμοι, τα πάρκα, οι Βιβλιοθήκες, τα Μουσεία, οι γοτθικές εκκλησιές, οι άντρες και οι γυναίκες στα θέατρα και στους δρόμους, και ψιλό χιόνι που ‘χε αρχίσει να πέφτει, στρουφογύριζαν ομπρός από τη συνεπαρμένη ψυχή μου, μεθυσμένα κι αυτά, ωσότου καταστάλαξε το μεθύσι, στερεώθηκε πάλι ο κόσμος και στάθηκε.»




ΠΑΝΑΜΑΣ

• Παναμάς, 29 Οκτωβρίου, Ελληνική Κοινότητα: Διαλέξη του Γεωργίου Στασινάκη για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ευχαριστούμε τους Άλκη Κόλλια, Χαράλαμπο Τζανετάτο (επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδος) και την Marina Castillo για τη βοήθειά τους.

• Παναμάς 26 Νοεμβρίου. Εκδήλωση για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και ίδρυση Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.




ΧΙΛΗ

• Σαντιάγκο, 27 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου: διαλέξεις του καθηγητή César Garcia, με θέμα Η ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και Το στιλ της ζωγραφικής του Γκρέκο κατά τον Καζαντζάκη. 31 Ιανουαρίου και 2 Φεβρουαρίου: προβολή των κινηματογραφικών ταινιών Ελ Γκρέκο και Ο Τελευταίος πειρασμός του Χριστού, με εισαγωγή του Προέδρου του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Αντωνίου Βασιλειάδη.


ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
(Διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη)


• Κάιρο, 20 Οκτωβρίου: Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο.

• Αλεξάνδρεια, 21 Οκτωβρίου: Σύλλογος «Πτολεμαίος».



• Αλεξάνδρεια, 22 Οκτωβρίου: Γαλλικό Ινστιτούτο.



ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ


• Σίδνεϊ, 28 Φεβρουαρίου: Ο Alfred Vincent, πανεπιστημιακός, θα μιλήσει, με θέμα Γέλιο και χιούμορ: η θεωρία και η πράξη στο έργο του Καζαντζάκη.

• Σίδνεϊ, 16 Μαΐου: Ομιλία του Βασίλη Αδραχτά, πανεπιστημιακού, με θέμα Ο νεοπλατωνικός Νίκος Καζαντζάκης. Από το «Συμπόσιο» του Καζαντζάκη στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνα.

• Σύδνεϋ, 29 Μαρτίου: Παρουσίαση του βιβλίου της δρα Μαρίας Ζαρίμη, Darwin’s footprint: Cultural perspectives on evolution in Greece (1880-1930s).
Η μονογραφία της δρα Ζαρίμη πραγματεύεται την πρόσληψη και την επίδραση της θεωρίας του Δαρβίνου σε συγγραφείς όπως ο Ξενόπουλος, ο Παλαμάς, και ο Καζαντζάκης. Το έργο του Δαρβίνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πνευματική εξέλιξη του Καζαντζάκη. Ο Κρητικός συγγραφέας έκανε και την πρώτη ελληνική μετάφραση της Καταγωγής των ειδών, η οποια εκδόθηκε στην Αθήνα πριν 100 χρόνια, το 1915.
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν (στα αγγλικά) ο καθηγητής John Gascoigne, ο δρ Alfred Vincent, και η ερευνήτρια Μαρία Ζαρίμη. Την εκδήλωση θα προλογίσει η κα Elizabeth Allen.

• Μελβούρνη, 3 Μαΐου. Ομιλία του Dr. Κώστα Βίτκου με θέμα: “Ο Λιαντίνης (καθηγητής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών) για τον Νίκο Καζαντζάκη”.

• Διαλέξεις της Έλενας Αβραμίδου, Προέδρου του Τμήματος Πεκίνου της ΔΕΦΝΚ, με θέμα "Ο Καζαντζάκης στην Κίνα", στο Σίδνεϊ στις 23 Ιουνίου και στη Μελβούρνη στις 30 Ιουνίου.



Σίδνεϊ, η Έλενα Αβραμίδου με τον Ανδριανό Καζά, Πρόεδρο του Τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ


• Σίδνεϊ, 2 Οκτωβρίου: ο πανεπιστημιακός Βασίλης Aδραχτάς θα μιλήσει για τον Νίκο Καζαντζάκη και το ζωγράφο Φώτη Κόντογλου.

• Μελβούρνη, 6 Δεκεμβρίου: διάλεξη του Πανεπιστημιακού Γιάννη Γεωργίου, με θέμα "Γνώμες και εντυπώσεις για τον Καζαντζάκη από σύγχρονούς του".

