2011: ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ



ΕΛΛΑΔΑ

Βώροι (Κρήτη), 16 Ιανουαρίου: "Καζαντζάκης και Κρήτη". Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ, ίδρυμα “Μουσείο Κρητικής Εθνολογίας”, Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσαράς και Πολιτιστικός Σύλλογος Βώρων. Υπό την αιγίδα του Δήμου Φαιστού. Διαλέξεις: Γιώργος Στασινάκης, Μανόλης Δραγάκης και Χριστόφορος Βαλλιάνος. Προβολή DVD του Μουσείου Καζαντζάκη για το μεγάλο Κρητικό. Μαρτυρίες.




Αθήνα, 19 Ιανουαρίου: Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Ο Καζαντζάκης και η Ελβετία. Συνδιοργανωτές: Ελβετική Λέσχη και ΔΕΦΝΚ.

Φλώρινα, 21 Ιανουαρίου: Διαλέξεις του φιλολόγου Θεοδόση Νικολαΐδη, Ψηφίδες της ζωής και του έργου του Ν. Καζαντζάκη, του καθηγητή Δημήτρη-Χαραλάμπου Γουνελά, αναπληρωτή καθηγητή της Νεοελληνικής φιλολογίας του Α.Π.Θ., Η ιδέα της ελευθερίας στο έργου του Ν. Καζαντζάκη και Γιώργου Στασινάκη, Η επικαιρότητα της σκέψης του Νίκου Καζαντάκη. Συνδιοργανωτές: Ένωση Φιλολόγων, Σχολικοί Σύμβουλοι Φιλολόγων Ν. Φλώρινας και ΔΕΦΝΚ.

Χίος, 26 Ιανουαρίου: Διάλεξη του Γίωργου Στασινάκη με θέμα Η ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη. Συνδιοργανωτές: Φιλοτεχνικός Όμιλος Χίου και ΔΕΦΝΚ.




Ρόδος, 28 Ιανουαρίου: Διαλέξεις, αναγνώσεις και μουσική από τους μαθητές του 4ου γυμνασίου Ρόδου.

Χανιά, 9 Φεβρουαρίου 2011: φιλολογική βραδιά στο σπίτι της Τούλας και του Γιάννη Γαγάνη στο Ακρωτήρι, μετά από πρωτοβουλία των μελών της Toπικής Επιτρoπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη. Ομιλητής ήταν ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Γιάννης Φίλης με θέμα: Ο Καζαντζάκης και το Περιβάλλον. Συμμετείχαν αρκετοί χανιώτες και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι από αυτήν την πρωτοβουλία και από την ωραία ομιλία του πρύτανη.

Ηράκλειο, 22 Φεβρουαρίου, ομιλία του Μίμη Δημητρίου, μέλους της ΔΕΦΝΚ, με θέμα: "Ενδοψυχικές συγκρούσεις στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη". Διοργανωτής: Τοπική επιτροπή Νομού Ηρακλείου της ΔΕΦΝΚ.

Χανιά, 6 Απριλίου 2011: o Φιλολογικός Σύλλογος Χρυσόστομος, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Χανίων διοργάνωσαν μια πολύ επιτυχημένη ημερίδα με θέμα: Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη. Ένας εκ των ομιλητών της ημερίδας ήταν και ο εκπρόσωπος της ΔΕΦΝΚ στα Χανιά Σήφης Μιχελογιάννης με αντικείμενο της ομιλίας του το θέμα: Το Περιβάλλον Μέσα από το Έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ολόκληρο το κείμενο της ομιλία αυτής δημοσιεύτηκε στο φύλλο των «Χανιώτικων Νέων» της 11ης Απριλίου 2011.

Ηράκλειο, 12 Απριλίου, Ομιλία του Γιώργου Πατερόπουλου, εκπαιδευτικού, με θέμα: "Μουσική και χορός στην Ασκητική", με αναγνώσεις δυσεύρετων κειμένων του μεγάλου Κρητικού. Διοργανωτής: Τοπική επιτροπή Νομού Ηρακλείου και ΔΕΦΝΚ.

Γρεβενά, 3 Μαΐου 2011: "Το έργο και η σκέψη του Νίκου Καζαντάκη"

Καστοριά, 4 Μαΐου: "Το έργο και η σκέψη του Νίκου Καζαντάκη"


Θεσσαλονίκη, 5-8 Μαΐου 2011, Διεθνής Έκθεση Βιβλίου: Η ΔΕΦΝΚ ήταν παρούσα και εφέτος σ’ αυτή τη διεθνή έκθεση. Παρουσίασε, με πέντε πίνακες μεγάλου σχήματος, τις σχέσεις του Καζαντζάκη με τον αραβικό κόσμο (χριστιανικό και μουσουλμανικό):
- Ρίζες
- Ταξίδια
- Λογοτεχνική δημιουργία
- Τοπία και άνθρωποι
- Μνημεία





Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου ο Γιώργος Στασινάκης έδωσε διάλεξη στις 7 Μαΐου ενώπιον πολυπληθούς κοινού, με θέμα : «Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο αραβικός κόσμος».



Ηράκλειο, 22 Ιουνίου: στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων της τοπικής επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, ο Νίκος Σκουραδάκης, επίτιμο μέλος της Εταιρίας μας, έδωσε μια ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη διάλεξη με θέμα: “ Οι ρίζες του Νίκου Καζαντζάκη από τους Ασυρωτούς, σημερινό Κρυονέρι Μυλοπόταμου”.

Κράσι, 13 Αυγούστου: Διαλέξεις της Γιούλης Ιεραπετριτάκη, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Ελληνικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ και του καθηγητή Μηνά Τσιγριτζή.


Αντίπαρος, 18 και 20 Αυγούστου: Επιτυχημένη προβολή της ταινίας "Zorba the Greek" που διοργάνωσε ο Παναγιώτης Σφαλαγκάκος, γραμματέας του Ελληνικού Τμήματος.



Ναύπλιο, 1-2 Οκτωβρίου





Νάουσα, 10 Οκτωβρίου: “Το έργο και η σκέψη του Καζαντζάκη”.

Κιλκίς, 12 Οκτωβρίου 2011: "Το έργο και η σκέψη του Νίκου Καζαντάκη"




Σέρρες, 13 Οκτωβρίου 2011: "Νίκος Καζαντζάκης ταξιδευτής"




ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ ΚΑΙ ΖΟΡΜΠΑΣ




ΕΥΡΩΠΗ


Γαλλία

Λυών, 8 Φεβρουαρίου: Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θεμα Ο Καζαντζάκης και η Ισπανία. Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ και Ινστιτούτο Cervantes.

Στρασβούργο, 29 Σεπτεμβρίου: Με την ευκαιρία του εορτασμού της 15ης επετείου από την ίδρυση του συλλόγου Alsace-Crète, η Αθηνά Βουγιούκα θα δώσει διάλεξη, με θέμα "Ο Νίκος Καζαντζάκης και η φύση".

