ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ


Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ ΚΑΡΠΟΦΟΡΗΣΕ!
Στις 27 Δεκεμβρίου 2010 το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε την παρακάτω απόφαση:



Ανακοίνωση της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη

Η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) έλαβε γνώση της από 27 Δεκεμβρίου 2010 απόφασης της κυρίας Λίνας Μενδώνη, Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, με την οποία συγκροτείται «Επιτροπή» από εξέχουσες προσωπικότητες με σκοπό την έκδοση, επανέκδοση και μετάφραση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη.

Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για το έργο του μεγάλου Κρητικού και γενικότερα για τον ελληνικό πολιτισμό. Και αποτελεί την ευτυχή κατάληξη των συνεχών προσπαθειών που έχει καταβάλει η Εταιρεία μας επί 22 ολόκληρα χρόνια!

Η ΔΕΦΝΚ ευχαριστεί θερμά τον Πρωθυπουργό, το Γραφείο του, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το ΕΚΕΒΙ, τους 4.008 φίλους από 92 χώρες στις πέντε ηπείρους που υπέγραψαν την «Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική Πολιτεία», καθώς και τα ΜΜΕ για την κινητοποίησή τους και την αποτελεσματική υποστήριξή τους.

Η ΔΕΦΝΚ καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συνεργαστούν με την Επιτροπή, γιατί έχουμε όλοι έναν κοινό σκοπό: Να προωθήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, στην Ελλάδα και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, το έργο του μεγάλου συγγραφέα, ποιητή και στοχαστή.


Ευνοϊκές αντιδράσεις του Ελληνικού και Κυπριακού τύπου


Αθήνα


- Καθημερινή (11 Ιανουαρίου 2011): Ο Καπετάν Μιχάλης στον 21ο αιώνα, η επιτροπή του ΥΠΠΟΤ επιμελείται την επανέκδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Θα υπάρξουν και νέες μεταφράσεις του έργου του, αφού έχει διαπιστωθεί επανειλημμένως ότι οι υπάρχουσες δεν είναι οι ενδεδειγμένες. Δεν πρόκειται απλώς για μια βιβλιοφιλική είδηση αλλά για ένα πολιτιστικό γεγονός...

- Τα Νέα (10 Ιανουαρίου 2011): Επανεκδίδεται το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Τα άπαντα του διεθνώς αναγνωρισμένου συγγραφέα "ξαναζούν", με τη φροντίδα επιτροπής ειδικών που συνέστησε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού. "Το αρχείο του Καζαντζάκη θα έπρεπε να βρίσκεται κάπου εύκολα προσβάσιμο και ψηφιοποιημένο. Όπως εύκολα μπορώ και πηγαίνω στη Γεννάδειο να μελετήσω το έργο του Σεφέρη", λέει ο Γ. Γιατρομανωλάκης.

- Ελευθεροτυπία (10 Ιανουαρίου 2011): Το έργο του επανεκδίδεται με ερμηνευτικά σχόλια και σύγχρονη αισθητική εμφάνιση. Όλος ο Καζαντζάκης στο φως. Με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού συστάθηκε 12μελής εθνική επιτροπή που θα αναλάβει να συγκεντρώσει, να εκδώσει και να μεταφράσει το έργο του μεγάλου συγγραφεά.

- Έθνος (10 Ιανουαρίου 2011): Συστήθηκε η επιτροπή. Στόχος η επανέκδοση των έργων Καζαντζάκη. Το θέμα της έκδοσης, επανέκδοσης, μελέτης και προβολής του εργου του Νίκου Καζαντζάκη περνά πλέον σε άλλη φάση, μετά την απόφαση της γενικής γραμματέως του ΥΠΠΟΤ, Λίνας Μενδώνη...

- Το Βήμα online (7 Ιανουαρίου 2011): Σύσταση Εθνικής Επιτροπής. Υπουργείο Πολιτισμού. Προωθεί την επανέκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη. Στη σύσταση δωδεκαμελούς Εθνικής Επιτροπής με στόχο την προώθηση της επανέκδοσης των έργων του Νίκου Καζαντζάκη προχώρησε το Υπουργείο Πολιτισμού, με απόφαση της Γενικής Γραμματέως, Λίνας Μενδώνη.

- Το Ποντίκι (20,26 Ιανουαρίου 2011): Χαιρετίζουμε την απόφαση της γενικής Γραμματέως του ΥΠΠΟΤ, κας Λίνας Μενδώνη, να επανεκδοθούν τα άπαντα του Νίκου Καζαντζάκη, υπό την εποπτεία της Επιτροπής ειδικών που συνέστησε το Υπουργείο.