ΓΑΛΛΙΑ


• Παρίσι, 30 Απριλίου.



• Παρίσι, 17 Μαΐου. Φεστιβάλ Ιστράτι. Για τις σχέσεις του Καζαντζάκη με τον Ιστράτι υα μιλήσουν ο Zygmunt Blazynsky, η Alexandra Danciu, ο Γιώργος Στασινάκης και η Yvette Renoux-Herbert.


Από αριστερά προς τα δεξιά η Alexandra Danciu, η Yvette Renoux-Herbert,
ο Zygmunt Blazynsky και ο Γιώργος Στασινάκης


ΓΕΡΜΑΝΙΑ


• Μόναχο, 15 Φεβρουαρίου: το Γερμανικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ διοργάνωσε βραδιά αφιερωμένη στην ανάγνωση αποσπασμάτων του μυθιστορήματος Οι Αδερφοφάδες. Ακολούθησε συζήτηση.




ΕΛΒΕΤΙΑ


• Ζυρίχη, 27 Νοεμβρίου: εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ και της Ελληνικής Κοινότητας με θέμα "Ένας άλλος Καζαντζάκης: ο ταξιδευτής και ο ποιητής". Περιλάμβανε αναγνώσεις αποσπασμάτων έργων του με συνοδεία μουσικής.






ΕΛΛΑΔΑ


• Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου: Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Νότια Ευρώπη, Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία. Η Céline Dewas, η Ποτίτσα Γρηγοράκου, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Παρισίων, η Αθηνά Βουγιούκα και ο Γεώργιος Στασινάκης θα διαβάσουν αποσπάσματα από τις εντυπώσεις των ταξιδιών του Καζαντζάκη σ’ αυτές τις χώρες. Ιντερμέδιο με κρητική μουσική.

• Σπάρτη, Μορφωτικό Κέντρο, 17 Φεβρουαρίου: διάλεξη του Γεώργου Στασινάκη με θέμα "Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση". Δείτε άρθρο για την εκδήλωση εδώ.

• Θεσσαλονίκη, 18 Φεβρουαρίου: παρουσίαση του θεατρικού έργου του Νίκου Καζαντζάκη “Ξημερώνει”.



• Αθήνα, Ανωτάτη Σχολή Ενόπλων Δυνάμεων, 19 Φεβρουαρίου: διάλεξη του Γεώργου Στασινάκη με θέμα "Ο Καζαντζάκης, η Ευρώπη, η Ανατολή και η Ελλάδα".

• Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου: Γαλλικό Ινστιτούτο. Δείτε βίντεο από την εκδήλωση εδώ.





• Αθήνα, Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών, 25 Φεβρουαρίου: διάλεξη του Γεώργου Στασινάκη με θέμα "Η σκέψη του Καζαντζάκη".

• Αθήνα, Πολιτιστικός Όμιλος «Παλμύρα», για την προβολή της οικουμενικότητας του Ελληνικού Πολιτισμού, 25 Φεβρουαρίου: διάλεξη του Γεώργου Στασινάκη με θέμα "Ο Καζαντζάκης, η Ευρώπη, η Ανατολή και η Ελλάδα".


Η Πρόεδρος του Ομίλου Δρ. Ποτίτσα Γρηγοράκου,
ο ομιλητής και ο Επίτιμος Πρόεδρος του Ομίλου καθηγητής Λεωνίδας Κογκέτσωφ,
τέως Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.


• Θεσσαλονίκη, 20 Μαρτίου. Εκδήλωση της ΔΕΦΝΚ με θέμα “Η έννοια της ελευθερίας στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη”. Ομιλητές Κώστας Ζουράρις, βουλευτής και Αθηνά Βουγιούκα, ειδική μελετήτρια του Νίκου Καζαντζάκη. Συμμετέχουν Διθύραμβος εξ Αμάξης (θεατρική ομάδα δασκάλων Θεσσαλονίκης), Χορωδία Ι.Ν.Τριών Ιεραρχών, οι μουσικοί Στέλιος Καραπατόγλου (λύρα) και Λευτέρης Στεργιανόπουλος (λαούτο). Συντονίστρια: Γιούλη Ιεραπετριτάκη, ιστορικός-αρχαιολόγος, υπεύθυνη της ΔΕΦΝΚ στη Θεσσαλονίκη/Χαλκιδική.