Γερμανία

Βερολίνο, 21 Οκτωβρίου: “Ο Νίκος Καζαντζάκης ταξιδευτής”

Braunschweig, 22 Οκτωβρίου: “Το έργο και η σκέψη του Καζαντζάκη”




Μόναχο, 23 Οκτωβρίου: Γενική συνέλευση του τμήματος και εκδήλωση γύρω από τα ταξιδιωτικά του Καζαντζάκη.


Ελβετία


Βέρνη, 12 Μαΐου : «Ταξιδεύοντας με τον Νίκο Καζαντζάκη».
Συνδιοργανωτές: Dia-Logos και ΔΕΦΝΚ. Πρόγραμμα: Απαγγελίες από τη Maria Glössner, ηθοποιός και Anna Tsiolis, εκπαιδευτικός. Διάλεξη: Γιώργος Στασινάκης. Κιθάρα: Nick Perrin.
Γεμάτο το αμφιθέατρο της Δημοτικής βιβλιοθήκης, χάρη στην εξαιρετική οργάνωση της Δήμητρας Χαλαζιά, προέδρου του συλλόγου “Dia-Logos”.




Γενέυη, 2 Φεβρουάριου: Διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη με θέμα Ο Καζαντζάκης άθεος ή πιστός, Ροσμή Παλίς-Τζάνος με θέμα Ο Καζαντζάκης και οι γυναίκες. Συνδιοργανωτές: Ελληνική Κοινότητα Γενεύης, ΔΕΦΝΚ και Σύλλογος Η Φιλία.

Γενεύη, 9 Απριλίου. Διάλεξη του ποιητή Δημοσθένη Αγραφιώτη με θέμα: “Ο Καζαντζάκης και τα ταξίδια του στην Κίνα και την Ιαπωνία”. Συνδιοργανωτές: Ελβετικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ και Σύλλογος “Η Φιλία”.

Vouvry, 11 Σεπτεμβρίου: Διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα: “Νίκος Καζαντζάκης και Παναίτ Ιστρατή”.




Γενεύη, 26 Οκτωβρίου: Γενική συνέλευση του Τμήματος και στο πλαίσιο των “Λογοτεχνικών εκδηλώσεων” διάλεξη του Michel Comte, με θέμα: “Η φιλοσοφία του Καζαντζάκη”.

Λωζάνη, 28 Οκτωβρίου, “Νίκος Καζαντζάκης ταξιδευτής”: αναγνώσεις και μουσική.


Ισπανία

Alcobendas (Μαδρίτη), Νοέμβριος: έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Το νησί του Ζορμπά”. Θα περιέχει φωτογραφίες της Κρήτης και κείμενα του Καζαντζάκη.


Κροατία

Ζάγκρεμπ, 18 Μαΐου : Λογοτεχνική βραδιά, Αίθουσα Συνεδρίων της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου με τίτλο : «Νίκος Καζαντζάκης ταξιδευτής»

Εισήγηση: «Νίκος Καζαντζάκης ταξιδευτής»
Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Πεσβευτής Ελληνισμού

Ταξιδιωτικά κείμενα και μουσική:
Προσκύνημα στην Ελλάδα
Ελλάδα
Μανώλης Καλομοίρης: "Τραγουδάκι"
Ολυμπία - Μυστράς - Αιγαίο

Στην Ευρώπη
Henri Duparc: "L'invitation au voyage"
Γαλλία – Αγγλία - Ισπανία

Στη Μεσόγειο
Manuel De Falla: "Asturiana"
Κύπρος - Αίγυπτος –Καβάφης – Βεδουίνοι

Σε μέρη μακρινά
Maurice Ravel: "Kaddish"
Ουζμπεκιστάν – Καύκασος – Ιαπωνία – Κίνα

Γυρίζοντας στην πατρική γη
Christoph Willibald Gluck:"Che faro senza Euridice" (Άρια του Ορφέα από την όπερα "Ορφέας και Ευριδίκη")
Κρήτη – Κρητικοί

Απαγγελία: Livia Fadić και Martin Muhek
Μουσική: Κατερίνα Ρούσσου (μεσόφωνος) και Alexandra Verbitskaya (άρπα)
Μετάφραση: Petra Šoštarić και Nino Zubović

Συνδιοργανωτές: Τμήμα Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Ζάγκρεμπ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Ένωση Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Ζάγκρεμπ και με την ευγενή χορηγία του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

Παρευρέθηκαν: από την Ελληνική Πρεσβεία: η κυρία Ουρανία Αρβανίτη, Πρέσβης, οι κύριοι Γιώργος Κυριακόπουλος, Α’ Γραμματέας και Παναγιώτης Πρεβεζάνος, Εμπορικός ακόλουθος. Από το Πανεπιστήμιο: ο κύριος Vlado Rezar, διευθυντής του Τμήματος Κλασσικών σπουδών, καθηγητές και φοιτητές. Επίσης παρευρέθηκε και ο κύριος Martinovic, μεταφραστής του «Αλέξη Ζορμπά» στα κροατικά.

Θερμά συγχαρητήρια και πολλές ευχαριστίες στη Ξανθή Ζαφειράκη, καθηγήτρια νεοελληνικών στο Πανεπιστήμιο για την εξαιρετική οργάνωση της εκδήλωσης.




Κύπρος

Λευκωσία, 6 Οκτωβρίου: διάλεξη της ερευνήτριας και καθηγήτριας Ελένης Ευθυμοπούλου με θέμα: “Ο Καζαντζάκης και ο γαλλικός πολιτισμός”.




Λεττονία

Ρίγα, Πανεπιστήμιο, 21 Μαρτίου. Οι φοιτητές και απόφοιτοι που ενδιαφέρονται για την Νεοελληνική λογοτεχνία, είχαν διαβάσει και μεταφράσει το έργο του Καζαντζάκη στη διάρκεια 3 μηνών (τα βράδια των Τετάρτων κάθε βδομάδα). Στο τέλος κάναμε αυτή την εκδήλωση για να ενημερωθεί ευρύτερος κόσμος για την Ασκητική του Καζαντζάκη. Ειλικρινά τα παιδία ενθουσιάστηκαν με τις ιδέες του Καζαντζάκη, πράγμα, που δεν είναι και τόσο ευκατανόητο για τη νεολαία τη σημερινή, δεν είναι; Η εκδήλωση είχε μεγάλη επιτυχία, διαβάσαμε αποσπάσματα στα Ελληνικά και σχετικές Λεττονικές μεταφράσεις. Ομιλία με κάποια σχόλια έκανε η Πρέσβης της Ελλάδος στην Λεττονία κα Χρυσάνθη Παναγιωτοπούλου. Οι υπεύθυνοι και συμμετέχοντες υπήρξαν 10 παιδιά και 3 καθηγητές: I. Rumniece, O. Lams kai B. Aleksejeva.