Θεσσαλονίκη


-Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (7 Ιανουαρίου 2011): Με ικανοποίηση γίνεται δεκτή η απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού για την άμεση προώθηση της επανέκδοσης των έργων του Νίκου Καζαντζάκη.

-Μακεδονία (16 Ιανουαρίου 2011): Ο Καζαντζάκης χαμένος στη... μετάφραση! Συγκρότηση επιτροπής από το υπουργείο Πολιτισμού για το εκδοτικό έργο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα. Ο Νίκος Καζαντζάκης είναι αναμφίβολα μια παγκόσμια μορφή. Ωστόσο, πόσα από τα βίβλια του που διαβάζονται ανά τον κόσμο είναι αυτά που πραγματικά έγραψε; Προκείται για ένα μεγάλο ζήτημα, το οποίο θα ερευνήσει μεταξύ άλλων η επιτροπή που συγκρότησε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού για το έργο του σπουδαίου συγγραφέα.



Κρήτη


-Χανιώτικα Νέα (5 Ιανουαρίου 2011): Με απόφαση του ΥΠΠΟ. Επανέκδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη... Η απόφαση για τη συγκρότηση της Επιτροπής ήταν η ευτυχής κατάληξη μιας μεγάλης παγκόσμιας κινητοποίησης της ΔΕΦΝΚ, η οποία συγκέντρωσε 4008 υπογραφές ισάριθμων προσωπικοτήτων των γραμμάτων, της τέχνης, της πολιτικής και συλλογικών φορέων από τις 92 χώρες των 5 ηπείρων.

-Πατρίς (7 Ιανουαρίου 2011): Μια απόφαση του δικαιώνει τον αγώνα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων του συγγραφέα. Επανέκδοση των έργων του Νίκου Καζαντζάκη με τη βούλα του ΥΠΠΟ.

-Νέα Κρήτη (11 Ιανουαρίου 2011): Επανεκδίδεται ο Καζαντζάκης. Δωδεκαμελής επιτροπή φέρνει και πάλι στο φως το έργο του κορυφαίου Κρητικού συγγραφέα.

-Η Τόλμη (11 Ιανουαρίου 2011): Επανέκδοση του έργου του Ν. Καζαντζάκη από το υπουργείο Πολιτισμού. Σημαντικό βήμα για τη διάσωση και διάδοση του οικουμενικού συγγραφέα.

-Μεσόγειος (6 Ιανουαρίου 2011): Επανέκδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Συγκροτήθηκε η αρμόδια επιτροπή από το υπουργείο Πολιτισμού. 4008 προσωπικότητες γραμμάτων και τεχνών ζήτησαν ενυπόγραφα τη διακίνηση του έργου του κορυφαίου συγγραφέα.

-Ανατολή (5 Ιανουαρίου 2011): Εθνική επιτροπή για την προβολή του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Προτεραιότητα η επανέκδοση των έργων του.



Λευκωσία


-Ο Φιλελεύθερος (8 Ιανουαρίου 2011): Επανεκδίδεται το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. 12μελή επιτροπή διόρισε το υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας. Πάτροκλος Στάυρου: "Το θέμα χειρίζεται ο δικηγόρος μου".

-Πολίτης (8 Ιανουαρίου 2011): Η "ήττα" του Πάτροκλου Στάυρου με πολιτική απόφαση. Καζαντζάκης reloaded. Την επανέκδση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη αποφάσισε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Ελλάδας, συγκροτώντας 12μελή επιτροπή.



ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κατά το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο που έγινε στην Κρήτη (26-27/6/2009) με θέμα: “Οι εκδοτικές τύχες του έργου του Ν. Καζαντζάκη”, διαπιστώθηκε η θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η έκδοση και επανέκδοση, η διακίνηση και η μετάφραση του έργου του μεγάλου Κρητικού.
Οι ομιλητές και οι συμμετέχοντες ανέδειξαν τα ανωτέρω προβλήματα και κατέληξαν ομόφωνα σε ένα ψήφισμα, το οποίο εστάλη στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, καθώς και σε πανεπιστημιακούς πρυτάνεις και αιρετούς εκπροσώπους του τόπου. Παράλληλα πολλοί διανοούμενοι σε όλον τον κόσμο αποφάσισαν να στείλουν “Ανοιχτή Επιστολή στην Ελληνική Πολιτεία”, εκθέτοντας προβλήματα σχετικά με το έργο του Ν. Καζαντζάκη και ζητώντας την συμβολή τους για την επίλυσή τους. Προς τούτο, μέλη και φίλοι της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο υπέγραψαν την “Ανοιχτή Επιστολή” και οι συλλεχθείσες υπογραφές κοινοποιήθηκαν στις προαναφερόμενες αρχές της Ελλάδας.