Από αριστερά προς τα δεξιά:
Γιούλη Ιεραπετριτάκη, Κώστας Ζουράρις, Αθηνά Βουγιούκα


• Θεσσαλονίκη, 7-10 Μαΐου. Συμμετοχή της ΔΕΦΝΚ στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου. 9 Μαΐου. Αναγνώσεις του Καζαντζακικού έργου με την συμμετοχή των: Αραμπατζίδου Λένα, Επίκουρη καθηγήτρια Α.Π.Θ.: “Ένα ιδιότυπο ζευγάρι στο εργο του Νίκου Καζαντζάκη”, Γουνελάς Δημήτρης, καθηγητής Α.Π.Θ.: “Με τον Νίκο Καζαντζάκη στην Ισπανία”. Συντονίστρια: Γιούλη Ιεραπετριτάκη.



• Ελευσίνα, 25 Ιουνίου: "Ημερίδα Καζαντζάκη", με διαλέξεις και κρητικούς χορούς. Συνδιοργανωτές: Φιλόλογοι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής και ΔΕΦΝΚ. Με τη συμμετοχή της Αθηνάς Βουγιούκα, Αθηνά Βουγιούκα, διδάκτορας νεοελληνικής λογοτεχνίας και ειδικής μελετήτριας του Νίκου Καζαντζάκη.

• Μεγάλη Παναγία (Δήμος Αριστοτέλη), 11 Ιουλίου: Στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων του Δήμου Αριστοτέλη, "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ 2015", η ΔΕΦΝΚ συμμετέχει με την Γιούλη Ιεραπετριτάκη, εκπρόσωπο της Τοπικής Επιτροπής (Θεσ/νίκης, Χαλκ/κής) στην εκδήλωση με θέμα: "Ζορμπάς-Καζαντζάκης. Δύο ελεύθεροι άνθρωποι". Την εκδήλωση πλαισιώνουν μουσικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής καθώς και ο χορευτικός όμιλος "Ιδαία γη".



• Αίγινα 18 Ιουλίου: Διάλεξη της Αθηνάς Βουγιούκα με θέμα "Ο Καζαντζάκης στην Αίγινα" και αναγνώσεις αποσπασμάτων ταξιδιωτικών έργων του Καζαντζάκη με μουσική. Συνδιοργανωτές: Δήμος Αίγινας και ΔΕΦΝΚ.



• Μεγάλη Παναγία (Δήμος Αριστοτέλη), 11 Ιουλίου: Στο πλαίσιο των Εκδηλώσεων του Δήμου Αριστοτέλη "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΑ 2015", η ΔΕΦΝΚ συμμετεχει με την Γιούλη Ιεραπετριτάκη, εκπρόσωπο της Τοπικής Επιτροπης (Θεσ/νίκης, Χαλκ/κής) στην εκδήλωση με θέμα: "Ζορμπάς -Καζαντζάκης. Δύο ελεύθεροι άνθρωποι". Την εκδήλωση πλαισιώνουν μουσικό συγκρότημα παραδοσιακής μουσικής καθώς και ο χορευτικός όμιλος "Ιδαία γή".



• Ικαρία, Άγιος Κήρυκος, 24 Ιουλίου: Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα "Ο επίκαιρος Νίκος Καζαντζάκης". Συνδιοργανωτές ΔΕΦΝΚ, Πολιτιστικός Σύλλογος "Ιωάννης Μελάς" και Ικαριακά Δρώμενα – Φεστιβάλ Ικαρίας.



• Βάμος (Χανιά), 20 Αυγούστου: απότιση φόρου τιμής στον Καζαντζάκη. Η εκδήλωση είχε επιτυχία. Ομιλητής, ο Σήφης Μιχελογιάννης, τοπικός υπεύθυνος της ΔΕΦΝΚ, με θέμα Η αγωνιστικότητα στο έργο και το πνεύμα του Καζαντζάκη.

• Αθήνα, 9 Οκτωβρίου: ύστερα από πρόσκληση της κας Πατρίτσιας Παρνασσού, υπεύθυνης του «Πολιτιστικού Κύκλου Αθήνας ‘Υποδοχή’», ο Γεώργιος Στασινάκης θα μιλήσει για τον Καζαντζάκη και τους δεσμούς του με τη Γαλλία.

• Λάρισα, 22 Οκτωβρίου: Προβολή της ταινίας του Λευτέρη Χαρωνίτη για τον Νίκο Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: Δήμος Λαρισαίων, Γαλλικό Ινστιτούτο, κινηματογραφική λέσχη και ΔΕΦΝΚ.

• Λάρισα, 19 Νοεμβρίου: Διάλεξη του φιλολόγου-επιτίμου παρέδρου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Βασίλη Λιάπη με θέμα “Νίκος Καζαντζάκης, ο ποιητής του Ανήφορου”. Θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση.