Νορβηγία

Όσλο, 25 Νοεμβρίου: διάλεξη της καθηγήτριας φιλολόγου Kirsti Thorsen.

Ουγγαρία

Βουδαπέστη, 27 Μαΐου. Πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας.



Στη κατάμεστη αίθουσα, κυρίως από φοιτητές του Πανεπιστημίου, παρεβρέθηκαν: ο Πρέσβης της Κύπρου, κύριος Βάσος Τσεμπερλέν, η σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβέιας, Δέσποινα Λουρμπάκου, ο Σύμβουλος Επικοινωνίας της Ελληνικής Πρεσβείας, Νίκος Βλαχάκης, ο κύριος Ιωάννης Σταματέας, Πρόξενος της Ελλάδος, η Δώρα Σόλτη, διευθύντρια του Τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, η Βαγγελία Τσαρούχα, διευθύντρια Συμπληρωματικού Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας.
Θερμά συγχαρητήρια στο Νίκο Βλαχάκη που οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία αυτή την εκδήλωση


Πορτογαλία

Λισαβόνα, Νοέμβρίος: ο καθηγητής José Antonio Costa Ideias θα εγκαινιάσει κύκλο διαλέξεων με κεντρικό θέμα: "Το λογοτεχνικό έργο του Καζαντζάκη και η ευρωπαϊκή διάστασή του".


Ρουμανία

Βράιλα, 21 Μαΐου : «Νίκος Καζαντζάκης και Παναΐτ Ιστράτι».




Βουκουρέστι, 23 Μαΐου, διάλεξη του Γιώργου Στασινάκη με θέμα: «Έργο και σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη». Συνδιοργανωτές: ΔΕΦΝΚ, οι εκδόσεις Ομονοια και η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας.



Η Έλενα Λαζάρ, διευθύντρια των εκδόσεων Ομόνοια,
ο ομιλητής και ο πρέσβης της Κύπρου Σπύρος Αττάς


Βουκουρέστι, 24 Ιουνίου. Στο πλαίσιο της «Νύχτας των πολιτιστικών ινστιτούτων», το Ρουμανικό Ινστιτούτο Πολιτισμού περιέλαβε αναγνώσεις αποσπασμάτων των έργων του Νίκου Καζαντζάκη Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά και Τελευταίος Πειρασμός. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Elena Lazar, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της Εταιρείας μας.


Σλοβενία

Λουμπλιάνα: 16 Μαΐου: λογοτεχνική βραδιά με θέμα : "Ο ταξιδευτής Ν. Καζαντζάκης". Η εκδήλωση πραγματοποιείται απο τον τομέα για την Ελληνική Γλώσσα της Φιλοσοφικής Σχολής-Ljubljana σε συνεργία με το Σύλλογο Λογοτεχνικών Μεταφραστών, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη, τον Σλοβενοελληνικό Πολιτιστικό Σύλλογο της Σλοβενίας και υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Λιουμπλιάνα
Εισήγηση: Ο ταξιδευτής Νίκος Καζαντζάκης
κ. Γεώργιος Στασινάκης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Καζαντζάκη, Πεσβευτής Ελληνισμού
Ταξιδιωτικά κείμενα :
Προσκύνημα στην Ελλάδα:
Ελλάδα – Αιγαίο – Ολυμπία -Μυστράς (ανάγνωση αποσπασμάτων)
Μανώλης Καλομοίρης "Τραγουδάκι" (ελληνικό τραγούδι)
Στην Ευρώπη:
Henri Duparc "L'invitation au voyage" (γαλλικό τραγούδι)
Γαλλία – Αγγλία (ανάγνωση αποσπασμάτων)
Στη Μεσόγειο
Manuel De Falla "Asturiana" (ισπανικό τραγούδι)
Ισπανία – Κύπρος - Αίγυπτος –Καβάφης – Βεδουίνοι (ανάγνωση αποσπασμάτων)
Σε μέρη μακρινά
Maurice Ravel "Kaddish" (εβραϊκή προσευχή)
Ουζμπεκιστάν – Καύκασος -Ιαπωνία – Κίνα (ανάγνωση αποσπασμάτων)
Γυρίζοντας στην πατρική γη (ανάγνωση αποσπασμάτων)
Christop Willibald Gluck "Che faro senza Euridice" (Άρια του Ορφέα απο την όπερα "Ορφέας και Ευριδίκη")
Κρήτη - Κρητικοί
Απαγγελία:
Μουσική: Κατερίνα Ρούσσου (μεσόφωνος) και Alexandra Verbitskaya (άρπα)

Πολλά συγχαρητήρια και θερμές ευχαριστίες στην καθηγήτρια Βάσω Βαρσαμακίδου και την πολύ επιτυχημένη εκδήλωση.


Οι πρέσβεις της
Κύπρου και της Ελλάδος,
κύριοι Χαράλαμπος Παναγίδης και Διονύσιος Κουνδουρέας
και η καθηγήτρια Βάσω Βαρσαμακίδου

Bohinj, εδώ έμεινε ο Νίκος Καζαντζάκης το 1956.
Η πλακέτα τοποθετήθηκε από τον Έλληνα Πρέσβη το 1999


Σουηδία

Στοκχόλμη
Σε συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία Σουηδίας, τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Στοκχόλμης, τη Διεθνή Βιβλιοθήκη Σουηδίας, το σουηδικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ, διοργάνωσε πολιτιστικές εκδηλώσεις στη Στοκχόλμη.
Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας» περιέλαβαν έκθεση βιβλίων, ομιλίες, αναγνώσεις, απαγγελίες και παρουσιάσεις έργων συγγραφέων που έχουν ζήσει ή ζουν ακόμα στη Σουηδία.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον Νίκο Καζαντζάκη που μεγάλο μέρος του έργου του γράφτηκε τα διαστήματα που έμενε εκτός Ελλάδας.

28 Μαρτίου 2011, Δημοτική Βιβλιοθήκη Στοκχόλμης

- Η ηθοποιός Margareta Byström διάβασε το ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη «Αυτό το αστέρι είναι για όλους μας».
- Η Harriet Lacksten και ο Patrik Shylter της Διεθνούς και Δημοτικής Βιβλιοθήκης αντίστοιχα, καλωσόρισαν τους προσκεκλημένους.
- Η πρέσβης της Ελλάδας στη Σουηδία Αλίκη Χατζή κήρυξε την έναρξη των εκδηλώσεων.
- Ομιλία της Ann Margaret Mellberg, πολιτιστική ακόλουθος στην ελληνική πρεσβεία Σουηδίας με θέμα «Μία ζωή, ένα βιβλίο».
- Ομιλία του προέδρου του σουηδικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ Ξενοφώντα Παγκαλιά, για τη ΔΕΦΝΚ και τον Νίκο Καζαντάκη.
- Ομιλία του συγγραφέα και μέλους της Γερμανικής Ακαδημίας Άρη Φιορέτου με θέμα «Ο καθένας μας με τον τρόπο του, είναι ένας Έλληνας» και ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο του «Ο τελευταίος Έλληνας».
- Η Margareta Byström διάβασε ποιήματα της Ελένης Σεβαστίκογλου.