Η ΔΕΦΝΚ σας πληροφορεί για τις εξής σημαντικές εξελίξεις:

4.008 ΠΡΟΣΩΠΑ, ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ 92 ΧΩΡΕΣ, ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ!

4008 προσωπικότητες των γραμμάτων, της τέχνης, της πολιτικής και των συλλογικών φορέων (Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, δικηγόρος του Nelson Mandela, υπουργοί, περιφερειάρχες, νομάρχες και νομαρχιακά συμβούλια, βουλευτές και γερουσιαστές, δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπαιδευτικοί, συγγραφείς, καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι, πρεσβευτές ελληνισμού, Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού...), από 92 χώρες στις πέντε ηπείρους, υπέγραψαν την Ανοιχτή Επιστολή προς την Ελληνική Πολιτεία. Ζητούν να λάβει γρήγορα όλα τα απαιτούμενα μέτρα ώστε να τεθεί τέρμα στη θλιβερή κατάσταση όπου βρίσκεται το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ο πλήρης και οριστικός κατάλογος απεστάλη στο Γραφείο του Πρωθυπουργού στις 14 Ιουνίου 2010. Θα τον βρείτε στην ιστοσελίδα μας στο διαδίκτυο: www.amis-kazantzaki.gr (στήλη Ανοιχτή Επιστολή - Υπογραφές).
Οι χώρες είναι οι εξής: Αζερμπαϊτζάν, Αίγυπτος, Ακτή Ελεφαντοστού, Αλβανία, Αλγερία, Αργεντινή, Αρμενία, Αυστραλία, Αυστρία, Αφγανιστάν, Βέλγιο, Βενεζουέλα, Βιετνάμ, Βολιβία, Βουλγαρία, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γεωργία, Δανία, Δημοκρατία της Τσεχίας, Ελβετία, Ελλάδα, Εσθονία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Η.ΠΑ., Ιαπωνία, Ινδία, Ιορδανία, Ιράκ, Ιράν, Ιρλανδία, Ισημερινός, Ισλανδία, Ισραήλ, Ισπανία, Ιταλία, Καζαχστάν, Καναδάς, Κατάρ, Κάτω Χώρες, Κίνα, Κιργιστάν, Κολομβία, Κονγκό-Κινσάσα, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Κροατία, Κύπρος, Λετονία, Λευκορωσία, Λίβανος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μαρόκο, Μαυριτανία, Μαυροβούνιο, Μεγάλη Βρετανία, Μεξικό, Μολδαβία, Μπαχρέιν, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Νότιος Κορέα, Ομάν, Ουγγαρία, Ουζμπεκιστάν, Ουκρανία, Ουρουγουάη, Πακιστάν, Παλαιστίνη, Παραγουάη, ΠΓΔΜ, Περού, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σενεγάλη, Σερβία, Σλοβακία, Σουδάν, Σουηδία, Συρία, Ταϊλάνδη, Τατζικιστάν, Τουρκία, Τουρκμενιστάν, Τυνησία, Φιλανδία, Χιλή.


ΘΕΤΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στις 16 Απριλίου 2010 ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ συνάντησε ένα μέλος του Γραφείου του Πρωθυπουργού ο οποίος του δήλωσε ότι το θέμα των βιβλίων του Καζαντζάκη είναι «εθνικό» και «το παρακολουθεί σοβαρά». Ζήτησε επίσης από τον πρόεδρο συγκεκριμένες προτάσεις για τη λύση του προβλήματος.



ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ «ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ»

Ύστερα από πολλές συζητήσεις με πανεπιστημιακούς, συγγραφείς και εκδότες, το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη πρότειναν στο Γραφείου του Πρωθυπουργού, στις 29 Ιουνίου 2010, τη δημιουργία μιας «Εθνικής Επιτροπής για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη». Αποτελείται από εκλεκτές προσωπικότητες. Παραθέτουμε κατωτέρω μία Σημείωση που περιλαμβάνει τον κατάλογο των μελών της Επιτροπής, καθώς και τη συγκεκριμένη αποστολή της. Είναι μία πολύ σημαντική εξέλιξη. Ελπίζουμε ότι όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, με συναίσθηση της ευθύνης τους, θα συμβάλουν σε μία θετική και ταχεία λύση του προβλήματος, διότι ο Νίκος Καζαντζάκης αξίζει καλύτερη μεταχείριση, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.