• Χανιά, 4 Νοεμβρίου: Ομιλία της Αλεξάνδρας Ζερβού, καθηγήτρια κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης με θέμα “Από την Ομηρική Οδύσσεια στην Οδύσσεια του Καζαντζάκη” και προβολή ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: Περιφέρεια Κρήτης - Π.Ε. Χανίων και ΔΕΦΝΚ – Τοπική Επιτροπή Χανίων.

• Αθήνα, 8 Νοεμβρίου: πρεμιέρα της Ασκητικής, σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου. Η παράσταση, που είχε μεγάλη επιτυχία, υποστηρίχτηκε από τις Εκδόσεις Καζαντζάκη και τη ΔΕΦΝΚ.

• Σπάρτη, 15 Νοεμβρίου: Διάλεξη της Ιωάννας Σπηλιοπούλου, καθηγήτριας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με θέμα: “Στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσεως: Ο Νίκος Καζαντζάκης στην Καστροπολιτεία του Μυστρά μέσα από το Ταξιδεύοντας – Ο Μοριάς”.




• Κίσσαμος (Κρήτη), 7 Δεκεμβρίου: Αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη με ομιλητές Φωτεινή Σεγρεδάκη, αρθρογράφο, Ιωσήφ Μιχελογιάννη, εκπρόσωπο Τοπικής Επιτροπής Χανίων της ΔΕΦΝΚ, Άρτεμις Αθανασάκη, καθηγήτρια, προβολή ντοκιμαντέρ του Μουσείου Καζαντζάκη. Διοργανωτές: Δήμος Κισσάμου, ΔΕΦΝΚ και Σύλλογος Αποφοίτων της Ελληνογαλλικής Σχολής.

• Θεσσαλονίκη, 18 Δεκεμβρίου: "΄Ωσπερ ξένοι και αλήτες".





• Άργος, 19 Δεκεμβρίου: Διάλεξη του Νίκου Μαθιουδάκη.



ΕΣΘΟΝΙΑ


• Tallinn, Γαλλικό Ινστιτούτο, 5 Φεβρουαρίου: διάλεξη του Kalle Kasemaa, καθηγητή του Πανεπιστημίου του Tartu, με θέμα Ο αγώνας της Ελλάδας και της Κρήτης για την Ελευθερία σύμφωνα με το μυθιστόρημα «Ο Καπετάν Μιχάλης».


Η.Π.Α.


• Σαν Φρανσίσκο, 21 Μαρτίου. Το τοπικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ, που προεδρεύει ο Θανάσης Μασκαλέρης, οργανώνει εκδήλωση γύρω από την "Αναφορά στον Γκρέκο".


ΙΡΛΑΝΔΙΑ


• Δουβλίνο, 15 Απριλίου. Η Ιρλανδοελληνική Εταιρεία και η ΔΕΦΝΚ διοργανώνουν εκδήλωση. Ομιλήτρια, η τοπική μας εκπρόσωπος Thomaé Kakouli-Duarte, με θέμα Ο Καπετάν Μιχάλης, ένας Έλληνας ήρωας της ελευθερίας. Θα ακολουθήσει προβολή βιντεοταινίας του Μουσείου Καζαντζάκη για τη ζωή και το έργο του μεγάλου Κρητικού.


ΙΣΡΑΗΛ


• Τελ-Αβίβ, 25 Μαΐου: διάλεξη του Προέδρου του τοπικού μας Τμήματος Daniel Daliot, με θέμα Το ταξίδι του Καζαντζάκη στην Παλαιστίνη και την έρημο του Σινά.


ΚΑΝΑΔΑΣ


• Τορόντο, 20 Απριλίου: διάλεξη της Ουρανίας Μπαμπάση, φιλολόγου, για την Αναφορά στον Γκρέκο.


• Τορόντο, 4 Μαΐου: Παρουσίαση του βιβλίου “Αναφορά στον Γκρέκο” από την Ουρανία Μπάμπαλη.


• Τορόντο, 8 Ιουνίου: Παρουσίαση του θεατρικού έργου “Καποδίστριας” από την Ειρήνη Στούμπου.


• Τορόντο, 15 Νοεμβρίου: “Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι”. Εμπεριέχονται τα μελοποιημένα αποσπάσματα από τον “Καπετάν Μιχάλη” του Νίκου Καζαντζάκη.


• Τορόντο, 1 Δεκεμβρίου: “Ζορμπάς”, ανάλυση χαρακτήρων. Παρουσιάστρια Niki Germanis.