Τσεχία

Πράγα, 24 Μαρτίου: διάλεξη του Roderick Beaton, καθηγητή στο King's College του Λονδίνου, με θέμα: “Νίκος Καζαντζάκης, ο δημιουργός του Ζορμπά και του Τελευταίου πειρασμού”. Συνδιοργανωτές: Ινστιτούτο ελληνικών και λατινικών σπουδών της φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Κάρολου και τοπικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ. Στην εκδήλωση πήραν μέρος ο Πρέσβης της Ελλάδας, καθηγητές, λέκτορες ελληνικών από Πράγα και Brno, φοιτητές και άλλοι ενδιαφερόμενοι. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση. Συγχαρητήρια στη Dita Vorechovska, πρόεδρο του τμήματός μας και μέλος της συντονιστικής επιτροπής. Το τμήμα μας έχει και ιστοσελίδα: www.spnk.wz.cz




ΑΦΡΙΚΗ


Λιβύη

Τρίπολη, 16,19 Φεβρουαρίου: Διαλέξεις του Γιώργου Στασινάκη στο Γαλλικό Πολιτιστικό Ινστιτούτο και στην ελληνική κοινότητα.


Κονγκό

Kinshasa, 18 Απριλίου 2011: Και στην Κεντρική Αφρική το έργο και η σκέψη του Νίκου Καζαντζάκη ενδιαφέρει πολλούς διανοούμενους. Το τμήμα μας, που προεδρεύει με κουράγιο και ικανότητα ο καθηγητής φιλοσοφίας Albert Mananga , οργάνωσε στις 18 Απριλίου 2011 την πρώτη εκδήλωση. Πάνω από 22 άτομα έλαβαν μέρος. Ο πρόεδρος του τμήματος παρουσίασε τη ΔΕΦΝΚ, τη βιογραφία του Νίκου Καζαντζάκη και τα κύρια σημεία της σκέψης του. Ακολούθησε σε ένα φιλικό και επιστημονικό επίπεδο μεγάλη συζήτηση. Θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις. Θερμά συγχαρητήρια στο φίλο μας Albert και σε όλα τα μέλη μας.






Kinshasa, 26 Οκτωβρίου: Ο πρόεδρος του τοπικού Τμήματος Albert Mananga διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: "Ταξιδιωτικά του Νίκου Καζαντζάκη".


Νότιος Αφρική


Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ, 4 απριλιου 2011: Συνέδριο με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης, οι ιδέες του και η αξία του για την εκπαίδευση», υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Ελλάδος. Διοργανώθηκε από το Νοτιοαφρικανικό Τμήμα της ΔΕΦΝΚ, το Τμήμα Ελληνικών και Λατινικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ, του Ινστιτούτου Αφρικανοελληνικών Σπουδών και το Λύκειο Ελληνίδων.
Χαιρέτισαν το Συνέδριο: ο Αρχιεπίσκοπος Δαμασκηνός, Μητροπολίτης Πραιτωρίας και Ιανουπόλεως, ο Σπύρος Θεοχαρόπουλος, Πρέσβης της Ελλάδος, ο Γεώργιος Μπίζος, διάσημος δικηγόρος του Νέλσον Μαντέλα και η Νίκη Σουρή, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων.
Ομιλίες:
- Benjamin Hendrickh, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκ και Πρόεδρος του Νοτιοαφρικανικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ: «Ο Ιούδας του Καζαντζάκη στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Λογοτεχνίας για τον Ιούδα».
- Λεμονιά Κριατσότου-Πλακίδου, συντονίστρια εκπαίδευσης: «Ο Καζαντζάκης στα εγχειρίδια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».
- Θέκλα Σανσαρίδου-Hendrickh, κύρια ερευνήτρια, Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ: «Γεωπολιτικές διαστάσεις στο έργο του Καζαντζάκη».
- Γεώργιος Στασινάκης: «Ο Καζαντζάκης και η ποίηση».
- Έφη Ζαχαροπούλου, Λέκτορας του Πανεπιστημίου του Γιοχάνεσμπουργκι: «Η ιδιαιτερότητα του λόγου του Καζαντζάκη».
- Έλενα Πιπερίδου, εκπαιδευτικός στη Σχολή SAHETI: «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κρήτη – μερικά σχόλια». Η κυρία Πιπερίδου ετοιμάζει διδακτορική διατριβή, με θέμα «Ο Καζαντζάκης και οι Τούρκοι».
- Στέλλα Παπά, φιλόλογος: «Η τεχνική του Καζαντζάκη».
Μετά τις ομιλίες ακολούθησε συζήτηση σε βάθος, που είχε μεγάλο ενδιαφέρον.
Έλαβαν επίσης μέρος στο Συνέδριο η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος Βασιλική Γούναρη, πολλοί παλαιότεροι και σημερινοί πανεπιστημιακοί καθηγητές, φοιτητές που ετοιμάζουν το μάστερ ή τη διδακτορική τους διατριβή, καθώς και δημοσιογράφοι.
Επισημαίνουμε ότι το Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ προγραμματίζει την έκδοση, υπό την αιγίδα της ΔΕΦΝΚ, ενός τόμου με μελέτες για τον Νίκο Καζαντζάκη.



Ο καθηγητής Benjamin Hendrickh

Ο κ. Γ. Στασσινάκης, πλαισιωμένος από την Πρόεδρο του
Λυκείου Ελληνίδων κα Ν. Σουρή και τον Πρόεδρο της Νοτιοαφρικανικής Εταιρείας Φίλων του Καζαντζάκη, Καθηγητή κ. Β. Hendrickh

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στη Ν. Αφρική κ. Σπ. Θεοχαρόπουλος


Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γιοχάνεσμπουργκ και Πρετορίας κ. Δαμασκηνός

Η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στο Γιοχάνεσμπουργκ κα Β.
Γούναρη και ο επιφανής ομογενής δικηγόρος κ. Γ. Μπίζος


Γιοχάνεσμπουργκ, Σχολή SAHETI, 4 Απριλίου 2011: Μία από τις προτεραιότητες της ΔΕΦΝΚ είναι η διοργάνωση εκδηλώσεων στα σχολεία. Έτσι, ο Γεώργιος Στασινάκης, προσκεκλημένος στην περίφημη Σχολή SAHETI, παρουσίασε το σύνολο του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Συμμετείχαν σ’ αυτή την εκδήλωση όλοι οι μαθητές και οι καθηγητές. Τον ομιλητή προσφώνησε η κυρία Αναστασία Κρυσταλλίδου, γενική διευθύντρια της Σχολής.


Κέιπ-Τάουν, 6 Απριλίου 2011: Η ΔΕΦΝΚ δεν ξεχνάει τους θαυμαστές του έργου του Νίκου Καζαντζάκη που κατοικούν σ’ αυτή την πόλη της νότιας Αφρικής, μεγάλο κέντρο πολιτισμού. Προσκεκλημένος από την Ελληνική Κοινότητα, ο Γεώργιος Στασινάκης μίλησε με θέμα «Η Ελληνική ταυτότητα του Νίκου Καζαντζάκη». Το κοινό ήταν πολυάριθμο και έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον.
Παρόντες: Ο Αρχιεπίσκοπος Σέργιος, Μητροπολίτης Καλής Ελπίδος, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Σούλιος, παλαιότεροι και σημερινοί ιθύνοντες της Ελληνικής Κοινότητας, καθώς και Έλληνες διανοούμενοι και επιχειρηματίες.
Οι συμμετέχοντες αποφάσισαν να ιδρύσουν προσεχώς σ’ αυτή την πόλη Τμήμα της ΔΕΦΝΚ.




Germiston, 10 Απριλίου 2011: Σε μία υπερπλήρη αίθουσα, ο Γεώργιος Στασινάκης, προσκεκλημένος από την Παγκρήτια Ομοσπονδία Νοτίου Αφρικής, έδωσε διάλεξη, με θέμα «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η Κρήτη». Ακολούθησε συζήτηση που επέτρεψε στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν καλύτερα το έργο και τις ιδέες του μεγάλου Κρητικού. Έλαβαν μέρος σ’ αυτή την αξέχαστη εκδήλωση ο καθηγητής Benjamin Hendrickh, εκπρόσωποι του Γενικού Προξένου της Ελλάδος και του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, η συντονίστρια εκπαίδευσης και πολλοί υπεύθυνοι της Ελληνικής Κοινότητας του Germiston και της Παγκρήτιας Ομοσπονδίας. Ήταν επίσης παρόντες ο κ. Βασίλης Μαγδαληνός, τέως συντονιστής του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ), καθώς και ο κ. Χάρης Γκουβέλης, σημερινός συντονιστής του ΣΑΕ.




Γιοχάνεσμπουργκ, 11 Απριλίου 2011: Συνάντηση με τη Nadine Gordimer, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1991

Χάρη στον Γεώργιο Μπίζο, ο οποίος είναι φίλος της ΔΕΦΝΚ, αλλά και της Nadine Gordimer, ιδίως στα πλαίσια του κοινού αγώνα τους εναντίον του απαρτχάιντ, ο Γεώργιος Στασινάκης συνάντησε αυτή τη μεγάλη κυρία της νοτιοαφρικανικής λογοτεχνίας στο σπίτι της. Ο Γεώργιος Μπίζος μίλησε για τα προβλήματα της μη έκδοσης και της μετάφρασης των έργων του μεγάλου Κρητικού. Ο Γεώργιος Στασινάκης παρουσίασε τις δραστηριότητες της ΔΕΦΝΚ. Η Nadine Gordimer θύμισε το θαυμασμό της για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, υπογραμμίζοντας ότι κατά την απονομή του Βραβείου Νόμπελ είχε αναφερθεί στον Νίκο Καζαντζάκη.
Στο τέλος αυτής της συνάντησης, η Nadine Gordimer ανήγγειλε την προσχώρησή της στη ΔΕΦΝΚ. Είναι μεγάλη τιμή για τη ΔΕΦΝΚ αυτή η προσχώρηση.



Κέιπ Τάουν, Νοέμβριος: δημιουργία ενός Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.


ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


Είναι γνωστοί οι δεσμοί του Νίκου Καζαντζάκη με τον αραβικό κόσμο (χριστιανικό και μουσουλμανικό). Μέσα από τα ταξίδια και τα κείμενά του, εκφράζει το βαθύ του θαυμασμό για την ιστορία, τον πολιτισμό, τους ανθρώπους και τα τοπία των αραβικών χωρών. Από την πλευρά τους, πολλοί Άραβες διανοούμενοι εκδηλώνουν, εδώ και πολλά χρόνια και με διάφορους τρόπους (μεταφράσεις, διακίνηση των βιβλίων, εκδηλώσεις...), το μεγάλο ενδιαφέρον τους για το έργο του μεγάλου Κρητικού.
Με το παρόν δελτίο τύπου, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) σας δίνει πληροφορίες για τα πρόσφατα γεγονότα.


Πρωτότυπη διανομή της «Ασκητικής»: Κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Βηρυτό, στις 18 Μαρτίου 2011, ο κ. Iskandar Habbache, δημοσιογράφος, συγγραφέας και καθηγητής φιλοσοφίας, ανέφερε ότι οι εφημερίδες “Assafir” (Λίβανος), “Al mada” και “Al ittihad” (Ιράκ), “Al bayan” (Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα), “Al kahira” (Αίγυπτος) και “Al Qabass” (Κουβέιτ), διένειμαν δωρεάν, με τα φύλλα του Σαββάτου 15 Φεβρουαρίου 2011, χιλιάδες αντίτυπα του δοκιμίου του Νίκου Καζαντζάκη “Ασκητική”, σε μετάφραση του Sayed Ahmad ali Bilal και με τίτλο “Σουφισμός-Σωτήρες του Θεού”, από τα οποία 20.000 μόνο στο Λίβανο.




Μεταφράσεις στα αραβικά έργων του Νίκου Καζαντζάκη: Τα βιβλιοπωλεία της Δαμασκού και της Βηρυτού πληροφόρησαν τη ΔΕΦΝΚ ότι έχουν μεταφραστεί στα αραβικά τα εξής βιβλία: “Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά”, “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, “Ο Καπετάν Μιχάλης”, “Ο τελευταίος πειρασμός”, “Ο φτωχούλης του Θεού”, “Οι αδερφοφάδες”, “Ασκητική”. Μερικά από αυτά έχουν επανεκδοθεί πρόσφατα ή έχουν μεταφραστεί ξανά από τα αγλλικά ή τα γαλλικά και διακινούνται σε μεγάλο αριθμό αντιτύπων.


“Synthesis” στα αραβικά: Αυτό το ενημερωτικό δελτίο της ΔΕΦΝΚ δημοσιεύεται κάθε τετράμηνο στα αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά, ισπανικά, ιταλικά, πορτογαλικά και ρωσικά. Θα δημοσιεύεται εφεξής και στα αραβικά. Έτσι, το ενδιαφερόμενο κοινό θα μπορεί να έχει καλύτερη γνώση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.