ΚΑΤΩ ΧΩΡΕΣ


• Χάαρλεμ, 27 Αυγούστου: κατά τη διάρκεια επιτυχημένης βραδιάς για τον Ζορμπά, ο Hero Hokwerda, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, παρουσίασε τη μετάφρασή του στα ολλανδικά του μυθιστορήματος "Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά".

• Διαλέξεις του Hero Hokwerda, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής: Πανεπιστήμιο του RuG-Groningen, 26 Σεπτεμβρίου, Το έργο του Καζαντζάκη και 29 Οκτωβρίου, Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά.

• Leeuwarden, 4 Νοεμβρίου, Αλέξης Ζορμπάς. Τμήμα Νεοελληνικών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ και Ολλανδική Εταιρεία Νεοελληνικών Μελετών: Ο Ζορμπάς του Καζαντζάκη και η Κρήτη


ΚΥΠΡΟΣ


• Λευκωσία, 6 Φεβρουαρίου: διάλεξη της Νίτσας Σολομονίδου-Αναστασίου, συνταξιούχου καθηγήτριας φιλολόγου, με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης: Αγώνες για την ελευθερία.






• Λευκωσία, 16 Νοεμβρίου: η Αγάθη Μαρκάτη, διδάκτωρ φιλοσοφίας, θα μιλήσει για το δοκίμιο "Ασκητική" (φιλοσοφικές επιδράσεις, κοινωνικοί και σημερινοί αντίκτυποι).


ΛΙΒΑΝΟΣ


• Βηρυτός, 27 Οκτωβρίου: Αναγνώσεις αποσπασμάτων των έργων “Αναφορά στον Γκρέκο”, “Ο Τελευταίος Πειρασμός”, “Ταξίδι στην Παλαιστίνη”, διάλεξη για την “Σημασία του έργου του Νίκου Καζαντζάκη”, προβολή της ταινίας “Zorba”.






ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ


• Λονδίνο, 6 Φεβρουαρίου: συγκέντρωση των μελών για τον προγραμματισμό των προσεχών δραστηριοτήτων του Τμήματος.


ΜΟΛΔΑΒΙΑ


• Κισινάου, Πανεπιστήμιο, 22 Μαΐου: διάλεξη της Cristina Grossu με θέμα: “Παγκόσμιες ηθικές αρχές στο έργο του Καζαντζάκη”.


ΝΟΤΙΟΣ ΚΟΡΕΑ


• Σεούλ, 22 Αυγούστου: ο Κορεατικοελληνικός Σύλλογος και το τοπικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ διοργάνωσαν με μεγάλη επιτυχία το 7ο συνέδριό για τον Καζαντζάκη. Το κύριο θέμα του συνεδρίου ήταν “Οι Αδερφοφάδες”. Στο συνέδριο συμμετείχαν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο των Κορεατικών γραμμάτων, καθηγητές, καλλιτέχνες, ερευνητές και φοιτητές. Παρακολούθησαν επίσης και άλλοι σημαντικοί παράγοντες της χώρας. Τα κορεάτικα μέσα ενημέρωσης αναφέρθηκαν με πολύ θετικά σχόλια για το συνέδριο.






ΡΟΥΜΑΝΙΑ


• Βουκουρέστι, 28 Ιανουαρίου: εκδήλωση για τη μετάφραση στα ρουμανικά από τον Ion Diakonescu του Καπετάν Μιχάλη, που εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Humanitas. Ομιλητές: ο Νικόλαος Καραλέκας, Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος, η Elena Lazar, μεταφράστρια, διευθύντρια των Εκδόσεων Omonia και Πρόεδρος του Ρουμανικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, ο Tudor Dinu, διδάκτωρ φιλολογίας και η Elisabeta Lasconi, κριτικός λογοτεχνίας.


ΣΟΥΔΑΝ


• Χαρτούμ, Γαλλικό Ινστιτούτο, 18 Οκτωβρίου. Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα "Έργο, σκέψη του Νλικου Καζαντζάκη και οι σχέσεις του με την Γαλλία και τον Αραβικό κόσμο".



• Χαρτούμ, 22 Οκτωβρίου. Προβολή της κινηματογραφικής ταινίας "Ζορμπάς ο Έλληνας".


ΤΟΥΡΚΙΑ


• Κωνσταντινούπολη. Ο Γιάννης Γιγουρτσής, Πρόεδρος του Τουρκικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, συγκεντρώνει κάθε δεκαπέντε ημέρες τα μέλη και τους συμπαθούντες για να διαβάσουν και να σχολιάσουν στα ελληνικά και στα τουρκικά αποσπάσματα έργων του Νίκου Καζαντζάκη.