Ισραήλ, Τελ Αβίβ, 18 Νοεμβρίου: βραδιά αφιερωμένη στη μετάφραση στα εβραϊκά από τη Δέσποινα Λιοζίδου Shermister του βιβλίου του Καζαντζάκη “Όφις και Κρίνο”.


Παλαιστίνη, Ραμάλα, Νοέμβριος: ανάγνωση ταξιδιωτικών, με τη Μαρία Βασιλείου, υπεύθυνη του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ.


Λίβανος, Βηρυτός, 18 Μαρτίου



Παλαιστίνη, Ραμαλά, 6 Απριλίου: συζήτηση γύρω από τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη. Ίδρυση τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ.

Συρία, Δαμασκός, 16 Μαρτίου



ΑΣΙΑ


Γεωργία

Τιφλίδα, 27 Ιουνίου: διάλεξη της καθηγήτριας Σοφίας Σιαμανίδου για τις μεταφράσεις του Ομήρου, μεταξύ των οποίων και για τις μεταφράσεις των Νίκου Καζαντζάκη και Γιάννη Κακρίδη.


Κίνα

Σαγκάη, 25 Μαΐου. Το Τμήμα Νεοελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Διεθνών Σπουδών της Σαγκάης διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα «Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη στην Κίνα», στην οποία συμμετείχαν όλοι οι φοιτητές του Τμήματος, μαζί με τους καθηγητές.
Τα τελευταία χρόνια έχουν μεταφραστεί στα κινεζικά πολλά έργα του Νίκου Καζαντζάκη, βοηθώντας έτσι τους φοιτητές να γνωρίσουν καλύτερα τον μεγάλο Έλληνα συγγραφέα. Όλοι οι φοιτητές είχαν προετοιμαστεί πριν από δύο μήνες για την εκδήλωση, διαλέγοντας να μελετήσουν ο καθένας ένα από τα μεταφρασμένα στα κινεζικά έργα του. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αντάλλαξαν τις απόψεις τους για τα έργα αυτά, χρησιμοποιώντας παράλληλα και διάφορα μέσα, όπως φωτογραφίες, Video, επιβλητικά PPT κλπ.
Για παράδειγμα, η Ευδοκία, που είχε διαβάσει τον Τελευταίο Πειρασμό, μίλησε για τις περιγραφές της ψυχολογικής κατάστασης του Χριστού, καθώς και τις αναφορές στο περιβάλλον όπου βρισκόταν, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα το απρόβλεπτο τέλος. Η Άννα, η Δήμητρα και η Ζωή αντάλλαξαν τις απόψεις τους από διάφορες προοπτικές για το Ταξιδεύοντας-Κίνα. Ειδικότερα η Άννα συνέκρινε τον Καζαντζάκη με τον διάσημο Κινέζο συγγραφέα Lin Yutang, δείχνοντας ότι οι δύο συγγραφείς είδαν την Κίνα με διαφορετικό τρόπο, μέσα από τη δική του ματιά ο καθένας. Η Φλώρα η Κλειώ και η Αρετή, που είχαν μελετήσει τον Καπετάν Μιχάλη, παρουσίασαν τις δικές τους αντιλήψεις για το έργο, τον συγγραφέα και τη διαδικασία διαμόρφωσης της σκέψης του. Η παρουσίαση του Αλέξη Ζορμπά από την Αγγελική συνοδευόταν και από τη γνωστή ταινία και τη μουσική που έχει γραφτεί γι’ αυτήν.
Μέσω της εκδήλωσης αυτής, οι Κινέζοι φοιτητές γνώρισαν καλύτερα τον Νίκο Καζαντζάκη και το έργο του, αλλά και πληροφορήθηκαν για την απήχηση που έχει στην Κίνα ο μεγάλος Έλληνας συγγραφέας. Στα επόμενα χρόνια, όταν θα έχουν προχωρήσει στη γνώση της νεοελληνικής γλώσσας, θα είναι σε θέση να διαβάσουν και το ελληνικό πρωτότυπο των έργων, βαθαίνοντας έτσι την επαφή τους με την ελληνική λογοτεχνία και γενικότερα με τον ελληνικό πολιτισμό.




Κιργιστάν

Μπισκέκ, 18 Οκτωβρίου: η τοπική ομάδα της ΔΕΦΝΚ, με επικεφαλής την εκπαιδευτικό Μιλάνα Λαζαρίδη, θα διοργανώσει εκδήλωση με θέμα: "τα ταξιδιωτικά του Καζαντζάκη".


Νότιος Κορέα

Σεούλ, 24 Σεπτεμβρίου 2011: Στις 24 Σεπτεμβρίου 2011 ο Ελληνοκορεάτικος Σύλλογος και το Κορεάτικο Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη οργάνωσαν ένα πολύ επιτυχημένο Συνέδριο με θέμα το βιβλίο το Νίκου Καζαντζάκη “Καπετάν Μιχάλης”. Έγιναν ενδιαφέρουσες εισηγήσεις από καθηγητές Πανεπιστημίου (ιδιαίτερα του Jaewon Yu, Ηρώ Κασωτάκη – Γατοπούλου) κορεάτες συγγραφείς και λογοτέχνες. Μίλησε επίσης και ο Ιάπωνας Καθηγητής Νεοελληνικής στην Χιροσίμα Ukida Saburo. Δύο φοιτητές του Τμήματος Ελληνικών Σπουδών του Hankuk Universtity of Foreign Studies διάβασαν αποσπάσματα από τον “Καπετάν Μιχάλη”. Τέλος λογοτέχνες και ηθοποιοί δραματοποίησαν ένα απόσπασμα από αυτό το έργο. Το απέδωσαν πολύ ζωντανά και με μεγάλο πάθος.
Θερμά συγχαρητήρια στους δραστήριους Κορεάτες φίλους του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.





Ουζμπεκιστάν

Μπουχάρα, Νοέμβριος: ο Πρόεδρος του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ Suxrob Bodokalonov διοργανώνει εκδήλωση για τα ταξιδιωτικά του Καζαντζάκη.


ΑΜΕΡΙΚΗ


Αργεντινή

Μπουένος Άιρες: Στις 12 Δεκεμβρίου, η Εταιρεία Συγγραφέων της Αργεντινής, η Εταιρεία μας και ο Σύλλογος Ελληνικού Πολιτισμού «Νόστος» διοργάνωσαν, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας, διάλεξη του Γεωργίου Στασινάκη, με θέμα Το έργο και οι ιδέες του Νίκου Καζαντζάκη. Η ηθοποιός Zulema Zarpas διάβασε αποσπάσματα μιας ταξιδιωτικής διήγησης του Καζαντζάκη από την Πελοπόννησο. Σημειώσαμε την παρουσία του Έλληνα Προξένου Κωνσταντίνου Καραμουσαλή, συγγραφέων, καλλιτεχνών, μελών της ελληνικής κοινότητας και φιλελλήνων.





Βραζιλία

Σάο Πάολο, Κύκλος μελετών του έργου του Νίκου Καζαντζάκη: 26 Φεβρουαρίου, Ζορμπάς, 16 Απριλίου, Οι γυναίκες στο έργο του Καζαντζάκη, 2 Ιουλίου, Ο φτωχούλης του Θεού: παρουσίαση από την Tereza Jardini, πρόεδρο του τοπικού τμήματος τη ΔΕΦΝΚ.

Σάο Πάολο:Το πάντα δυναμικό τοπικό Τμήμα της Εταιρείας διοργάνωσε, στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, ημερίδες μελέτης του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Ομιλητές: Γεώργιος Στασινάκης, με θέμα Ο Καζαντζάκης και η ποίηση, Lucilia Soares Brandao, τέως καθηγήτρια πανεπιστημίου, με θέμα Ο Νίκος Καζαντζάκης και η θρησκεία και Carolina Donega Bernardes, καθηγήτρια πανεπιστημίου και συγγραφέας, με θέμα Η φιλοσοφική ποίηση της «Ασκητικής». Σημιεώνουμε ότι η Carolina έχει υποστηρίξει με επιτυχία ένα μάστερ με θέμα την Ασκητική και μία διδακτορική διατριβή με θέμα Η «Οδύσσεια» του Νίκου Καζαντζάκη: σύγχρονη εποποιία τραγικού ηρωσιμού. Η Tereza Jardini, Πρόεδρος του Τμήματος, η Monique Bouffis και η Silvia Ricardino, μέλη του Τμήματος, διάβασαν αποσπάσματα του Ζορμπά, της συνομιλίας του Καζαντζάκη με τον Pierre Sipriot στη γαλλική ραδιοφωνία, των ποιημάτων Νίτσε και Ελ Γκρέκο από τη συλλογή Τερτσίνες. Ο διευθυντής των εκδόσεων "Grua" παρουσίασε την ωραία μετάφραση στα πορτογαλικά από την Marisa Ribeiro Donatiello και τη Silvia Ricardino του Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά. Ανάμεσα στο κοινό, που έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον, χαιρετίσαμε την παρουσία της Iris Borges Belchior da Fonseca, τέως καθηγήτριας ελληνικών του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο, μεταφράστριας έργων του Νίκου Καζαντζάκη και Πρέσβειρας Ελληνισμού.





Καναδάς

Οττάβα, 16 Ιανουαρίου: ίδρυση τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ.


Τορόντο. Το τοπικό τμήμα της ΔΕΦΝΚ οργανώνει συχνές συναντήσεις με σκοπό τη μελέτη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Έτσι έλαβαν χώρα με μεγάλη επιτυχία οι εξής συναντήσεις: 10 Ιανουαρίου: “Σπασμένες ψυχές” με τη Φωτεινή Χατζηνικολάου, 14 Μαρτίου: “Ο Νίκος Καζαντζάκης στο 21ο αιώνα” με τη Βούλα Βέτση, 16 Απριλίου: “Κοσμοθεωρία του Νίκου Καζαντζάκη όπως ξετυλίγεται στην Ασκητική” με το Σπύρο Πασχάλη. Η ερχόμενη συνάντηση θα γίνει το Νοέμβριο με θέμα τον “Καπετάν Μιχάλη”. Θα μιλήσει ο καθηγητής Γεωργιάδης.


Μόντρεαλ, 4 Δεκεμβρίου




Ουρουγουάη

Μοντεβίδεο: Στις 10 Δεκεμβρίου 2011, μετά τη Γενική Συνέλευση, το Ίδρυμα "Maria Tsakos" και το τοπικό Τμήμα της Εταιρείας διοργάνωσαν στην Αρχιτεκτονική Σχολή στρογγυλή τράπεζα, με θέμα: Γιατί να διαβάζουμε τον Καζαντζάκη ση σημερινή εποχή; Ομιλητές: Victoria Moron, καθηγήτρια (Ουρουγουάη): Από τον εθνικισμό στον κοσμοπολιτισμό: οι δρόμοι του Καζαντζάκη και του Ζορμπά. Ασπασία Παπαζανάκη, ψυχολόγος (Βραζιλία): Τα πρόσωπα του Ζορμπά σε σχέση με την ψυχανάλυση. Tereza Jardini, καθηγήτρια (Βραζιλία): Οι νέοι και ο Καζαντζάκης, το παράδειγμα του Βραζιλιανού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ. Cristina Tsardikos, ιατρός (Αργεντινή): Πώς ο «Θεός» βρήκε τον Καζαντζάκη. Σοφία Παπαδάκη, καθηγήτρια (Ουρουγουάη): Η έννοια της ελευθερίας στον Καζαντζάκη. Ηλίας Ηλιάδης, επίτιμος πρέσβης (Κολομβία): Επικαιρότητα της σκέψης του Καζαντζάκη στη σημερινή πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα. Όλοι οι ομιλητές ανέπτυξαν την άποψή τους με πειστικότητα και πρωτοτυπία. Η στρογγυλή τράπεζα είχε τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ουρουγουάης, του Δήμου του Μοντεβίδεο και της Ελληνικής Πρεσβείας. Παρόντες: ο πρέσβης της Ελλάδος Λουίς Αλκιβιάδης Αμπάτης, ο εντεταλμένος διευθυντής του "Tsakos Group in Uruguay" Άρης Ρήγας, καθώς και πολυάριθμοι διανοούμενοι.





Χιλή

Σαντιάγο, 8, 9 και 10 Απριλίου: έκθεση φωτογραφιών του Νίκου Καζαντζάκη, διάλεξη του Αντώνη Βασιλειάδη, προέδρου του τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, για το μεγάλο Κρητικό και το Ζορμπά, προβολή του φιλμ “Αλέξης Ζορμπάς”. Οι εκδηλώσεις οργανώθηκαν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στη Χιλή.




Σαντιάγο, 12-14 Οκτωβρίου. Συνέδριο του Κέντρου βυζαντινών και ελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της Χιλής, διάλεξη της Clara Cisneros, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο της Guadalajara του Μεξικού, με θέμα: “Ελληνική παρουσία στον Τελευταίο πειρασμό”. Θα προβληθεί το φιλμ “El Greco”, ενώ ο Αντώνης Βασιλειάδης, πρόεδρος του τοπικού τμήματος της ΔΕΦΝΚ, θα παρουσιάσει το έργο του Καζαντζάκη “Αναφορά στον Greco”.




Σαντιάγο: Στις 14 Δεκεμβρίου, ο Γεώργιος Στασινάκης μίλησε για τον Καζαντζάκη και τον αραβικό κόσμο και η Χρυσή Τεφαρίκη Αλμαλιώτη, καθηγήτρια και δημοσιογράφος, για τον Καζαντζάκη στο όρος Σινά. Συμμετείχαν ο διευθυντής του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών Miguel Castillo Didier, εκπαιδευτικοί, φοιτητές, οι charges d'affaires της Ελλάδος, Vai'ani Gai'datzi, και του Λιβάνου, Alexandra Bitar, καθώς και υπεύθυνοι του Αραβικού Κέντρου. Ο Αντώνης Βασιλειάδης, ο ακούραστος Πρόεδρος του τοπικού μας Τμήματος, είχε πολύ καλά διοργανώσει την εκδήλωση. Πρόσφερε στην Εταιρεία ένα αντίτυπο της Οδύσσειας, σε μετάφραση στα ισπανικά του Miguel Castillo Didier. Τον ευχαριστούμε θερμά. Μία επίσης σημαντική στιγμή ήταν η συνάντηση με την Ketty Farandato Politis, εξαδέλφη του Kimon Friar που έχει μεταφράσει την Οδύσσεια στα αγγλικά. Πράγματι, στην τελευταία σελίδα της εισαγωγής του, ο Kimon Friar αναφέρει την «πρωτεξαδέλφη του Ketty» που συνάντησε στην Antofagasta, στη Χιλή. Η Ketty μας έδωσε την πληροφορία ότι ο Kimon Friar τελείωσε το τελευταίο μέρος της μετάφρασής του σ' αυτή την πόλη. Και πράγματι, κλείνει την εισαγωγή του με τη σημείωση: «Antofagasta, Χιλή, Απρίλιος 1958».





Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

Κονέκτικατ, 22 Ιουνίου: ο καθηγητής Χρίστος Γαλανόπουλος, Πρόεδρος του τοπικού Τμήματος της ΔΕΦΝΚ, επισκεθτηκε με 28 φοιτητές του το μουσείοΝίκου Καζαντζάκη.

Νέα Υόρκη, 23 Οκτωβρίου: ο πρόεδρος του τμήματος, Νίκος Καστρινάκης, θα διοργανώσει απότιση φόρου τιμής στον Νίκο Καζαντζάκη.


Κολομβία

Μπογκοτά, τέλος Οκτωβρίου: διάλεξη για τον Αλέξη Ζορμπά και προβολή της ταινίας "Zorba the Greek". Την εκδήλωση θα οργανώσει ο Πρόεδρος του Τμήματος Ηλίας Ηλιάδης.


Κόστα Ρίκα

Σαν Χοσέ, Νοέμβριος: βραδιά που θα περιλαμβάνει ανάγνωση αποσπασμάτων έργων του Καζαντζάκη, ακολουθούμενη από συζήτηση.


ΩΚΕΑΝΙΑ


Αυστραλία

Μπρίσμπεϊν, 30 Ιουλίου: Συζήτηση με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Σύδνεϋ, Βρασίδα Καραλή γύρω από τις επανεκδόσεις και μεταφράσεις του έργου του Νίκου Καζαντζάκη

Μελβούρνη, 27 Μαρτίου: Εκδρομή του Τμήματος και αναγνώσεις αποσπασμάτων της "Οδύσσειας", 13 Απριλίου: Πάνω από 120 άτομα παρευρέθησαν στην εξαιρετική διάλεξη της Αναστασίας Αναστασιάδη, επίτιμου μέλους του Τμήματος του Σύδνεϋ της ΔΕΦΝΚ, με θέμα: Οι σχέσεις Καζαντζάκη-Ζορμπά



Μελβούρνη, 30 Νοεμβρίου: Η Διεθνήs Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Τμήμα Μελβούρνης) σε συνεργασία με την Παγκρήτια ΄Ενωση Μελβούρνης - Αυστραλία και την Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και Βικτώριας οργάνωσαν την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου στην αίθουσα της Κρητικής Αδελφότητας διάλεξη για το έργο του Νίκου Καζαντζάκη με θέμα: «Ο ΝίκοςΚαζαντζάκης και η ανάπτυξη του Ανθρώπινου Πνεύματος». Ομιλητής ήταν ο κύριος Χάουαρντ Ντόσορ.

O κ. Dossor είναι πρώην Registrar και Γραμματέας του Πανεπιστημίου Βικτώρια μελετητής του Καζαντζακικού έργου για πολλές δεκαετίες. Περισσότερα από 80 άτομα παρακολούθησαν με ενδιαφέρον την ομιλία η οποία ήταν στα Αγγλικά αλλά μεταφράστηκε κατά ένα μεγάλο μέρος στα Ελληνικά. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδροςτ ης Κρητικής Αδελφότητας κύριος Σήφης Μανατάκης, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης – Αυστραλία, κύριος Τόνυ Τσουρδαλάκης και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (Τμήματος Μελβούρνης) κύριος Χρήστος Φίφης. Τελετάρχης ήταν η κυρία Ντίνα Γερολύμου.

Αρχίζοντας ο ομιλητής είπε ότι θα μιλήσει για έναν απότους μεγαλύτερους διανοητές του εικοστού αιώνα και λυπάται που δεν γνωρίζει Ελληνικά. Αλλά ο Καζαντζάκης είναι ένας μεγάλος παγκόσμιος συγγραφέας και διαχρονικός και θα πρέπει να συζητείται το έργο του σε όλες τις χώρες και από ανθρώπους όλων των γλωσσών. Στο τέλος ο ομιλητής δέχτηκε πολλές ερωτήσεις τις οποίες απάντησε με λεπτομέρειες, με σαφήνεια και απλότητα.



Άποψη του κοινού ενώ παρακολουθεί την ομιλία για τον Καζαντζάκη

Από τη διάλεξη για τον Καζαντζάκη. Από αριστερά ο Πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Μελβούρνης και Βικτόριας, κος Σήφης Μανατάκης, ο ομιλητής κος Howard Dossor, η παρουσιάστρια της εκδήλωσης, κα Ντίνα Γερολύμου, ο Πρόεδρος της Παγκρήτιας ΄Ενωσης Μελβούρνης – Αυστραλία κος Τόνυ Τσουρδαλάκης και ο Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Τμήματος Μελβούρνης) κος Χρήστος Φίφης


Σύδνεϋ, 21 Μαΐου: Ομιλία του Ahmad Shboul, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ, με θέμα: Ο Νίκος Καζαντζάκης και ο Αραβικός Κόσμος, προβολή φωτογραφιών, ανάγνωση αποσπασμάτων και μουσική.


Σύδνεϋ, 18 Ιουνίου: Το τοπικό τμήμα γιόρτασε τα 12 χρόνια από την ίδρυση του με μια πολύ φιλική και συμπαθητική συνάντηση των μελών του και των συμπαθούντων.


Σύδνεϋ, 5 Νοεμβρίου: εκδήλωση για την ενίσχυση του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη: μουσική, χορός.